Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Льовочкін лякає Москву судом ?

Голова президентської адміністрації Сергій Льовочкін заявив, що крайнім терміном у газовому питанні для Києва є початок опалювального сезону. У Москві нагадують про умови чинного контракту.

газові_угоди_2009

За півтора роки при владі команді Віктора Януковича так і не вдалося переконати Росію змінити газові угоди, укладені у січні 2009. За словами Льовочкіна, до 15 жовтня чинні газові контракти із Росією мають бути переглянуті: 

"Перший шлях - домовитися із колегами - і ми йдемо цим шляхом. Другий шлях - звернення до суду", - заявив керівник адміністрації президента Януковича. За словами пана Льовочкіна, нині на кожній тисячі кубометрів газу Україна несе збитки у 200 доларів. За 10 років терміну дії газової угоди ці збитки можуть сягнути 80 мільярдів доларів. Раніше речник російського президента Дмітрій Пєсков заявляв, що у Москві не отримували офіційного попередження Києва про наміри оскаржити чинний газовий контракт у суді. Про такі наміри заявив минулого тижня український прем’єр Микола Азаров, який повідомив, що Київ вже консультувався з цього приводу із вітчизняними та закордонними юристами.  Він також заявив, що вже найближчими роками Київ планує скоротити споживання російського газу утричі, замінивши його українським вугіллям.Саме цю заяву українського прем’єра прокоментував керівник російського Газпрому Алєксєй Міллєр, який заявив, що згідно із чинним контрактом, Україна зобов’язалася купувати щороку не менше 33 мільярдів кубометрів російського газу. "У 2012 році Газпром може постачати в Україну і 27, і 26, і 29  мільярдів кубометрів газу. І навіть не постачати нічого взагалі, якщо Україна цього не хоче. Алепитання не в цьому, а в тому, що в кожному разі Нафтогаз буде сплачувати за поставки із розрахунку не менше, ніж 33 мільярди кубометрів. Такими є умови "бери або плати" у чинному контракті, і вони застосовуються і цього року, і на весь термін дії контракту", - наголосив керівник Газпрому.

Тези правильні, але хто їх виконуватиме?

Водночас оглядачі наголошують, що у заявах урядовців про наміри зміцнити енергобезпеку України не згадують про корупцію у вугільній галузі або ж про повну залежність від російського пального для атомних станцій, на яких виробляється до половини української електроенергії. Керівник аналітичного центру Dixi Group Ростислав Павленко вважає, що надалі українсько-російські газові відносини можуть розвиватися за трьома сценаріями: "газова війна", "білоруський сценарій" та покладання на власні сили. Перший варіант, на думку політолога, має значні ризики і не має перспектив. Крім того, зважитися на черговий конфлікт із Росією Київ може лише за підтримки Європи, із якою, через суд та арешт Тимошенко, може і не скластися.

"Білоруський варіант", коли зниження ціни на газ обмінюється на якісь стратегічні активи, показав свою хибність впродовж останнього року, коли між Москвою та Мінськом відбулися низка "нафтових" конфліктів, Газпром, фактично, отримав повний контроль над білоруською ГТС, а сама Білорусь опинилася на межі дефолту. Третій варіант із посиленням енергобезпеки та енергозбереження, на думку Ростислава Павленка, потребуватиме від української влади свідомих зусиль із забезпечення повної прозорості енергоринку. Але саме щодо такого варіанту розвитку подій у політолога є сумніви: "Так, зараз ми чуємо багато правильних тез, але влада не показала бажання їх виконувати", - заявив Ростислав Павленко під час прес-конференції. Відтак, на думку експерта, швидше за все, події розвиватимуться за сценарієм "газової війни" або ж  білоруським сценарієм".

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2011/08/110831_ukraine_russia_gas_court_az.shtml
12

Коментарі

131.08.11, 19:11

А до чого тут Льовочкін? Хто такий Льовочкін у газових питаннях? Угоду підписували НАК У та Газпром в 2009 р., навіть не Прем'єри.
А з другого боку, ну ніяк не вийде менше ніж 33 млрд. куб.м, якщо в поточному році та в минулому тільки в літні місяці більше 3 млрд. куб.м., а за всі останні НАК імпортував між 6-7 млрд. куб.м., що в загальному складає більше 90 млрд. куб.м. за рік. Куди вони ділись, от це питання.
Газпром це добре знає і навіть якщо в три рази менше, то як і закладено в 2009 це не буде менше 33 млрд. куб.м.

Газпром трохи теж блефує з штрафами. Ніяких штрафів і бути не може за недобір, оскільки РФ підписала, але не хоче ратифіуовувати Європейську ЕнергоХартію, тому ніяки суди її позови по газу і приімати не будуть, правда, як і позови до РФ. 2009 це чітко показав.

    Гість: lyo Dnepr

    231.08.11, 20:14Відповідь на 1 від helsan

    Остальное перепродается на Запад по $600 за тыс. кубов....
    А жаловаться будут в Печерский суд?

      331.08.11, 20:25

      Азаров сказав що судитись небудуть.

        431.08.11, 20:39Відповідь на 2 від Гість: lyo Dnepr

        это лантух будет рассматривать

          531.08.11, 20:40Відповідь на 3 від Korsar-K

          а перед этим, наложил в подгузник, от своей смелости

            631.08.11, 20:44Відповідь на 2 від Гість: lyo Dnepr

            Остальное перепродается на Запад по $600 за тыс. кубов....
            А жаловаться будут в Печерский суд?
            да как раз. очень он нужен кому-то по 600...
            "бери или плати" работает, независимо от энергохартии.

              731.08.11, 20:45Відповідь на 3 від Korsar-K

              Азаров сказав що судитись небудуть. он за свою жизнь столько всего наговорил...

                Гість: lyo Dnepr

                831.08.11, 20:53Відповідь на 6 від Al KazlOFF

                Остальное перепродается на Запад по $600 за тыс. кубов....
                А жаловаться будут в Печерский суд?
                да как раз. очень он нужен кому-то по 600...
                "бери или плати" работает, независимо от энергохартии.

                  931.08.11, 20:59Відповідь на 8 від Гість: lyo Dnepr

                  Остальное перепродается на Запад по $600 за тыс. кубов....
                  А жаловаться будут в Печерский суд?
                  да как раз. очень он нужен кому-то по 600...
                  "бери или плати" работает, независимо от энергохартии.
                  реального реэкспорта НАК не делает. не имеет ни права, ни возможности. РУЭ - имеет, но не по 600.

                    Гість: lyo Dnepr

                    1031.08.11, 21:07Відповідь на 9 від Al KazlOFF

                    Я и говорю про РУЭ и не сам придумал. Был слив в ЛБ, вроде. А нам по чем продают разведенный газ?

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна