хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

21 – 22 лютого 2015 року свято Масниці


Весняний цикл традиційних свят українців розпочинає Масляна. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних звичаїв та обрядів. Масниця - це перехід від Зими до Весни. Наші предки вірили:  піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та закликати Весну, а до того ж посвяткувати та позабавлятися востаннє перед Великим Постом.

У народі Масниця має такі назви: Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця. За християнським календарем Масниця - це останній тиждень перед Великим Постом. В ці дні споживали в основному молочні продукти, вареники з сиром та млинці. Вареник у формі Місяця, а млинець, подібний до Сонця і Зірки - це вічні символи, якім поклоняється людина. Споживаючи вареники та млинці, сучасна людина робить це за давньою народною традицією.

На протязі сиропусного тижня відбувається обряд Колодки або Колодія.  Наші пращури вважали Колодія  Богом шлюбу, любові, здоров’я і злагоди, тож дійства будуть пройняті іграми та веселими забавами.

Відвідувачі музею зможуть побачити максимально відтворений давній обряд Колодія. Обряд Колодки буде відбуватись на експозиції «Середня Наддніпрянщина» з 12:00.

             Гостей музею  на Співочому полі чекають різноманітні народні забави: катання на фуркалі,  змагання на колоді,  перетягування канату,

              Народні майстри з усієї України запропонують гостям свої кращі вироби декоративно-ужиткового мистецтва.

           Завершить Свято спалення «Кострубатого діда» (соломяного опудала Зими) о 16.00 як символу всього недоброго. Це знак початку весняного оновлення.

Для відвідувачів будуть працювати заклади харчування, де можна буде скуштувати традиційні українські страви, які готували наші предки в сиропусний тиждень.

       21.02.2015 року – о 15.00  та 22.02.2015 року – об 11.45  на пошанування героїв Небесної Сотні та загиблих воїнів в зоні АТО буде  відправлено панихиду в Михайлівській церкві на експозиції «Середня Наддніпрянщина». 

 

           

1

Коментарі

Гість: Глаша_Я

126.01.15, 10:57

о каком святе может быть речь????????????????
дожить бы до этого дня...тем ребятам,кто в Дебальцево и в других населенных пунктах востока...да и не только его
да и не только им...