Профіль

Ліана1

Ліана1

Україна, Хмельницький

Рейтинг в розділі:

Останні статті

Учитель за покликанням!


У дитинстві нас часто запитували «Ким ти хочеш бути?». Зазвичай всі дуже впевнено відповідали. Проте лише одиниці втілювали свої  мрії в життя. Комусь вибрали професію батьки, хтось шукав університет поближче до домівки, хтось вступив «за компанію» з друзями. Щодо мене….я працюю за покликанням.


Проблема, над якою працюю: «Застосуання нормативно-правових актів на уроках правознавства".

Проблема правового виховання, ознайомлення населення з чинним законодавством набуває неабиякої актуальності. Однією з важливих ланок цього процесу є викладання у школах курсу «Основи правознавства», вивчення якого має не лише озброїти учнів основами знань з теорії держави і права та чинним законодавством, а й навчити їх застосовувати свої знання для аналізу різноманітних життєвих ситуацій, допомогти знаходити рішення, що відповідатимуть вимогам чинного законодавства.

Моє життєве кредо: «Для того, хто бажає досягти чого-небудь, немає труднощів».

 


Права дитини

Сценарій лінійки «Права дитини».

вчитель . Люди різних національностей, різних можливостей, різних віросповідань і різного кольору шкіри мають рівні права.

 

   Учень 1. Права людини починаються з прав дитини. Це підтверджено в Конвенції про права дитини. Цей документ створений для того, щоб захистити тебе і надати якнайкращі умови для розвитку та реалізації твоїх прав. В Конвенції підкреслюється, що ти маєш право на свою думку и на те, щоб при вирішенні будь-яких питань, які тебе стосуються, твої інтереси враховувались якнайкраще.     

   Учень 2. Це не означає, що ти тільки й повинен(на) робити, що набридати дорослим своїми зауваженнями.  Але, коли мова іде про те, з ким тобі товаришувати, кого любити, чи з ким із батьків зустрічатися чи жити у випадку їх розлучення – ти маєш право не тільки мати свою думку, але й відстоювати її.    

Учень 3. Ніхто не може насильно примусити тебе робити те, що тобі неприємно чи може завдати шкоди.    Але, знов таки – не сподівайся, що це звільняє тебе від навчання у школі чи виконання якоїсь роботи вдома. Батьки та держава несуть відповідальність за те, щоб ти виріс(ла) освіченою, працелюбною та відповідальною людиною – це теж записано в Конвенції про права дитини. 

   Учень 4. А от втручатися в твоє особисте життя, читати твої листи чи записи або робити спроби виселити тебе з квартири – це вже порушення твоїх прав. Держава має обов’язок захищати тебе від усіх форм насильства і жорстокого поводження! Це – коли тебе б’ють, ображають, принижують, насміхаються над речами, які важливі й дороги для тебе, не дозволяють ходити до школи і зустрічатися з   друзями, не надають необхідної медичної допомоги, не розмовляють з тобою або зачиняють в кімнаті та інших місцях. З таким поводженням ти можеш зустрітися в школі, вдома, на вулиці… Так само як і з насильно втягуванням в сексуальні стосунки або вживання наркотиків.

   Учень 5. Все, що принижує тебе, шкодить та робить боляче з метою залякати тебе  – це порушення твоїх прав.

(Звучить аудіо запис пісні О.Білозір «Неповторна кожна людина»)

вчитель. Видатний поет В.Симоненко, який прожив життя – спалах (28 років, написав про неповторність кожного, кому батьки подарували життя.

Учениця читає вірш "Ти знаєш, що ти людина?"

вчитель. Пройде не одне тисячоліття, коли людство зрозуміє цю істину, і пройде ще одне тисячоліття, коли людство, нарешті, прийме закони, які оберігатимуть дитину – найбільше наше багатство.

Педагог – організатор. В стародавній Спарті слабких, кволих дітей кидали із скелі в прірву, вважаючи, що з них не виростуть сильні і здорові воїни. В часи кріпацтва дітей насильно відбирали у матерів і продавали, наче річ.

В різні епохи неоднаково дивилися на виховання і догляд за дітьми. Аж у 17-18 ст. на дітей, нарешті, починають звертати увагу – шиють дитячий одяг, створюють дитячі іграшки, пишуть дитячі книги, дитячі пісні та музику.

“А хіба Расіне діти не мали одягу, іграшок? – спитаєте ви”. Та не мали. Дитина носила довгу сорочку, а коли виростала – одяг, як у дорослих. У середньовічній Німеччині слово дитина було синонімом слова “дурень”. Знаємо, що дітям було нелегко, не було законів, які б оберігали їхнє життя.

Аж у 1924 р. у м. Женеві було прийнято Декларацію прав дитини.

1959 р. розроблена і втілена в життя нова Декларація прав дитини. А 1989 р. у Ною-Йорку всі прогресивні країни світу підписалися під Конвенцією прав дитини. В 1991 р. Україна приєдналася до Конвенції. В 1993 р. в м. Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей.

Згідно з Конвенцією Україна у квітні  2001 р. прийняла Закон про охорону дитинства.

Вірші від дітей.

Вчитель. Отже в Конвенції прав дитини записано.

Дитиною вважається кожна людська особа до досягнення нею 18-ти років. Дитина потребує особливої охорони і піклування як до, так і після народження.

Вчитель. Отже, ми сьогодні ще раз  згадали,  про те, які права має кожна дитина. Існує також міжнародна організація – комісія з прав дитини. але ти можеш звернуться до соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, до шкільного психолога, або до дорослого, якому ти довіряєш і який тебе не зрадить. В разі порушення твоїх прав не залишайся наодинці зі своїми проблемами! Головне, знай – безвихідних ситуацій немає! Певно, в Україні, так само і в інших державах, ще далеко не завжди забезпечуються права, які декларуються в Конвенції. Але якщо ти знатимеш свої права, тобі легше буде захистити себе.        

   Тільки не забувай – такі самі права як і ти має кожна людина! Реалізуючи свої права, намагайся поважати права інших, поставити себе на їх місце. Спробуй зробити це – і ти побачиш, як зміниться світ і люди, що тебе оточують.