Профіль

Stenika

Stenika

Україна, Сміла

Рейтинг в розділі:

Останні статті

Уроки історії

  • 08.05.19, 11:41

Хто пише історію? Історики? Звичайно так, відповідно їх і навчають тій справі.

На основі чого пишеться історія? Звичайно на спогадах очевидців, відповідно до фактів і документів.

Яка історія більш правдива? Та, яка пишеться не однією людиною, а колективом істориків, де один досліджує аргументи однієї сторони, а інший протилежної тієї чи іншої сторони. Або істориком-філософом, що пише не під замовлення.

Яка історія викривлено переписується? Та, яку пише історик, що захворів крайнощами! Та, яка пишеться на замовлення правлячої ідеології (не плутайте історію радянських істориків, які писали на основі досліджень і тих, які писали на замовлення). Та, яка написана ситуативно, а значить суб,єктивно, а значить не типово, здебільшого на популізм і сенсацію, кінцево на зомбування.

А тепер конкретно.

Зараз на слуху ось така аналогія: Путін - це той же Гітлер. Цю аналогію вперше в 2014р провів Савік Шустер, назвавши Путіна Путлером, після того, як Крим відійшов до Росії, а на Донбасі починалися збройні сутички.

Савік Шустер не історик, це той, хто співпрацював і співпрацює з ЦРУ (хочте вірте, хочте ні). Але запропоновану ним аналогію підхватили крайні націоналістичні "уми" і далі трансформували в ось таке:

- чим краще Путін від фашиста Гітлера? 

- якщо Росія правонащадок СРСР, то Путін і Сталін одне і теж;

- якщо Путін - фашист, то і Сталін фашист. А значить Гітлер фашист воював зі Сталіном фашистом. А ОУН УПА були святі між ними.;

- якщо воювали між собою два злочинні режими, то Ватутін, який керував звільненням Києва від загарбників теж злочинець. І т.д. 

І поїхало все в іншу сторону. І приїхало до того, що завтра вшанувати пам,ять визволителям прийдуть одиниці.

Наведена аналогія не безпідставна. Є відома книжка Гудеріана "Спогади німецького генерала". І там є такий штрих. Гітлер все більше непокоївся результатами I-ї світової війни. Німецькі поселення залишилися у Франції, Чехії, Польщі, Бельгії, Данії і в інших країнах Європи. І Гітлер вирішив ті поселення повернути до великої Германії. Все може на тому б і закінчилося. Та і Європа не дуже тому супротивилася. Поки апетит Гітлера під час цієї військової акції не переріс в інший, в апетит звіра-хижака, взагалі підкорити Європу, знищити під корінь євреїв і ліквідувати першу соціалістичну державу СРСР, знищити там населення і залишити тільки рабів-роботів на тій (нашій) території.

Ти подивись, а все схоже. Путін так само вирішив повернути собі поселення російські. І повернув Крим. І Донбас так само хотів, та на заваді став Порошенко, європейська спільнота і сама наддержава США.

І почали переписувати історію, і почалася пропаганда перегляду результатів II-ї світової війни, зневага до ветеранів, яких залишилося в одиницях, зневага до старшого покоління взагалі, до ролі у тій війні СРСР, зневага до мільйонів загиблих, затортованих і покалічених.

Не осліплені мають писати історію. Повертаємося до Гітлера. 30-і роки минулого століття, хоча б Германія і Чехія. Гітлера можна було б порівняти з теперішнім Путіним при тій умові, коли б у Чехії відбулася, наприклад, революція соціалістична. Від тієї революції поселення німецькі там стали в позу, були не згодні, і тут на поміч їм прийшов Гітлер. То таки ж було не так. У Чехії, Польщі, Франції щось подібне відбулося тоді, як в Україні 2014р? То навіщо ж проводити аналогію, яка не відповідає реаліям дійсності. І кому те все вигідно? Кому? 

У тій же книзі Гудеріана є ще ось таке: завойовуючи СРСР, в полон до німецького генерала попав російський генерал, який був офіером ще царської Росії. Російський генерал сказав: якщо б ви сюди прийшли років двадцять назад, я би вас зустрів обіймами. А зараз ви мій ворог! У цих словах глибока суть тієї війни: йшлося не про звільнення від комуністичної ідеології, а про знищення і поневолення. І цю суть нам зараз хочуть перекрутити, накласти спотворену кальку на сьогодніщні події у нас, у світі в цілому.

Я не історик. Але як житель нашої планети Земля бачу декілька уроків найбільшої за всі роки війни, які ми повинні пам,ятати, не зважаючи на всі переписування.

Урок перший, друга світова була не просто війною загарбання територій, а війною знищення населення на тих територіях, і залишених перетворити у рабів-роботів.

Урок другий, наші діди і прадіди воювали, щоб не стати рабами! Вічна шана їм, і не забуваймо про те ніколи.

Урок третій, пам,ятаємо, хто допоміг радянським людям вистояти і перемогти. Але і пам,ятаємо про справжнє лице і лицемірство їх. В Англії і Америці, коли Гітлер напав на СРСР генерали, сенатори і бізнес потирали руки: нехай воюють, побільше поубивають один одного, а ми потім з того будемо мати свій зиск, і допоможемо тому, хто вистоїть. Це не вигадка, а справжні спогади отих генералів, в тому числі і самого Черчеля. США наддержава завдяки отому зиску, що отримала. І такою є лицемірною, ще більш нахабною у зовнішній політиці і залишилися.

Шана тим, хто відстояв нашу землю від поработіння!