хочу сюди!
 

Катерина

42 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Україна – не Грузія: чому у нас не пішли і не підуть реформи

Схоже, сакраментальне питання: "Чому Україна – не Грузія?" – сьогодні вже майже нікого не цікавить. Принаймні, у ЗМІ вряди-годи знайдеш статтю на цю тему, та й то на рівні загальників, трюїзмів.

Ну, не пішли в Україні після 2004 року реформи, а в Грузії після 2003 року – пішли. Ну, без усілякої збройної інтервенції з північного сходу в Україні відбувся промосковський державний переворот – а Грузія витрималаросійський натиск, вистояла. Ну, грузини живуть у невеликій країні, якою легше керувати, а українці – в одній із найбільших у Європі, спробуй тут приборкай норовливі регіони. А ще зазвичай називають консолідованість грузинської нації – мовляв, вона старша за українську, куди більш однорідна, Грузію не заселяли вихідцями з інших совєтських республік. Нарешті, грузинам пощастило – у тих виявилося більш притомне керівництво, тоді як українцям дісталися неефективні лідери.

Усе це справедливо. Тільки навряд чи простий перелік чинників допоможе знайти жадану відповідь. Бо слід зазирнути у глибину процесів, у сутність явищ національно-політичного життя (зосередимося на ньому, бо економічні моменти – це похідні від більш суттєвих).

Справді, грузини – більш консолідовані, більш свідомі своєї грузинськості, аніж українці – українськості, більш (у своїй масі) патріотично налаштовані. Але хіба все це впало з неба? Ні, йдеться про результат цілеспрямованої діяльності суспільної еліти та про повагу до неї з боку пересічних громадян.

Не будемо надто заглиблюватися в історію – 1978 року, коли після ухвалення "брежнєвської" Конституції СССР мала бути ухвалена нова Конституція Грузинської ССР, сотні тисяч людей вийшли на вулиці Тбілісі з вимогою: зафіксувати в тій Конституції одну-єдину державну мову – грузинську.

Так і сталося, попри очевидне небажання союзного ЦК, єдність і рішучість грузинів змусили Москву відступити. А 1995 року, коли ухвалювався Основний Закон незалежної Грузії, тодішній очільник держави Едуард Шеварднадзе, дарма що колишній член політбюро ЦК КПСС, погодився із авторами тексту Конституції, що там мусить бути зафіксована спадкоємність між нинішньою і колишньою республіками. Там є посилання як на традиції грузинської державності та Конституцію 1921 року, так і на Акт про відновлення державності від 9 квітня 1991 року.

4

Коментарі

14.08.11, 20:39

Украина не Грузия,а ющенко не Саакашвили!!!

    25.08.11, 10:39

    В грузинів є гідність, а в нас комплекс меншовартості...