Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Елена

46 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 47-57 років

Тейшейра: українська влада ігнорує поради Євросоюзу

Жозе Мануель Пінту Тейшейра

Голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що говорити про успіхи України на шляху до підписання угоди про асоціацію із ЄС ще зарано.

"Ще рано відкорковувати шампанське, оскільки події, що відбуваються в Україні останні два роки, створили проблеми для переходу до наступних етапів і, зокрема, до підписання угоди", - сказав Жозе Мануель Пінту Тейшейра на зустрічі із журналістами в Інституті світової політики.

Представник ЄС наголосив, що Європа і далі занепокоєна ситуацією в Україні. Серед тенденцій останніх двох років, які найбільше турбують Євросоюз, він назвав вибіркове правосуддя, зменшення плюралізму в країні, утиски малого та середнього бізнесу, зростання проявів корупції, спосіб, у який було змінено Конституцію, а також невідповідність європейським стандартам проведення місцевих виборів у 2010 році.

Процес тільки починається

Жозе Мануель Пінту Тейшейра уникнув відповіді на запитання про те, скільки, на його думку, мине часу від парафування і до дня підписання угоди. Раніше міністерство закордонних справ України твердило, що це станеться за 6-12 місяців.

Він сказав, що після парафування угоди, яке відбулося 30 березня, кілька місяців документ редагуватимуть і перекладатимуть на мови країн, що входять до Євросоюзу.

"Після цього починається політичний процес, коли країни ЄС мають надати свою згоду на підписання цієї угоди. І лише після підписання можуть відбутися усі наступні кроки. Тому все залежить від рішення, яке ухвалять країни ЄС. Це рішення має бути одностайним", - наголосив Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Водночас, він заперечив заяви про те, що після парафування угоди про асоціацію деякі її норми можуть бути тимчасово імплементовані до підписання і ратифікації документа.

За його словами, це може статися тільки після того, як угода буде підписана.

"Поки цього не станеться, не може йтися про тимчасове набуття чинності певними нормами. Без підписання це не може відбутися. Спочатку має бути політична згода країн ЄС на підписання і лише після цього може йтися про те, що до ратифікації певні частини цієї угоди можуть бути імплементовані. Проте вони також ще мають пройти правову експертизу", - сказав Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Влада не прислухається

Водночас, голова представництва ЄС заявив, що Європейський Союз не бачить готовності України розв'язувати проблеми, які перешкоджають наближенню України до Європи.

"Було дуже багато політичних можливостей це зробити, у тому числі на найвищому рівні. Але наразі ЄС не бачить того, щоб питання, які викликають стурбованість, бралися до уваги і вирішувалися", - сказав він.

Жозе Мануель Пінту Тейшейра навів приклад реформ судової системи і сфери управління державними фінансами. Він нагадав, що ігнорування зауважень ЄС до закону "Про державну службу" призвело до зупинення технічної допомоги - 70 мільйонів євро для підтримки реформ державного сектору.

Посол ЄС також звернув увагу на те, що український уряд кілька разів змінював відповідального за співпрацю із Євросоюзом: ними були Сергій Тігіпко, Андрій Клюєв, зараз - Валерій Хорошковський. Він висловив надію, що новій команді в уряді, яка опікуватиметься європейською інтеграцією, вдасться змінити ситуацію.

Жозе Мануель Пінту Тейшейра також сказав, що ЄС турбує відсутність реформ судової влади а також те, що вона усе більше стає залежною від виконавчої влади.

"Протягом багатьох років ми не бачимо прогресу у втіленні судової реформи, а навпаки - із занепокоєністю, що дедалі зростає, відзначаємо, що судова влада усе більше і більше піддається політичному та іншим видам тиску", - сказав посол ЄС.

Вибори без Тимошенко і Луценка

Жозе Мануель Пінту Тейшейра сказав, що Європейський Союз наразі не висуває офіційних вимог до Києва забезпечити участь у виборах ув'язнених лідерів опозиції, коли ідеться про легітимність проведення виборів у жовтні цього року.

"На сьогодні з боку Європейського Союзу не було висунуто офіційної умови з цього питання. Тому я не можу передбачити, яке рішення ухвалять компетентні органи країн, коли настане час", - сказав він журналістам.

Водночас, він нагадав, що керівники ЄС неодноразово заявляли про те, що лідери української опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко мають брати участь у парламентських виборах.

Пан Тейшейра наголосив, що кримінальні переслідування опозиційних лідерів в Україні викликають стурбованість ЄС.

"ЄС стурбований вибірковим застосуванням правосуддя проти членів колишнього уряду. І ці справи вважаються головною перешкодою на шляху до політичної асоціації України та ЄС", - сказав посол Євросоюзу.

На запитання, чи не бачить він аналогій між подіями в Україні та ситуацією у Білорусі, пан Тейшейра сказав, що не хотів би робити такі порівняння.

"Давайте дочекаємося виборів до парламенту і почуємо, яку оцінку цим виборам дадуть громадяни України", - сказав він.

bbc

8

Коментарі

15.04.12, 22:45

Українське керівництво зараз використовує стратегію обложеної фортеці - ми відбилися від Кремля, відіб'ємося і від Європи.

    26.04.12, 00:13Відповідь на 1 від Округ 31

    Ні чого кращого ці дебіли не змогли придумати!!!

      36.04.12, 09:52

      Как хорошо в стране дебильной жить...