Украинская кухня как отражение нашего мировоззрения
- 30.05.21, 20:01
Погортав дуже красіву й гарну книгу "Україна. Їжа. Історія"...
Якоюсь мірою, вона дійсно віддзеркалює наш національний характер та світогляд. Навіть найпростіші рецепти - сильно не прості...
Печіть буряк дві години... Поставте буряк охолоджуватися в погріб чи в холодильник... Вертайтеся через два дні... Чекайте в степу, або на полонині... Славте Господа Бога нашого Ісуса Христа, чи бодай якогось Ярила...
Замочіть квасолю на одну цілу вічність... Варіть квасолю довго й журливо...
Заберіть буряк з погреба... Втіште його, поговоріть з ним... Вертайте в степ... Гоніть овець за обрій, в Австро-Угорщину... Згадуйте Цісаря, й як добре жилося колись на світі, не то шо тепер...
Додайте квасолю до буряка... Обережно, щоб не було конфлікту... Достаньте квашену капусту... Розкажіть квасолі про капусту...
Несіть тепер квасолю і буряк назад до погреба... Хай там разом стоять... Забудьте про буряк і квасолю на деякий час, ніби їх і нема... Додавайте капусту, коли буряк і квасоля цього не ждуть... Розповідайте вівцям про Олексу Довбуша... Перепитуйте, чи все вони зрозуміли.
А потім раптово додайте чорнослив по дорозі з Царгороду... Це зламає всіх ворогів і зробить вас могутнім...
Напишіть листа турецькому султану. З матюками... Гарно поспіть і нагуляйте апетіта... Зітріть листа турецькому султану... Три дні мийте ложку в Чорному Черемоші... Вдосвіта... І два дні сушіть її на молодих листях ліщини, та тиждень на грибах... Купайтесь голим опівночі щоночі, бо буряк вас брудним не прийме...
Страва називається "Варя"... Складна і сурова кухня... Поки варя зготується, треба було захищати землю від різної нечести, справно ходити до церкви бодай у неділю, співати про червону калину, здобувати волю, рахувати лелек, грати на сопілці...
Я, звісно, трохи утрірую. Варя готується трохи легше, відповідно до рецепту, але загальну логіку таїнства збережено...
:-)
Віталій Чепінога
Якоюсь мірою, вона дійсно віддзеркалює наш національний характер та світогляд. Навіть найпростіші рецепти - сильно не прості...
Печіть буряк дві години... Поставте буряк охолоджуватися в погріб чи в холодильник... Вертайтеся через два дні... Чекайте в степу, або на полонині... Славте Господа Бога нашого Ісуса Христа, чи бодай якогось Ярила...
Замочіть квасолю на одну цілу вічність... Варіть квасолю довго й журливо...
Заберіть буряк з погреба... Втіште його, поговоріть з ним... Вертайте в степ... Гоніть овець за обрій, в Австро-Угорщину... Згадуйте Цісаря, й як добре жилося колись на світі, не то шо тепер...
Додайте квасолю до буряка... Обережно, щоб не було конфлікту... Достаньте квашену капусту... Розкажіть квасолі про капусту...
Несіть тепер квасолю і буряк назад до погреба... Хай там разом стоять... Забудьте про буряк і квасолю на деякий час, ніби їх і нема... Додавайте капусту, коли буряк і квасоля цього не ждуть... Розповідайте вівцям про Олексу Довбуша... Перепитуйте, чи все вони зрозуміли.
А потім раптово додайте чорнослив по дорозі з Царгороду... Це зламає всіх ворогів і зробить вас могутнім...
Напишіть листа турецькому султану. З матюками... Гарно поспіть і нагуляйте апетіта... Зітріть листа турецькому султану... Три дні мийте ложку в Чорному Черемоші... Вдосвіта... І два дні сушіть її на молодих листях ліщини, та тиждень на грибах... Купайтесь голим опівночі щоночі, бо буряк вас брудним не прийме...
Страва називається "Варя"... Складна і сурова кухня... Поки варя зготується, треба було захищати землю від різної нечести, справно ходити до церкви бодай у неділю, співати про червону калину, здобувати волю, рахувати лелек, грати на сопілці...
Я, звісно, трохи утрірую. Варя готується трохи легше, відповідно до рецепту, але загальну логіку таїнства збережено...
:-)
Віталій Чепінога
6
Коментарі
Madam Fox
130.05.21, 21:43