хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Коли Росія атакує, патріотизм зростає.

Тетяна Серветник, Rzeczpospolita (Польща)

За результатами досліджень Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), кількість прихильників суверенітету України зростає, коли Росія конфліктує з іншими державами або на її території стаються теракти, пише Тетяна Серветник.

«У 1994-1996 роках Росія воювала в Чечні. Чимало українців усвідомили тоді, що якби Росія і Україна були єдиною державою, їхні діти мали б воювати і гинути на Північному Кавказі. Кількість прихильників української незалежності зросла з 56 до 71%», – цитує авторка статті коментар керівника КМІС Валерія Хмелька тижневику «Дзеркало тижня». У статті зазначається, що та сама ситуація склалася і після теракту в московському театрі на Дубровці у 2002 році. За незалежність країни виступили 77% українців. При цьому рекордні показники (82%) зафіксовані у 2008 році – після війни Росії з Грузією за сепаратистську Південну Осетію. Як зазначається в статті, на думку соціологів, загроза втрати територіальної цілісності сильніше впливає на суспільну думку.

«Якби не Росія, в Україні не було б такого явища, як патріотизм», – жартують на російських порталах, як цитує видання.

На проросійському півострові Крим, де в 1990 році суверенітет України підтримали 36% мешканців, тепер за незалежність виступає 71%. Попри сепаратистські настрої, тільки 27% жителів Криму виступають за інтеграцію з Росією, набагато більше таких людей на сході України, закрема в Луганській та Харківській областях, йдеться в статті.

«Серед мешканців Криму – чимало росіян, які мають родичів на батьківщині. Вірогідно, вони отримують більше інформації про те, що там відбувається, ніж жителі східних областей України», – цитує видання коментар пана Хмелька. І, як сказав виданню київський політолог Василь Зоря, «жителі Криму розуміють, що їхні перспективи в Україні кращі, ніж в Росії, де їх можуть не помічати. Тому я сумніваюся, що побоювання щодо відокремлення півострова від України в результаті якогось конфлікту були обґрунтовані».

4

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

115.09.11, 22:07

Даже до Януковича уже дошло, что Кирилл ему совсем не друг