хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Ви готові запрягти Сонце до свого візка?

              Людство хоче сказати, що воно поступово втікає від енергетики на основі вуглеводнів, вуглецю й атому. Часом це виглядає так.

           Ось одну з таких симпатичних сонячних електростанцій (СЕС) заплановано збудувати у 2017 р.

              Але де, в якій країні? Хто як гадає? ДЕ???
Спробуйте вгадати, хоча б кілька секунд, поки милуєтеся цими чудовими світлинами і міркуєте над наведеними під ними числами.


Сумарна потужність українських вітропарків, що лишилися на всій території окупованного Криму, складає 80,7 МВт


А тут найновіший блок німецької вугільної електростанції Rheinhafen-Dampfkraftwerk, названий RDK 8. Займає площу двох-трьох міських кварталів. Електрична потужність 912 МВт (!!!). Введений в дію в 2015 році. Нижче - схема його внутрішньої будови. 


          А от першу СЕС планується збудувати... у Мозамбіку! Багато хто подумав про цю прогресивну африканську країну?
           Компанії Scatec Solar та Norfund уклали договір з мозамбікською державною енергетичною компанією EDM на будівництво ось такого чуда, як показано на двох фото спочатку, а також на купівлю електроенергії протягом 25 майбутніх років. Потужність СЕС буде становити - увага! - 40 МВт. СЕС буде розташована біля міста Мокуба в провінції Замбезія і буде інтегрована у всемозамбікську електромережу. Розраховують отримувати від неї 77 ГВт х год електроенергії щороку. Енергія повністю піде на задоволення потреб північних районів Мозамбіка. Вартість проекту $ 80 млн. Scatec Solar дає 52,5 %, Norfund 22,5 %, решту -  EDM. Здавалося б, ковтнули новину і пішли далі. Але ось що з цього вимальовується на сім ходів вперед.
            У мережі можна знайти такі дані щодо цін на енергію від СЕС (центи США за кВт*год): від 3 ц. в країнах, де цілий рік сонячно, до 6-7 ц., для таких країн, як Іспанія і навіть Німеччина. В тій же Німеччині, до речі, отримувана від сонця ел. потужність зросла у 16000 разів за період з 1990 до 2011 р. У 2015 р. ця країна посіла 2 місце за доступною потужністю закумульованої геліо-електроенергії у перерахунку на душу населення.


Тобто кожен німець може собі дозволити цілодобово живити прилад потужністю 473 Вт енергією, виробленою СЕС і збереженою на акумуляторних сховищах. Але то між іншим...
            Що ж таке 6-7 ц. за кВт*год геліоелектроенергії? А це нинішній усталений рівень цін на ел.енергію з традиційної мережі в сучасному індустріальному світі (його дехто називає "постіндустріальним", але то помилково). Тож, якщо "дешеву" сонячну енергію продавати, як "дорогу" традиційну...
            Отже. Навіть за нинішнього, фактично зародкового, рівня розвитку геліоенергетики... Те, що раніше вважалося для будь-якої держави якщо не за баласт, то за позбавлену практичної ціни данність, а саме:
- пустелі та інші не заселені, не засаджені сільгоспкультурами рівнини під пекучим сонцем у безхмарному небі;
- водні обшири над сприятливим материковим шельфом (щоб і рівненько, і море мілке, і без штормів хотілося б);
- узбережжя морів-океанів з постійно дуючими вітрами
,
все це тепер розглядається як РЕСУРС для нового типу енергетики.
Енергетики, яка потребує ПЛОЩІ.
Багато, навіть дуже багато площі.
І бажано взагалі без плати за оренду землі.
Ось так змінюється життя...
          І з огляду на це перспективи багатьох африканських країн, Австралії, Аравійського півострова та інших, здавалося б, мали б бути такі ж безхмарні, як небо над їхніми пустелями. Не йде у жодне порівняння з бабусею Європою. У тому суцільному безвізовому парку-музеї якщо і лишилися пустуючі території, то і ті є власністю приватних осіб з відповідним інтересом. Хіба що на дахах будівель розміщувати. Знову ж таки, сніг не зручно взимку зчищати. Та й значну частину теплої пори там буває похмура погода. Ось чому клаптик європейського осоння надто дорогий і не продуктивний. І взагалі, для мене секрет, як там змогли знизити вартість електроенергії СЕС до рівня традиційної енергії. Економічно обґрунтована істина, чи волюнтаризм зацікавлених осіб, не знаю...
           Але чи зможе стати хоча б той же Мозамбік тим, чим стали арабські країни з початком видобутку в них нафти та газу? Сумнівно. У арабів як? Варто пробурити свердловину, і нафта струмує з-під землі сама. Це дуже спрощує технологію видобутку. Обладнання для цього то є, по суті, трохи механіки і труби-труби-труби. На це клепки вистачає навіть у арабів. Тоді як геліоенергетика можлива тільки за наявності високотехнологічного виробництва і кваліфікованого персоналу. А це є у Старому світі, де мало площ. Ось чому кооперація у цій галузі може породити навіть новий вид колоніалізму - енергетичний. Нові протиріччя, нові війни...
           Ось чому вже сьогодні (вже вчора) африканським вождям слід всі сили кинути на підготовку кваліфікованих кадрів фізиків, хіміків, металургів, електротехніків, щоб забезпечити розвиток власного виробництва півпровідникових кристалів, власної геліоенергетики та уникнути в майбутньому залежності. Або бути площадкою для чужих електростанцій (на додачу до вже існуючих і так само чужих сміттєвих полігонів), або хоча б спробувати наблизитися до процвітання своїх країн. Знаю, виглядає фантастично таке процвітання. Але ж цікаво, куди це все йде. Що на що вплине. До чого і як далеко дійде. Ой, цікаво...




P.s.
           Ще цікаво було б під цією темою з допомогою голосування глянути на рівень доступності, оволодіння чи споживання "зеленої" енергії користувачами нашого порталу.

          
          Отже, пункти виглядають так:
1 - Мої дім/дача/авто споживають енергію винятково геліо- та вітроустановок. Маю повну незалежність від традиційних мереж. Руслана Лижичко, ти не одна.
2 - Маю за ціль досягнення повної незалежності від традиційних мереж, у що планово інвестую кошти. Цікавлюся номенклатурою, можливостями та цінами на сучасні електромобілі, вітряки, біогазові апарати та інші новітні штучки. Поступово нарощую площу геліопанелей на південному схилі мого даху та геліоколекторів, врізаних у мою систему опалення. Арбайт махт фрай!
3 - Паливо валяється під ногами, на смітниках, росте у лісі, луках, полях. Керувати машинами в 1 кінську чи людську силу ми ще не розучились. Ср@ть я хотів на той Нафтогаз. Но пасаран!
4 - Як і автор цього тексту, на калькуляторі від сонячної батарейки вираховую різні варіанти того, куди мені вилізуть розетка з газовою трубою за нових тарифів. Особливо, газова труба. Розрахунки показують: субсидія форевер.
5 - А мені дайте свободу слова в коментарях (Власний варіант)

20%, 1 голос

60%, 3 голоси

0%, 0 голосів

20%, 1 голос

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
2

Коментарі

18.11.16, 16:18

Желание присоединиться к Руслане Лыжичко пока остается только желанием

    215.11.16, 23:42Відповідь на 1 від Мо-Na

    Нiчого, скоро "європа" нас надихне