хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Євгеніка

  • 17.05.11, 17:20
Євгеніка — практика, спрямована на створення кращої породи людей.
(від грец. euyevrig — родови¬тий, знатний) — наука, що досліджує шляхи й методи активного впливу на еволюцію людини. Термін "євгеніка" запропонував у 1869 англійський біолог Ф. Гальтон, який вважав раси людини нерівноцінними і вбачав шляхи поліпшення людей у заохоченні та обмеженні певних шлюбів. Ці хибні погляди нерідко використовувалися для виправдання расової й національної дискримінації. Генетика людини й генетика медична спростували уявлення про генетичну зумовленість інтелектуальної вищості одних народів над іншими й показали, що відмінності людей залежать не лише від їхніх спадкових задатків, а передусім від умов життя.
Євгеніка - проблема науковості та псевдонауковості науки про "чистоту роду".

Слово “євгеніка” у багатьох викликає інстинктивне несприйняття – так добре попрацювала радянська (і не тільки ) пропаганда. Більшість людей, почувши це слово згадують виключно про “білокурих бестій”, расові комісії – все, що пов’язане з націонал-соціалізмом, расизмом і тому подібними людиноненависницькими концепціями. Одначе, обґрунтованість такої відповідності аж ніяк не більша за намагання представити F.
Nietzsсhe як ідеолога нацизму.
Розглянемо походження слова. Грецьке ? має кілька варіантів перекладу, але усі вони зводяться до відтінків "шляхетне походження, гарна порода" - загалом, чудової генетичної якості. Можна заперечити, що є переклад, пов'язаний з "шляхетним походженням", тобто аристократією, на що і претендували нацисти, вважаючи свою націю найбільш повноцінною.
Нагадаємо,  що шляхетне аристократичне походження теж походить від грецького ? - "чудовий, найкращий" - як бачимо, розмова йде про якість, а не про національну приналежність.
Розрізняють позитивну і негативну євгеніку. Ціль позитивної євгеніки – збільшення відтворення індивідів з ознаками, що можуть розглядатися як цінні для суспільства, – такими, як високий інтелект і гарний фізичний розвиток чи біологічна пристосованість. Негативна євгеніка прагне зменшити відтворення тих, кого можна вважати недорозвиненими розумово чи фізично чи розвинуми нижче середнього.
Соціальне керування еволюцією людини – ідея не нова. Багато народів практикували дітовбивство, щоб звільнити суспільство від страждаючих каліцтвом чи неповноцінних індивідів і запобігти збільшенню їхньої чисельності. Цим відрізнялися давні спартанці, які для збереження панування над ілотами (кріпаками) застосовували багато які з цілком сучасних євгенічних заходів. Так, для членів пануючого класу еміграція була обмежена, шлюби і народжуваність заохочувалися державою, а холостяки обкладалися спеціальним податком. Підтримувалася сувора система фізичного виховання, яку не витримували слабкі і каліки. Періодично влаштовувалися масові побиття ілотів для зниження чисельності цієї, що вважалася неповноцінною, частини популяції.
Добре відомі пропозиції Платона з євгенічного устрою суспільства. Він вважав, що не слід ростити дітей з дефектами чи народжених від неповноцінних батьків. Хронічним інвалідам і жертвам власних пороків має бути відмовлено в медичній допомозі, а моральних виродків варто страчувати. З іншого боку, для поліпшення «породи» необхідно заохочувати тимчасові союзи обраних чоловіків і жінок, щоб вони залишали високоякісне потомство.[І1]
Термін "євгеніка" був уперше запропонований у 1883 році видатним англійським антропологом, психологом і основоположником біометрії Френсісом Гальтоном. От яке визначення євгеніки він тоді дав: "Вивчення впливів, що підлягають суспільному контролю і можуть поліпшити чи погіршити як фізичні, так і розумові якості прийдешніх поколінь".[Д1] І при цьому він додав, що на першій стадії пов’язані з цим питання будуть піддаватися чисто науковій розробці, причому справа не піде далі пропаганди євгенічних ідей. На другій стадії вже можна буде вжити ряд заходів практичного характеру і видати відповідні закони. Нарешті, на третій стадії такі закони стануть непотрібними, тому що всі люди усвідомлять необхідність правил євгеніки. [Д1]
Спочатку до євгеніки співчутливо поставилися передові вчені різних країн. Так, К.А. Тімірязєв у своїй статті, надрукованої у 1911 році в енциклопедичному словнику Бр. Гранат, без будь-якої критики наводить визначення Ф. Гальтона і пише, що важливою задачею першої, академічної стадії розвитку євгеніки, пропонованої Гальтоном, повинне бути створення в університетах особливих лабораторій "по вивченню біологічних, медичних і статистичних методів" для розробки євгенічних проблем. При цьому він підкреслює, що найважливіша з них - проблема відносної ролі спадковості і виховання у формуванні ознак людини. Набагато обережніше К.А. Тімірязєв ставиться до намічених Гальтоном другої і третьої стадії розвитку євгеніки. Наприкінці своєї статті він пише: "Такі задачі академічної стадії. Які ж будуть її практичні висновки, а, тим більше, які будуть моральні принципи ...ще передчасно передбачати". [Д2]
У 1920 році в Москві в Інституті експериментальної біології, очолюваному Н.К. Кольцовим, був відкритий відділ євгеніки й організоване Російське євгенічне товариство, головою якого теж був Н.К. Кольцов; він же був головним редактором випуску цим товариством Російського євгенічного журналу. У діяльності товариства брали активну участь видатні генетики А.С. Серебровський і Ю.А. Філіпченко, антрополог В.В. Бунак, видні лікарі А.Н. Абрикосов, Г.И. Россолімо, Д.Д. Плетньов, народний комісар охорони здоров'я Н.А. Семашко, співчутливо відносився до цього товариства М. Горький. Незабаром відкрилися філії Російського євгенічного товариства в Ленінграді, Києві, Одесі, Саратові.
 У той же період були організовані євгенічні лабораторії і євгенічні товариства в ряді західно-європейських держав і США, заснований Міжнародний євгенічний комітет, у котрий увійшли представники 15 країн http://referatu.org.ua/index.php?referat=33248
 

6

Коментарі

118.05.11, 07:11

Человечеству такую науку нельзя.
Может ещё рано, может поздно, но ку-клукс-кланы от этой науки плодятся.

    анонім

    218.05.11, 07:14

      Гість: Shurik88

      318.05.11, 07:16

      Майбутнє належить нам!

        418.05.11, 14:29

        Любое учение навязывает определенные (конкретные ценности) которые в основной массе являются ложными.

          анонім

          518.05.11, 15:20

          Можливість поліпшити як фізичні, так і розумові якості прийдешніх поколінь - це прекрасно!

            618.05.11, 19:31

              71.06.11, 14:09

              Миллиардеры за евгенику
              http://mixednews.ru/?p=6527

                81.06.11, 14:45Відповідь на 7 від gred

                "Пятого мая 2009 года пресловутые члены «клуба миллиардеров» – Дэвид Рокфеллер, Билл Гейтс, Тед Тернер, Опра Уинфри, Уоррен Баффетт, Джордж Сорос, Эли Брод, Питер Джи. Питерсон, Пэтти Стоунсайфер, Джон Моргридж, Майкл Блумберг и ряд других миллиардеров – тайно встретились на Манхэттене в резиденции сэра Пола Нерса, президента университета имени Рокфеллера." - это члены "мирового правительства"? или так, пешки, для отвода глаз?

                  91.06.11, 18:03Відповідь на 8 від Арійка

                  Смотря, что считать мировым правительством. Точнее какое явление. Любое правительство чтобы править должно.
                  1.Ставить цель.
                  2. Придумывать рычаги влияния.
                  3.Воплощает задуманное
                  Без воплощения задуманного соответственно править невозможно.
                  Если Вы читали статью, то там выдвигается гипотеза о причине собрания этих весьма влиятельных людей. Это - Сокращение населения планеты.

                  Вот-тут вся хохма.
                  Приведу пример.

                  Все знают что воздух и вода являются основными ценностями для жизни человека. Однако каждый мечтает иметь автомобиль выхлопные газы которого отравляют все вокруг. Соответственно население болеет и вымирает.
                  Если большая часть населения осознает данный вред автомобилей и откажется от них, качество окружающей среды улучшится, население начнет выздоравливать и т. д.

                    101.06.11, 18:05Відповідь на 8 від Арійка

                    То-есть
                    1цель поставлена
                    2 Рычаги влияния определены
                    3 воплощения нет.
                    То-же касается микроволновых печей, вкусовых добавок и т. д. http://blog.i.ua/community/3191/
                    Однако предпочитают травить сами себя.
                    Кто-кем управил??????? Правительство или каждый сам собой управил?

                    Поэтому скорее не правительство, а люди преследующие свои конкретные цели.