хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Freedom House:США і ЄС м'яко реагують на справу Тимошенко

За оцінкою Freedom House, Україна є «частково вільною» державою






















Американська громадська організація Freedom House, яка стежить за розвитком демократії у світі, вважає, що Україна минулого року зробила крок назад у дотриманні політичних прав. Це передовсім пов’язано з ув’язненням колишнього прем’єр-міністра  Юлії Тимошенко. В інтерв’ю Радіо Свобода чільний представник Freedom House закликав Захід різкіше реагувати на цю справу, ніж це було дотепер. 
Оприлюднений 19 січня звіт FreedomHouse також вказує на позитивні тенденції у М’янмі та повстання у арабському світі, що надихнули мільйони людей в авторитарних суспільствахНа Банковій кажуть, що вивчають цю доповідь.  
За оцінкою Freedom House, Україна є «частково вільною» державою. При цьому падіння у рейтингу демократії, що розпочалося два роки тому з приходом до влади Президента Віктора Януковича,  є серед найбільших за останні роки в усьому світі (падіння на 13 балів протягом 2007-2011 років).


Керівник дослідницьких програм Freedom House Арч Паддінґтон
За останнім рейтингом, рівень політичних прав в Україні в 2011 році понизився на одну сходинку. Оглядачі пов’язують це з утисками опозиції, використанням судів у політичних цілях, наступом на свободу слова та використанням сили проти демонстрантів. 
Коментуючи висновки звіту щодо України, віце-президент Freedom House, керівник дослідницьких програм Арч Паддінґтон сказав Радіо Свобода: «Падіння загальне – менша прозорість влади, місцеві вибори провели з серйозними порушеннями,  згортання свободи преси, тиск на академічну свободу». При цьому, на думку Арча Паддінґтона, найсерйозніша проблема виникла у справі дотримання верховенства права. «Я особливо хочу виділити переслідування Юлії Тимошенко. Звинувачення, за якими її засудили, вражають нас як фальшиві. Ми бачимо помсту у переслідуванні лідера опозиційної політичної сили. Це дуже небезпечне явище».
Президент України раніше не раз заперечував політичну складову у процесі над Юлією Тимошенко, яку засудили у жовтні минулого року до семи років за перевищення службових повноважень. Західні держави, зі свого боку, висловили розчарування ув’язненням колишнього українського прем’єра, побачивши вибіркове використання правосуддя з політичною метою. Але такої реакції, на переконання Арча Паддінґтона, недостатньо: «Ми вважаємо, що справа Тимошенко варта набагато сильнішої реакції з боку Сполучених Штатів і Європи, ніж це було дотепер».       
Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, чи очікує Freedom House, що становище з демократією в Україні поліпшиться, Арч Паддінґтон відповів: «Наразі ми не бачимо підстав для оптимізму».
 У Києві Адміністрація Президента уважно вивчає цю доповідь, сказала Радіо Свобода речниця Президента Дарія Чепак.
«Всі критичні зауваження, які там висловлені, будуть взяті до відома і враховані в роботі державних органів влади. Я вам хочу нагадати заяву Президента, яка стосувалася вже попередньої доповіді Freedom House. Він тоді сказав про те, що критику, яка є справедливою, необхідно врахувати, і ми її врахуємо. А там, де є розбіжності, час покаже, сказав тоді Президент», – нагадала його речниця.
Чи можливо врахувати критику Freedom House у справі Тимошенко? Тут відповідь Дарії Чепак була однозначною: «Оскільки в нас немає можливості впливати на рішення судів, як ви знаєте, то в нас цієї можливості просто немає».
Оптимізм породжує «арабська весна»
 Головна увага звіту Freedom House присвячена подіям в арабському світі, де минулого року масові повстання змели низку авторитарних режимів. Оглядачі називають цей рух найбільшим викликом авторитаризму після розпаду Радянського Союзу.
 Арч Паддінґтон зауважує, що протести, які почалися в Тунусі й поширилися на Єгипет та інші арабські держави, засвідчують, що демократія можлива навіть у найбільш репресивних суспільствах: «Люди більше не хочуть приймати старе деспотичне правління. Це підстава для оптимізму, а не для відчаю».
 Чим довше тривають авторитарні тенденції, тим важче їх змінити   
 Найвиразніше покращення відбулося в М’янмі, азійській державі, яка протягом десятиліть разом із  Північною Кореєю була однією із найзакритіших у світі. Важливим поштовхом до позитивних змін стало рішення президента Тейна Сейна випустити з-за ґрат свого давнього опонента, лідера опозиції Аун Сан Су Чжі і провести демократичні вибори.  Аун Сан Су Чжи вже зареєструвалася для участі у довиборах до парламенту, призначених на квітень.
Однак, як зауважує віце-президент Freedom House Арч Паддінґтон, чим довше при владі репресивні режими, тим важче домогтися змін.
 «Авторитарні режими вдаються до дуже вигадливих способів, як утримати владу, тому їх не так просто змінити», – наголошує Паддінґтон.
 Уже шостий рік поспіль більше держав потерпають від згортання демократії, ніж живуть вільніше. Зокрема, на одному з найгірших місць у царині демократії є сусідня з Україною Білорусь, яку вважають «невільною» державою. Американський дослідник називає 2011 рік ще одним поганим роком для Білорусі.
 «Показники настільки низькі, що навіть важко їх ще більше знижувати за шкалою. Це був жахливий рік – з численними політичними арештами, усіма цими безглуздими законами проти плескання в публічних місцях та інших проявів протестів», – зауважує Арч Паддінґтон.
 Позитивом він вважає те, що білоруський лідер стає дедалі більше ізольованим, без друзів чи союзників, і, можливо, в якийсь момент Олександр Лукашенко буде змушений або запроваджувати зміни, або його усунуть від влади.       
 Індекс «Свободи в світі», який Freedom House готує з 1972 року, оцінює можливості людей реалізувати політичні та громадянські права в 195 державах та 14 територіях. У 2011 році 87 держав оцінили як «вільні», там живе 43 відсотки населення світу.                
 
Матеріал підготували Мар’яна Драч і Heather Maher
5

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

119.01.12, 21:51

Ничего хорошего

    220.01.12, 16:59

    Нікому ми окрім себе, як нація, не потрібні.

      320.01.12, 21:36

      Рятування потопающого діло рук самого потопающого,якщо самі собі непоможем нам ніхто не допоможе.