хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Що таке націоналізм, фашизм, нацизм, шовінізм... Без емоцій

  • 26.05.13, 19:31
                                         ДЕНЬ №87-88 пятниця-субота, 24-25 травня 2013



     Слово "націоналізм" ми чуємо чи не щодня по радіо, телебаченню, читаємо в газетах. Причому поняття, пов"язані з цим словом, часто мають зовсім протилежний зміст. Одні вважають, що націоналізм - це добре, інші розуміють, як велике зло. Часто слово "націоналізм" подається як синонім слова фашизм, інші ототожнюють його зі словом патріотизм. В газеті "День"(№67-68 від15-16 квітня 2011 року) є стаття Володимира Монастирського "Націоналізм: чим він є - злом чи добром?", на яку було багато відгуків, що спонукало автора ще раз виступити на цю тему (№100-101 від 10-11 червня 2011 р.), де він досить грунтовно роз"яснює, що означає слово "націоналізм", а також інші слова, такі як "фашизм", "нацизм", "шовінізм", "комунізм", "расизм", повязуючи їх з конкретними ідеологами і політиками, як Шовен, Муссоліні, Гітлер.
     Мене теж цікавлять терміни, і я навіть не раз робив опитування студентів, як вони розуміють значення цих слів. Виявляється, що слово "націоналізм" більшість ототожнюють зі словом "патріотизм", а слово "фашизм" розуміють як щось, безумовно погане, але конкретно не знають, що воно означає. В наших медіа слово "фашизм" ототожнюється зі словом "нацизм". Мовляв, нацизм - це німецький різновид фашизму. Однак треба відповісти на питання: чому одне й те ж поняття характеризується різними словами? Слова "фашизм", "нацизм", "шовінізм", "комунізм", "расизм" відображають певні суспільні явища, і  їх потрібно розрізняти.
     Отже, що таке націоналізм? Слово "націоналізм" пов"язане з імперською державою. В імперській державі влада силою підкорює різні нації, і представники великодержавної нації  зверхньо ставляться до підкорених націй. Для існування імперської держави потрібна уніфікація - спільна (державна) мова, якась об"єднуюча (інтернаціональна) культура тощо. В імперії без спільної мови представникам різних націй важко порозумітися. Але в кожної нації є свої традиції, своя культура, своя мова як основа культури. І люди тієї чи іншої нації не схильні зрікатися свого. Серед них знаходяться активні діячі, які беруться відстоювати інтереси нації. Це і є націоналісти. Звісно, націоналісти є патріотами своєї нації. Причому патріотами активними, дієвими. Ступінь активності залежить від суспільних і політичних умов. Націоналіст є ворогом імперії. Найбільшим ворогом, бо він, відстоюючи інтереси своєї нації, намагається зруйнувати імперську державу. Тому кожна імперія бореться з націоналістами і переслідує їх, як найбільших своїх ворогів. Імперія має своїх захисників. Це шовіністи. Шовіністами є представники великодержавної нації. Вони пройняті ідеєю своєї винятковості. Добре це, чи погано, але захисники імперії теж є патріотами своєї імперської держави. Щоправда, вони люблять не тільки свою національну батьківщину, але також підкорені землі. Слід, однак, розрізняти любов до імперської держави і любов до національної батьківщини. Бо імперії таки розпадаються - тобто для людської спільноти вони є небажаними.

                                              Богдан СУСЬ, професор Національного
                                       технічного університету України "Київський
                                        політехнічний інститут", доктор педагогічних
                                                             наук
                                            Продовження незабаром.

  P.S. Якщо б я подав лише посилання на цю статтю, то 95% читачів  цим посиланням не скористувались би. А так: будь -ласка, все на блюдечку!
Водночас роблю рекламу газеті для тих, хто вважає себе інтелектуалом. Газета ДЕНЬ і не в кожному кіоску. 
1

Останні статті

Коментарі

127.05.13, 09:33

"народ без национального самосознания –
это навоз, на котором процветают другие нации"
\петр аркадьевич столыпин\