хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

ізза свавілля торгашів ( "влада" нібито) у нас сього не буде

Шведський будинок-термос виробляє електрику та обігрівається використаною водою
 

Останнім часом популярними стають будинки нового покоління – з надлишковим виробленням енергії.

Мешканці цього будинку не платять за електрику, адже виробляють її самостійно. Отриманої енергії їм вистачає на всі потреби, а надлишок вони продають енергетичним компаніям, зі знижкою.

Цей котел на деревних гранулах більше схожий на декоративний камін – користуються ним лише у люті морози, які у Швеції рідкість. Будинок і воду нагрівають сонячні батареї та колектори. Господиня Карен Одальберт розповідає, що економить на електроенергії та обігріві майже 2000 євро щороку. А влітку надлишок електрики навіть продає енергокомпаніям. Щоправда, зі знижкою 50%, оскільки закони за технологіями не встигають.

Зміни ж до нормативів уряд Швеції лише планує. Втім, заробіток на кіловатах – не самоціль Карен.

«Я хотіла побудувати дім, який існуватиме в гармонії з природою. Адже нинішнє ставлення до природи жахливе. Це схоже на банк – усі беруть кредити, однак не платять відсотків. Рано чи пізно така система зазнає краху», – каже власниця енергоефективного будинку Карен Одалберт.

Усе геніальне – просте, нагадує Карен. Наприклад, ця комора – серце дому: тут накопичувач тепла – цистерна на 2000 літрів, лічильники всіх видів енергії, під’єднані до Інтернету. У будинку 2 рекуператори – один зігріває свіже повітря теплом хатнього, інший робить те саме із використаною водою. А склопакети з інертним газом та півметровий шар утеплювача на стінах перетворюють будинок на термос.

«Дім без утеплення – як людина, що вийшла на мороз без пальта. Краще одразу купити тепле покриття, щоб потім не мерзнути і не платити шалені гроші за обігрів. Сьогодні тисячі людей переробляють свої будинки згідно з вимогами часу», – говорить консультант компанії Rockwool Томас Нордлі.

Нинішні ціни на енергоносії змушують людей економити набагато ефективніше, ніж заклики держави та екологів. Карен Одальберт не сумнівається, що за 10 років її приклад наслідують тисячі скандинавів.

 

Олена Скобало, «ФАКТИ», ICTV


 


0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
0

Останні статті

Коментарі