Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Зробимо "руський" офіційним! Я за - а Ви?..

   Чи підтримуєте Ви ідею надання руській статусу офіційної мови України - я так, як єдину офіційну. 
   Прошу прочитати мої аргументи.
   "Назва Русь з‘являється вперше щодо території Середньої Наддніпрянщини в середині VI століття, у творі сирійського автора Псевдо-Захарія Ритора. Псевдо-Захарій говорить про народ „рос”, що мешкав на північний захід від Приазов‘я, тобто, на Середньому Дніпрі. 
У творі готського історика Йордана (VI століття), який описував ще більш ранні події IV століття, йдеться про народ «россомони», який мешкав у Середній Наддніпрянщині.  Природно, що ані в VI, ані тим більше в IV столітті жодних варягів у регіоні бути не могло. Перший історично зафіксований напад скандинавів належить до 787 року (їхній напад на Англію). Це перша дата появи вікінгів на міжнародній арені.  У „Житті Стефана Сурозького” – творі невідомого автора Х століття – у зв‘язку з подіями кінця VIII століття згадується руський князь Бравлин і його похід на Сурож (Судак) та все узбережжя від Херсонеса до Керчі. Знову-таки, ім‘я князя явно не варязьке, а похід відноситься до часу, коли варягів у регіоні не було.  Середньоазійський вчений аль-Хорезмі у своєму географічному творі "Книга картини землі", написаній між 836-847 роками згадує ріку Друс (Данапрос-Дніпро), яка тече з Руської гори, вочевидь, з Київських гір.  Чергове свідчення про народ Рос знаходимо у франкській хроніці „Бертинські анали” від 839 р., тобто знову таки до приходу варягів у Новгород. Оповідаючи про посольство візантійського імператора до двору імператора франків, хроніст-очевидець пише: „він також послав з ними (послами) якихось людей, які сказали, що вони, тобто їхній народ, зветься Рос і що їхній король зветься хакан, прислав їх до нього візантійського імператора, як вони твердять, заради дружби”.  Між тим, перші достовірно відомі дані про контакти подніпровських слов‘ян із варягами датуються лише серединою ІХ століття. Тобто, якби варяги принесли ім‘я русинів, воно ніяк не могло би бути зафіксоване у VI-VIII століттях.  „Варязька теорія” походження назви Русі так полюбилася в СРСР через те, що дозволила „не помічати” сотні літописних згадок, у яких чітко й однозначно стверджувалося, що Русь – це виключно землі сучасної Центральної, а з кінця ХІІ століття й Західної України. " (http://sd.org.ua)
   Отож бачимо, що назва "Русь" в першу чергу означала ті землі, що лежать зараз у межах сучасної України. І означалися вони, як Русь і мова була "руською" (не плутати з російською) .
  Та що вже казати - король Данило титулувався, як король Русі (доречі на відміну від Невського - який носив титул [УВАГА!] -Великого князя Руського (Новгород), а пізніше лише Великого князя Суздальського (і ніяк навіть не руського - тобто Суздаль не був частиною Русі)). 
   Залишимо в спокої цих достойників і звернемося до Литви - сама Великолитовська держава формувалася в першу чергу за рахунок земель Білої і Чорної Русі (Червона на початку формування Литви ще була незалежна - згодом в унії з Литвою і Польщею) - 9 з 10 жителів були русини, або "руські" (не зовсім правильне формулювання - оскільки "руські" ніколи не означало самоназву народу, скоріше приналежність чогось до народу русинів, русів, або русичів). Відкинемо в бік питання про литовців, тобто хто вони і яке мають відношення до русів (українців). А от назва держави офіційна була така: "Велике князівство Литовське, Руське і Жоматійське".
   Українці стали більшістю у тій державі і диктували моду у літературі та культурі - офіційною мовою стала "руська", або "давньоукраїнська". 
  В 17-у столітті  у переписці Хмельницького з царем Московським - згадується переписка "Князя Руського і Царя Московського". Тобто Гетьман титулувався, як "Князь Руський" (не російський і не український) - причина була в тому, що Хмельницький претендував не лише на землі України (Червону та Чорну Русь), але й на территорію Білої Русі (яку фактично він і підкорив).
  Навіть сьогодні частину Західної України називають Руссю, а частину населення русинами.
  Тепер звернемося до мови, мовою якою користувалися на Русі, в Литві, в Гетьманаті - була староукраїнська мова, або руська - логічним продовженням якої, на сьогоднішній день являється сучасна українська мова.
   Однак не треба забувати - що Україна це позначення географічне, позначення Чорної і Червоної Русі, яке використовувалося задля позначення поєднанної держави Півдня Русі з 12 століття - оскільки Полоцьк і Пінськ (центри Білої Русі) підпали під контроль Литовців приблизно після смерті Ярослава Мудрого. Отож Русь, яка стала фактично об`єднанною Чорною (Малою) і Червоною (Золотою) частинами, мала якось називати своє нове двоєдине іство.
   Порівнюючи на сьогодні білоруську і українську мови - однозначно можна сказати про їх спільне походження, спільну граматику, спільну фонетику і спільний менталітет. Тим паче вважаючи, що дві Русі - Чорна і Червона на сьогоднішній день поєднані в Україну - то і руською мовою, як мовою більшості треба вважати українську.
   Отож я вважаю, що руська має стати офіційною - як мова спілкування між сучасними східнослов`янськими народами - білорусами і українцями, нащадками триєдиної Русі - Білої, Чорної і Червоної.
  
       
10

Коментарі

111.05.10, 18:41

Хай ідуть до дідька,із своїм братанням!

    211.05.10, 18:44Відповідь на 1 від Wanderer5852

    "Отож я вважаю, що руська має стати офіційною - як мова спілкування між сучасними східнослов`янськими народами - білорусами і українцями, нащадками триєдиної Русі - Білої, Чорної і Червоної."

      311.05.10, 18:44Відповідь на 1 від Wanderer5852

      Ви не прочитали - прочитайте уважно статтю

        411.05.10, 18:51Відповідь на 3 від Independence

        Я відповів емоційно,після перегляду відео - "Славянское Братство".

          511.05.10, 18:54Відповідь на 4 від Wanderer5852


          Не так зрозумів

            611.05.10, 19:03

            Я поддерживаю!!!
            Давно надо развенчать сказку про москальское эсперанто, претендующее на руську мову.

              711.05.10, 19:23

              Все правильно, но не покатит...

                811.05.10, 20:27

                у меня есть один государственный язык - украинский!

                  911.05.10, 20:59

                  А ви знаєте що педіатри багатьох країн рекомендують співати колискову дітям- українською мовою!

                    1011.05.10, 21:00Відповідь на 9 від Cьоб@к@

                    Чесно кажучи - незнав
                    Інфа класна, дякую

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна