хочу сюди!
 

Лариса

52 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 38-57 років

"За ліцензією вони двомовні", - кияни подали в суд на російськом

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, громадськість столиці провела акцію "Хочемо читати українську пресу!". Подія є виступом проти дискримінації україномовних громадян з боку друкованих ЗМІ, які видають свій наклад російською, хоча за ліцензійним свідоцтвом мають це робити або українською, або, принаймні, двома мовами.

Акція пройшла під стінами Подільського районного суду, куди напередодні подав свою заяву проти видання "Комсомольская правда в Украине" громадський діяч Сергій Пархоменко.

фото: tsn.ua

"За ліцензією це видання має виходити двома мовами, але ні я особисто, ні будь-хто не бачив ні одного випуску "Комсомолки" українською мовою", - каже позивач.

"Виявляється, в Україні можна не лише дискримінувати за мовною ознакою більшість громадян, а у нас україномовних є близько 70% населення, але й нахабно порушувати закон, не маючи за це кари", - наголошує Сергій Пархоменко.

Інший киянин, Олексій Кляшторний, який подав позов проти газети "Сегодня" до Соломянського суду, закликав і решту громадян судитися зі ЗМІ, які порушують їхнє право читати українською.

""Сегодня", "Комсомолка", "Факти і коментарі", а також "Бульвар Гордона" є найпопулярнішими серед читацької аудиторії. Всі вони за ліцензією мають виходити двома мовами, а "Бульвар" - виключно українською. Але цього не відбувається", - підкреслив Кляшторний.

Також учасники акції  виставили розкладку з україномовними версіями означених газет, але з порожніми шпальтами. Це символізувало те, що на папері україномовні версії цих газет існують, але не друкуються.

"Такі-от газети без змісту", - пояснюють творці такої метафори.

Насамкінець організатори дійства передали до Подільського суду примірник Конституції України, також із порожніми сторінками.

"Таким чином ми хочемо показати, що незабаром навіть основний закон, що прописаний державною мовою, видавництва не будуть друкувати українською, а судові ограни, органи влади, які ведуть діловодство українською, просто не зможуть його дослідити і їм тепер додасться мороки, бо доведеться витрачати час на його переклад з російської чи ще з якоїсь мови", - кажуть активісти.


Сергій БАГРЯНИЙ
36

Коментарі

Гість: ТарасЧупринка

122.02.13, 07:28

Так і слід робити. Любов потрібно захищати. Звісно що і любов до ВІТЧИЗНИ!

    222.02.13, 08:48

      Гість: ZlaTitka

      322.02.13, 08:49

      Комсомолка - взагалі жовта преса нехай краще українською не виходить.

        422.02.13, 09:03

        Хай ніякою не виходять! Тільки засмічують мозок нестійким громадянам!

          522.02.13, 09:09Відповідь на 3 від Гість: ZlaTitka

          Комсомолка - взагалі жовта преса нехай краще українською не виходить.

            622.02.13, 09:10Відповідь на 4 від dytyna

            Хай ніякою не виходять! Тільки засмічують мозок нестійким громадянам!Згодна!

              722.02.13, 09:43

              Україна - назва держави. І в цій назві нема ніяких других ні префіксів ні суфіксів які б вказували наявність інших офіційних мов крім української.

                822.02.13, 10:50

                Чуючи назву "Комсомольская правда" виникає питання "А хіба у нас ще є комсомол?"... Взагалі потрібно заборонити таку назву...
                Усі свідомі люди знають, яка у комсомолі була "правда"

                  922.02.13, 12:14Відповідь на 8 від Lюмен

                    1022.02.13, 13:50

                    Київ рулить!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна