хочу сюди!
 

Тетяна

43 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 38-45 років

Об’єднані опозицією?

До прохідної частини «Батьківщини» потрапили потенційні «тушки» і нове покоління «любих друзів»
Виборці, коли голосують за партію на виборах, орієнтуються не лише на ідеї. Багато значить для вибору, хто уособлює цю партію. На жаль, об’єднана опозиція, затверджуючи свій список, про моральні і професійні якості своїх кандидатів думала не завжди
Фотогалерея: З’їзд об’єднаної опозиції (зображень: 47)
0000

Затверджений 30 липня виборчий список має свої переваги. По-перше, було знайдено формулу псевдоблоку, яка дозволила мінімізувати розпорошення протестного електорату. По-друге, список демонструє розуміння необхідності пошуку суспільного компромісу і консолідації.  Так, до прохідної частини списку включено керівника Меджлісу  Мустафи Джемілєва. Щоправда, інший лідер Меджлісу – Рефат Чубаров лише на 111 позиції. При тому, що йдеться про дуже порядного і професійного політика. По-третє, об’єднана опозиція усунула з своїх лав людей, які не мали стосунку до політики, а складали «особисту квоту» Ю.Тимошенко – Болюра, Шаго, Уляхіна. По-четверте, у списку достатньо невелика кількість людей, яких можна віднести до одіозних. Це правда. Але є й інша правда: об’єднана опозиція так і не визріла до того, щоб оприлюднити проект списку до з’їзду і винести його на всенародне обговорення. Як наслідок,  у списку опинилося багато випадкових людей, а частина заслужених опозиціонерів опинилася за бортом майбутнього парламенту.

ПРОФНЕПРИДАТНІ

Коли формуються виборчі списки, то мали б врахувати «політичну профпридатність/непридатність” кандидатів у депутати. Але, видно, що «об’єднані опозиціонери» не завжди просіювали своїх кандидатів за цим критерієм.  Так, до прохідної частини виборчого списку включено керівника штабу «За Батьківщину» Василя Деревляного. Нагадаємо, що саме з Деревляним пов’язують ганебний провал БЮТ на позачергових виборах до Тернопільської обласної ради у 2008 році. Тоді керівництво тернопільського БЮТу спочатку ініціювало відповідне рішення парламенту про дострокове припинення повноважень Тернопільської облради, а коли стало зрозуміло, що кампанію БЮТ програє, пробував відмінити позачергові вибори. Як результат, вибори не відмінили і БЮТ не взяв жодного мандата на виборах до Тернопільської облради. До речі, саме з цих виборів до Тернопільської облради починається поразка Тимошенко на Галичині: якщо на парламентських виборах 2007 року за «Батьківщину» проголосувало 51,57% виборців, на президентських виборах 2010 року - 35,67%. У 2010 році на виборах до Тернопільської міської ради «Батьківщина» набрала лише 3,3%. Візьму на себе мм сміливість сказати, що якби не провальна діяльність у базових регіонах БЮТ таких як Деревляний, то Юлія Тимошенко могла б сьогодні сидіти не в СІЗО, а у президентському кріслі.

ЖЕРТВИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТІ

Місць у прохідній частині виборчого списку значно менше, аніж бажаючих і тих, хто вважає, що заслужив його. Тому об’єктивно, що зразу ж після з’їзду виникла ціла когорта «ображених». Серед них є ті, чия образа виправдана. Скажімо, можна по-різному оцінювати продуктивність Андрія Шкіля як парламентарія, але невключення його до виборчого списку (у нього 87-е місце) означає, що він може повернутися туди, звідки зайшов в парламент, – в СІЗО. Нагадаємо, що над ним досі висить кримінальна стаття за участь у акції «Україна без Кучми» як одного з керівників УНА-УНСО. Ті, хто йшли з ним по одній статті – Микола Карпюк, Ігор Мазур («Тополя»), Олег Бурячок та інші політв’язні вже давно свої терміни відсиділи, а для Шкіля ця загроза стає дуже реальною.

Якщо Шкіль стоїчно витримав цей іспит і публічно не висловив свого незадоволення партійною несправедливістю, то Сергій Міщенко емоцій не стримував. Він того ж дня «з моральних мотивів» вже заявив про вихід з фракції «БЮТ-Батьківщина» і публічно «пройшовся» по тих, хто формував список. Міщенка можна зрозуміти. Він – один з дуже активних депутатів (є автором десятків законопроектів), не піддався спокусі стати «тушкою», врешті, проявив достатньо відданості лідерові партії Юлії Тимошенко. Принаймні, його заслуги значно більші, аніж, скажімо, в Людмили Денисової (38-е місце у списку).

 Неадекватними вкладу в опозиційну і законотворчу діяльність є місця у виборчому списку Олега Білоруса, Сергія Шевчука, Василя Куйбіди та багатьох інших гідних і заслужених людей. Невиправдано на мажоритарні округи відправили (а, фактично, позбавили парламентської перспективи) таких сильних економістів як Сергія Тєрьохіна і Ксенію Ляпіну.

НОВІ ОПОЗИЦІОНЕРИ

У той самий час, коли значна частина партійних активістів зазнала «декласації», чільні місця в об’єднаній опозиції зайняли або скомпрометовані люди, або кандидати з сумнівними заслугами перед опозиційним рухом. Так, одне з найвищих місць у списку Об’єднаної опозиції зайняв Микола Мартиненко, відомий  у минулому як спонсор «Нашої України», депутат від Блоку НУ-НС. Делікатність ситуації полягає у тому, що Мартиненко був серед тих, кого у 2005 році Ю.Тимошенко назвала «любим друзем» Президента Ющенка і це було кваліфіковано як дуже тяжкий корупційний гріх. Але його присутність у списку пояснити можна – він керівник фракції НУ-НС у цьому парламенті і саме за його підписом будуть здійснюватися подання на членів ОВК і ДВК від фракції НУ-НС. Потрібний, одним словом, чоловік…

А от викликає здивування, за які заслуги у список опозиційної «Батьківщини» потрапила «група товаришів», що досі до опозиції мали достатньо віддалений стосунок. Скажімо, за що така честь для Дениса Дзендзерського зайняти 34 позицію у спискуоб’єднаної опозиції? Ну, з батьком Дзендзерського – Віктором Дзендзерським, який іде від «Фронту змін» по мажоритарці у Дніпропетровську більш-менш зрозуміло – він Герой України, доктор технічних наук. Але що у списку робить його син – Денис Дзендзерський, який ще донедавна був у політраді партії «Єдиний центр» і опозиційної активності не проявляв?

Подібна зв’язка «батько і син» і серед кіровоградських кандидатів у депутати. Так, у прохідній частині списку (49-е місце) – кіровоградський олігарх (входить у 200 найбагатших людей України) Олександр Табалов, депутатом-мажоритарником по Кіровограду (99 в.о.) йде його син Андрій. Олександр Табалов – не новачок в політиці. Правда, ця політична діяльність пов’язана з сумнівними як для опозиціонера партіями – Ліберальна партія  Щербаня та Партія регіонів. І хоча сьогодні ця зв’язка Табалових назвалася «Фронтом змін», є велика ймовірність, що у парламенті вони будуть першими кандидатами на роль «тушок».

У групі ризику поповнення фракції «тушок» і Сергій Файєрмак, який потрапив до списку по квоті «Фронту змін». Голова ради директорів ТОВ «Індустріальний метисний союз»Файєрмак у часи губернаторства Василя  Цушка на Одещині був членом Соціалістичної партії України, пізніше став одним з спонсорів «Фронту змін». Як співвласник «Стальканату», нещодавно він змушений виїхати закордон у зв’язку з «наїздом» правоохоронних органів. Не хочу бути злим пророком, але доля народного депутата України Сергія Файєрмака достатньо прогнозована: податкова чи прокуратура «наїде» на його бізнес (як це було у січні цього року)  і того ж дня він перейде у фракцію Партії регіонів.

ОПОЗИЦІЙНИЙ НЕПОТИЗМ

Однозначно мінусом виборчої кампанії Об’єднаної опозиції є включення до прохідної частини списку людей, які не мають жодного відношення ні до політики, ні до опозиції. Так, абсолютно незрозуміло, чому у партійному списку опинилася дружина Юрія Луценка Ірина. По-перше, це людина, яка ледь не стала фігурантом корупційного скандалу, коли у час міністерської діяльності її чоловік спробував залучити її підприємство з однієї кімнати і кількох столів до виконання крупного замовлення з надання послуг мобільного зв’язку для МВС. Пізніше вона відзначилася компліментами на адресу чинного президента Януковича: «Якщо порівнювати Януковича з Ющенком, рідкісним боягузом і зрадником, у Януковича, безумовно, є стрижень». М’яко кажучи, дивна логіка. Для того, щоб дружина Луценка оцінила у людині стрижень, треба цій людині зовсім небагато – посадити її чоловіка.

Інший приклад непотизму – Тетяна Донець. Її основна заслуга в тому, що вона дочка батьків, які раніше були разом з ЮлієюТимошенко у партії «Громада». Відзначився своєю квотою і «Фронт змін». Максим Бурбак і Андрій Пишний – чернівецькі друзі Арсенія Яценюка.

Андрій Дуда  

tyzhden

5

Коментарі

Гість: lyo Dnepr

131.07.12, 14:49

А список окончательный и коррекции не подлежит? Как его оценивает ЮВТ?

    231.07.12, 14:58

    А Юля бачила цей список?

      331.07.12, 15:06Відповідь на 1 від Гість: lyo Dnepr

      А список окончательный и коррекции не подлежит? Как его оценивает ЮВТ?Його "оцінили" Мартиненко та Жванія.

        Гість: lyo Dnepr

        431.07.12, 15:23Відповідь на 3 від helsan

        А Жвания там тоже есть?
        Шкиля, однозначно нужно подвинуть на 50 позиций вверх списка. Вопрос с Мищенко тоже нужно утрясти. Все остальные нападки на список, что не относятся к ФЗ, считаю надуманными. А ФЗ пусть сами решают, кто из них не будущая тушка

          531.07.12, 15:32Відповідь на 4 від Гість: lyo Dnepr

          А Жвания там тоже есть?
          Шкиля, однозначно нужно подвинуть на 50 позиций вверх списка. Вопрос с Мищенко тоже нужно утрясти. Все остальные нападки на список, что не относятся к ФЗ, считаю надуманными. А ФЗ пусть сами решают, кто из них не будущая тушка
          Жванії там нема (спонсорує), є Мартиненко.
          Ніхто вже нікого нікуди не буде пересувати, потрібно приймати все як є.

            631.07.12, 15:33Відповідь на 2 від Юрий Смирнов

            А Юля бачила цей список?Гарне питання.