хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

18 серпня - Підрив ДніпроГЕС: Річниця жахливого злочину НКВС

  • 19.08.16, 10:40
18.08.16 23:51 Річниця жахливого злочину НКВС: близько 100 тис. українців загинули через підрив ДніпроГЕСу. ВІДЕО+ФОТО
У СРСР замовчували інформацію про трагічні події в Запоріжжі, пов'язані з вибухом ДніпроГЕС.
Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на "5 канал", рівно 75 років тому, 18 серпня 1941 року, під час відступу Червоної Армії із Запоріжжя був підірваний головний стратегічний об'єкт України - ДніпроГЕС. Для цього використовували понад 20 тонн вибухівки амоналу. Унаслідок операції, за даними різних джерел, загинули близько 100 тис. осіб, в основному мирних жителів навколишніх сіл і міст. Також жертвами стали радянські солдати. Крім того, вибух паралізував діяльність промислових підприємств міста.

Унаслідок вибуху в греблі утворився гігантський пролом довжиною понад 165 метрів, який і спричинив хвилю висотою в кілька десятків метрів. Вона змила прибережну міську смугу, плавні о. Хорти і прорвалася до сусідніх міст - Нікополя і Марганця.



Дивіться також на "Цензор.НЕТ": Знайдені в "Тюрмі на Лонцького" останки належать жертвам НКВС, - історик Руслан Забілий. ВIДЕО

У СРСР замовчували інформацію про трагічні події в Запоріжжі, пов'язані з вибухом ДніпроГЕСу. Пізніше стало відомо, що вибух влаштували Борис Єпов та Олексій Петровський за наказом Йосипа Сталіна. Про майбутній вибух підривники не повідомили ні місцеве населення, ні військове керівництво.

Слід наголосити, що таким чином НКВС хотів завдати удару німецькій армії. Втім, вермахту це не завадило. Крім того, російські спецслужби поширювали інформацію, що саме німці підірвали дамбу.

На думку російського історика Бориса Соколова, червоноармійцям цей інцидент завдав більше шкоди, ніж німцям, оскільки загинули радянські солдати, які в той момент переправлялися через греблю. Також були затоплені значні частини радянських військ, які перебували нижче за течією і змушені були здатися в полон ворогові.

Згодом виконавці наказу були прийняті за диверсантів і заарештовані радянською контррозвідкою, однак після втручання вищого керівництва їх звільнили з-під варти.

Також дивіться: Українські бійці на Донбасі проводять декомунізацію - прибивають іржавими цвяхами обкладинки із серпом і молотом. ВІДЕО

днепрогэс

днепрогэс

днепрогэс

днепрогэс


0

Коментарі