хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Чиї ж жертви у похованнях біля Пшеничників?

Роман КРУЦИК. Голова київського «Меморіалу

Із засобів масової інформації та під час поїздки на свято Трійці до Івано-Франківська, де з 1989 р. цього дня вшановують пам’ять жертв Дем’янового Лазу, довідуюсь, що з осені 2010 року біля с. Пшеничників Тисменицького району ведуться розкопки жертв репресій. Але ще більше викликало моє здивування, коли довідався що 11.06.2011 р. питання розкопок обговорювалось на засіданні сесії обласної ради, бо виявляється, що другий рік уже ведуться розкопки, а немає порушеної карної справи за фактом виявлення місця масового поховання людей і не проводиться судово-медична експертиза останків (адже постанову про проведення судово-медичної експертизи виносить слідчий після порушення карної справи). Чому вже другий рік мовчить прокуратура області? Адже відділ загального нагляду відповідно до Закону України «Про прокуратуру» за листами заявників чи за повідомленнями у ЗМІ зобов’язаний був втрутитись і привести розкопки у правове поле... Як повідомили учасники та очевидці розкопок, жертви поховано у широкій траншеї чи то у старому руслі річки кількома шарами, без ознак залишків одежі та без кульових пошкоджень у черепах чи інших місцях скелетів. Сама кількість жертв поховання вражає. Торік розкопано 170 останків, а цього року їх число, як запевняють, більш як подвоїлося... Щоб віднайти хоч якісь відомості про поховання у Пшеничниках, я переглянув свої старі записи, які здійснював під час пошуку поховань жертв репресій, будучи головою івано-франківського обласного «Меморіалу». Пам’ятаю, що ще в 1992 р. до «Меморіалу» надходили поодинокі свідчення про масові поховання у Пшеничниках. Тоді на пошуки кілька разів виїжджав активіст «Меморіалу» І. Павликівський, але пошуки були безрезультатними. Начальник івано-франківської тюрми при зустрічі розповів, що у нього в тюрмі є шафа, в якій є сотні справ на жителів нашої області. Віддати нам на ознайомлення ті справи він не міг, оскільки боявся покарання свого начальника генерала Панькова. Тоді ми з Р. Шевчуком оформили запит на обласне управління УВС за підписом голови обласної ради М. Яковини. Та відповідь Панькова від 3.06.1992 року була ухильною: «Повідомляємо про те, що в УВС немає архівних матеріалів на учасників руху опору ОУН—УПА, розстріляних за вироками та померлих під час ведення слідства у 1939—1941, 1944—1955 роках». і лише коли начальником обласного УВС став А. Француз, вдалося заглянути в таємничу шафу. Нам було передано список 531 в’язня тюрем Станіславської області, які загинули від тортур, голоду (дистрофії) та від різних епідемій в нелюдських умовах більшовицьких казематів. 

27

Коментарі

121.07.11, 17:36

а шо прокуратура? там что бабла подбить можно?

    Гість: Рус с kija

    221.07.11, 17:59

      321.07.11, 20:50

      "«Меморіал» перетворили у філію політичної партії КУН" === і тут грошами з політикою тхне, нічого святого не лишилось!

        421.07.11, 21:24Відповідь на 3 від viktor67

        Мені у "Меморіал" не впирається. Уже не перший рік ідуть розкопки у Пшеничниках (18 км. від Франківська)і щодалі, то про більші злочини енкаведистів вони свідчать, а влада, прокуратура як води в рот набрали...

          521.07.11, 21:26Відповідь на 1 від Hudson Hawk

          Могли б і нашкрябати з дітей енкаведистів, які творили ці злочини. Може уже так і зробили, знявши плату за мовчання.

            621.07.11, 22:39


            І ці комуняки зараз при владі, в парламенті...

              721.07.11, 22:53Відповідь на 4 від Мреє DAD

              Я думаю що при цій владі - ніякої справи заводити не будуть. То однозначно. Їм плюй в очі - а вони кажуть шо то дощ...
              Може, Бог дасть - колись... Кров людська з землі взиває до неба, і просто так це нікому з рук не зійде. Кожен свою плату сплатить, так чи інакше. В нашій окремо взятій іграшковій країні важко розраховувати на велику справедливість. Та є ще справедливість вища.

                821.07.11, 23:00Відповідь на 7 від V4

                Я цю статтю розташував не просто так. Маю Додаткову мотивацію- досі не днаю де і за що мої діди-баби прийняли землю. У Пшеничниках іх скоріш за все нема. Десь на Тернопільщині, Рівенщині або ж по Уралах-Сибірах.

                  922.07.11, 00:58Відповідь на 8 від Мреє DAD

                  А ті засранці хочуть щоб ми любили червоні прапори... Як тут хто не дихне - то в кожного є особисті рахунки із "совітами"...

                    1022.07.11, 00:59Відповідь на 8 від Мреє DAD

                    так, таки так... по різних тюрмах і на Тернопільщині народу було згноєно...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна