хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Національна ідея - засіб єднання чи розколу нації?

Спекуляції на тему національної ідеї є чи не наймоднішою "фішкою" сучасних українських політиків. Це є природним, з огляду на те, що в Україні відсутня ідея, яка б об'єднувала всіх громадян, а необхідність наявності такої ідеї задля прогресу держави і суспільства є очевидною.

Національна ідея будь-якої країни повинна бути, так би мовити, аксіомою, що не викликає сумнівів в її вірності. Це  принцип, який повинні визнавати всі політичні партіїї, верстви суспільства, тощо. Інакше кажучи, повинно бути якесь твердження, вірність якого нікому не прийде в голову заперечувати в будь-яких дискусіях навіть між полярно протилежними ідеологічно опонентами. 

Замість цього різноманітні політики пропонують власні варіанти національної ідеї. Це, наприклад, європейська і євроатлантична інтеграція 

чи, навпаки, єднання слав’янських народів (повернення до СРСР), побудова вільного ринку або націоналізація приватних підприємств. Тобто, політичні діячи формують ці квазінаціональні ідеї, які замість об’єдуючої функції, посилюють розкол в суспільстві. Звичайно, кожен має право вільно обирати та висловлювати різноманітні політичні погляди, але намагатися зробити ідею, що викликає обурення у половини населення, загальнодержавною, на мою думку, є безглуздим. Разом з тим, вважаю, що національна ідея повинна бути чимось більш змістовним і конкретним, ніж добробут населення, справедливість, покращення життя чи тюрми для бандитів.

Тому маю питання до шановних блогерів: чи є в когось варіант національної ідеї для України??

 

10

Коментарі

118.07.07, 17:47

Украина объединенная ,без кого бы то ни было

    Гість: ЧуЧундрА

    218.07.07, 17:49

    В мире национальная идея стала развиваться ещё до наполеона...

    Самой ярко выраженной она была в Пруссии и с 1871 она обосновалась такой какой мы её видм в большинстве государтсв мира...

    основа национальной идеи это братсво равентсво и терпимость...

    Приблизительно так приянто трактовать слово национализм, но проблема в том что от национализма до нациизма не так уж и много...

      Immortal King

      318.07.07, 18:24

      Виставлена оцінка -1:

      Ну скільки про це можна? ЩО ТАКЕ 'національна ідея' в українських реаліях? Навіщо зажди наступати на ті самі граблі?

        418.07.07, 18:53Відповідь на 3 від Immortal King

        Ну скільки про це можна? ЩО ТАКЕ 'національна ідея' в українських реаліях? Навіщо зажди наступати на ті самі граблі?Про які граблі ви говорите? Національної ідеї в Україні ніколи не було.
        А саме для того, щоб змінити "українські реалії", і потрібна національна ідея!

          518.07.07, 18:54Відповідь на 1 від nebosklon

          Украина объединенная ,без кого бы то ни былоТериторіально - так, але ідеологічно - ні!
          А саме про ідеологічну концепцію і йде мова.

            Immortal King

            618.07.07, 18:56Відповідь на 4 від Дух

            Про граблі писання таких тем на форумах. Вже 15 років читаю, і ще жодного разу нічого путнього не вийшло. І не пешло далі базікання.

            Якщо ідеї немає, як про це згадується у цитованому мною коментарі, то на дідька така назва теми? ПРО ЩО МОВА, таваріщі?

              718.07.07, 22:46

              Відповідь однозначна: національна ідея це засіб об’єднання нації. На то вона і національна, а не якась там регіональна тощо. А от коли нац. ідея стає чинником виникнення протиріч у суспільстві, то це вже не нац. ідея, а чорт зна що. Національна ідея не формується політиками, а в нашому випадку їм треба навіть заборонити цим займатись.
              Те, що нац. ідея це збірка принципів, що не викликають заперечень в жодної верстви населення вірно сказано, але який тоді принцип не викличе заперечень в Україні? Думаю найосновніший це територіальна цілісність, але і вона у декого під сумнівом. То чи можлива поява наіональної ідеї в сучасній Україні?

                819.07.07, 01:00Відповідь на 6 від Immortal King

                Про граблі писання таких тем на форумах. Вже 15 років читаю, і ще жодного разу нічого путнього не вийшло. І не пешло далі базікання.

                Якщо ідеї немає, як про це згадується у цитованому мною коментарі, то на дідька така назва теми? ПРО ЩО МОВА, таваріщі?
                Мова йде про те, що національна ідея є засобом спекуляції більшості політиків. Тим не менш, необхідність її створення є очевидною. І якщо вона не створюється згори (керівництвом країни), то повинна бути створена всередині суспільства (простими громадянами) і популярізована всіми можливими шляхами. А якщо Вам ця тема є нецікавою, то можете й не коментувати замість того, щоб радити мені, на які теми писати, а на які - ні.

                  919.07.07, 01:02Відповідь на 7 від Богуслав

                  Про те і йде мова, що принципів які не викличуть заперечень у жодного українця не існує.

                    1020.07.07, 23:31Відповідь на 9 від Дух

                    Про те і йде мова, що принципів які не викличуть заперечень у жодного українця не існує.І не потрібно розглядати кожного українця. Говорячи образно в Україні є 2 українці -- "пропомаранчевий" та "проголубий", от між ними й треба згладити штучнороздуті протиріччя, та вивести з них одного.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна