хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Andrzej Duda potomkiem banderowca

  • 24.08.16, 13:52
Andrzej Duda potomkiem banderowca … + Dementi Andrzeja Dudy

Posted by Wodek Kuliski - Wirtualna Polonia w dniu 2015-02-17

potomek banderowca.

Ukraiska Powstacza Armia w Bieszczadach
Michal Duda byl adiutantem UPA na Bieszczady- Hromenki 
Adiutantem „Rena” zosta „Bir”, natomiast dowdc andarmerii Polowej zosta „Puchacz”. Dla kurenia „Rena” funkcjonowaa te nazwa „emkowszczyzna”. „Ren” jako energiczny dowdca rozbudowa swj kure, wcieli si w swoje szeregi oddzia UPA OUN Melnykowcw niedaleko Woosatego, kure rozrs si do 11 sotni. Liczebno kurenia wyniosa ogem okoo 2000 osb. Do sotni zorganizowanych wczeniej doczyly:
„Wesoego” – (Swistel Danyo)
„Iskry” – (NN)
„Neczaja” – (NN)
„Osipa” – (NN)
„Bajdy” – (Petro Mykoenko)
„Garbatego” – (NN)
„Hromenki” – (Micha Duda)
„Czarnego” – (NN)
W Bieszczadach o UPA zaczo si mwi dopiero w poowie 1944roku. W 1943r. i na pocztku 1944, na terenie Bieszczadw nie dziaay adne ugrupowania UPA. Byy tu tylko grupy Ukraiskiej Samoobrony (SKW). Latem 1944 roku zaczto formowa sotnie UPA, fakt ten przyspieszy dezercje ukraiskiej policji pomocniczej, ktra stanowia trzon sotni. Siy policyjne w sile okoo 100 ludzi pojawiy si w Bieszczadach. Z policjantw oraz z grup SKW utworzono trzy 70 osobowe sotnie:
„Buraki” (Wodzimierza Szczygielskiego)
„Bira” (Wasyla Szyszkanynecia)
„Puchacza” (NN)
Dowdc caoci zosta „Buraka”. W lipcu 1944 roku z Galicji Wschodniej przybywa okrgowy prowidnyk OUN „uhowyj” (NN) na czele 100 osobowego oddziau Suby Bezpieczestwa. Po przybyciu zacz reorganizacj istniejcych sotni, tworzc kure nad ktrym komend obj „Ren” (Wasyl Mizerny). W skad jego kurenia weszy 100 osobowe sotnie:
http://www.twojebieszczady.net/upa/upa3.php

 Za:

Na Facebooku jednoznacznie sugerowane s zwizki rodzinne Anrzeja Dudy i Michaa Dudy.
Czekamy na Wyjasnienia, Redakcja Wirtualnej Polonii

Duda Michailo

7липня 1950 року біля с. Танява на Болехівщині загинув Михайло Дуда (псевдо: Громенко, Зиновій) — поручник УПА, командир «Залізної сотні» (Ударники-2), що входила до 2-го Перемиського куреня 26-го Територіального відтинку «Лемко» оперативної групи УПА-Захід. Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 1-го класу (посмертно). Ім’я сотенного «Громенка» — легендарне. Однак про його долю довго ніхто нічого не знав. Більше того, тривалий час ніхто не знав навіть його справжнього імені. Тепер відомо — це був Михайло Дуда. Він народився 21 листопада 1921 року в мальовничому селі Сороки-Львівські (за деякими даними в сусідньому с. Муроване), що неподалік Пустомитів на Львівщині, у простій, але інтеліґентній і побожній сім’ї Івана Дуди Від раннього дитячого віку звик не марнувати даремно час. Уже в місцевій народній школі відзначався здібностями і наполегливістю, дуже старанно й послідовно займався самоосвітою. Завдяки тому набув різнобічні знання з історії, географії і літератури. Найбільше захоплювався військовими формуваннями княжих і козацьких часів України, а з новітньої доби – бойовими діями армії УНР і ЗУНР. Ідеалами воїнів – борців за національну незалежність – були для нього Українські Січові Стрільці. За свідченнями його сестри Марії, він особисто знав Степана Бандеру, який навчався у Дублянах і час від часу бував у селі. Член ОУН від 1937, у 1939 направлений на диверсійну підготовку до Німеччини, де в 1941 вступив до батальйону «Роланд». В УПА від 1943, передусім як інструктор в унтер-офіцерській школі, згодом організатор УПА на Перемишльському Передгір’ї і у Бещадах. У червні 1944-го «Громенко» очолив сотню. Сучасники характеризували його як «найкращого старшину УПА з огляду ідейности та відданости визвольним ідеям, надзвичайно дисциплінованого стосовно вояків і населення. За це його всі любили і поважали». 25 квітня 1945 був нагороджений Срібним Хрестом Бойової Заслуги 2 класу. Незважаючи на брак харчів (у 1946 році на Закерзонні майже не було українських сіл), командування УПА зоставалось на тих теренах і наганяло страх, як на поляків, так і на більшовиків. Польща, Чехословаччина і Москва уклали 7 квітня 1947 року пакт трьох – так званий трикутник смерті, для повного знищення УПА. Стан відділів УПА, без належного харчування, без своїх рідних був украй пригнічений. Щоденні бої виснажували вояків. Проти сотні Громенка, за польськими даними, воювали 8-а піхотна дивізія, частина 9-ї піхотної дивізії та 1-а дивізія Корпусу внутрішньої безпеки. 25 травня 1947 року командир «Громенко», як і інші підпільники бойових сотень, одержав лист Проводу УПА зі словами: «Тепер жде Вас тяжке завдання, яке мусите виконати з честю. Відходити туди, куди велить наказ! …Іти до вільного світу і роз’яснювати про боротьбу УПА і злочини комуни.» - See more at: http://bandera.lviv.ua/myhajlo-duda-%E2%80%94-poruchnyk-upa-komandyr-zaliznoji-sotni/#twitter


1

Коментарі