Православный календарь 26 июня (13 июня ст.ст.)

Православный календарь 26 июня (13 июня ст.ст.)

Неделя 2-я по Пятидесятнице. Всех русских святых.

Петров пост. Разрешается рыба В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Всех преподобных и богоносных отцев, во Святой Горе Афонской просиявших (переходящее празднование во 2-ю Неделю по Пятидесятнице ). Всех святых, в Болгарии просиявших (переходящее празднование во 2-ю Неделю по Пятидесятнице ). Калужской иконы Божией Матери (1771) (переходящее празднование в 1-ое воскресение Петрова поста ). Мученицы  Акилины (293). Свт. Трифиллия, еп. Левкусии Кипрской (ок. 370). Св. Александры, основательниы Дивеевского конвента (1789). Сщмч. Александра пресвитера (1918). Сщмч. Димитрия пресвитера (1940). Прмц. Пелагии (1944). Прпп. Андроника (ок. 1395), ученика прп. Сергия Радонежского и Саввы (XV), игуменов Московских. Мц. Антонины (284-305). Прпп. Анны (826) и сына ее Иоанна (IX). Свт. Антипатра, еп. Бостры Аравийской. Обрет. мощей новомч. Николая, диакона Лесбосского (Греч.). Свт. Евлогия, патр. Антиохийского (Греч.). Мч. Диодора Емесского, распятого (Греч.). Св. Антима Иверского, митр. Влахии (1716) (Груз.). Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы:

Всех русских святых. Тропарь, глас 8. Якоже плод красный Твоего спасительнаго сеяния,/ земля Российская приносит Ти, Господи, вся святыя, в той просиявшия./ Тех молитвами в мире глубоце/ Церковь и страну нашу Богородицею соблюди, Многомилостиве.

Ин тропарь, глас 4. Иерусалима Вышняго гражданы,/ от земли нашея возсиявшия/ и Богу во всяцем чину/ и всяким подвигом угодившия,/ приидите, воспоим, вернии:/ о всеблаженнии земли Российския заступницы,/ молитеся ко Господу,/ да помилует сию от гнева Своего,/ исцеляя сокрушение ея,/ и верныя люди Своя утешит.

Кондак, глас 6. Предстателие страны нашел неусыпный,/ ходатаи о нас ко Творцу непрестаннии,/ не презрите молений наших,/ но, предваряюще на помощь, яко сродницы наши,/ ускорите на молитву/ и потщитеся на умоление,/ предстательствующе присно о чтущих вас.

Кондак святых, глас 3. Днесь лик святых, в земли нашей Богу угодивших, предстоит в Церкви/ и невидимо за ны молится Богу./ Ангели с ним славословят,/ и вси святии Церкве Христовы ему спразднуют,/ о нас бо молят вси купно/ Превечнаго Бога.

Всех преподобных и богоносных отцев, во Святой Горе Афонской просиявших. Тропарь, глас 1. Пустыни Афонския отцы,/ Ангелы во плоти,/ исповедники вкупе и преподобный,/ святители же и мученики в пениих почтим,/ подражающе добродетелем их,/ зовуще согласно и глаголюще:/ слава Прославльшему вы,/ слава Венчавшему вы,/ слава в бедах предстатели нам вы Показавшему.

Кондак, глас 4. Онебесившия Гору сию,/ и показавшая в ней житие ангельское,/ и множество монахов собравшия отцы,/ приидите, благохвалим вси, к ним взывающе:/ веяния беды и искушения нас избавите,/ множество преподобных,/ Афонская похвало.

Всех святых, в Болгарии просиявших. Тропарь, глас 4. Собор ваш честный почитающе/ и память святую празднующе,/ снятии, от болгар просиявший,/ прилежно молим вы:/ Господа о всех молите,/ паче же о присных,/ сохранитися земли Болгарстей от всяких бед/ и народу утвердитися на веки в вере Православной,/ яко да, мирное житие благочестно поживше,/ вкупе с вами улучим вечное Отечество/ в блаженнем Христа Бога Царствии.

Кондак всем святым болгарским, глас 2. В молитвах не усыпающе/ и в предстательствах не престающе,/ Господа милостива нам творите,/ святии, от болгар просиявший,/ яко да, память вашу празднующе,/ с радостию сию творим,/ до втораго Судий пришествия и всех Воскресения.

Калужской иконы Богородицы. Тропарь, глас 4. Заступнице от враг иноплеменных Необоримая Калужския земли, / и Избавительнице от смертоносныя язвы Милостивая! / Избави рабы Твоя от всяких бед и болезней, / с верою и любовию прибегающия к чудотворней иконе Твоей, / и спаси души наша.

Кондак, глас 6. Не имамы песней, ниже словес,/ како достойно восхваляти Тя,/ Мати Христа Бога нашего,/ явления ради чудотворныя иконы Твоея земли Калужстей,/ токмо можем вопити Тебе:/ не отврати милости Твоея от нас,/ и ниспосли ю всем притекающим к цельбоносней иконе Твоей.

Величание. Величаем Тя,/ Богородице Дево,/ и почитаем чудотворную икону Твою,/ еюже благоволила еси спасти землю Калужскую/ от нашествий вражиих и всегубительных болезней.

Тропарь воскресный, глас 1. Камени запечатану от иудей / и воином стерегущим Пречистое Тело Твое, / воскресл если тридневный. Спасе, / даруяй мирови жизнь. / Сего ради силы небесныя вопияху Ти, Жизнодавче: / слава воскресению Твоему, Христе, / слава Царствию Твоему, / слава смотрению Твоему, едине Человеколюбче.

Богородичен, глас тойже. Гавриилу, вещавшу Тебе Дево, радуйся,/ со гласом воплощашеся всех Владыка,/ в Тебе, Святем Кивоте,/ якоже рече праведный Давид:/ явилася еси ширшая небес,/ поносивши Зиждителя Твоего./ Слава всельшемуся в Тя,/ слава прошедшему из Тебе, / слава свободившему нас Рождеством Твоим.

Кондак, глас тойже. Воскресл еси яко Бог из гроба во славе,/ и мир совоскресил еси;/ и естество человеческое яко Бога воспевает Тя, и смерть исчезе;/ Адам же ликует, Владыко; / Ева ныне от уз избавляема радуется, зовущи:/ Ты еси, Иже всем подая, Христе, воскресение.

Мц. Акилины. Тропарь, глас 4. Агница Твоя, Иисусе, Акилина/ зовет велиим гласом:/ Тебе, Женише мой, люблю/ и, Тебе ищущи, страдальчествую,/ и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему,/ и стражду Тебе ради,/ яко да царствую в Тебе,/ и умираю за Тя, да и живу с Тобою;/ но, яко жертву непорочную, приими мя, с любовию пожершуюся Тебе./ Той молитвами,/ яко Милостив, спаси души наша.

Тропарь святителя Трифиллия, глас тойже. Правило веры и образ кротости,/ воздержания учителя/ яви тя стаду твоему/ Яже вещей Истина./ Сего ради стяжал еси смирением высокая,/ нищетою богатая,/ отче Трифиллие,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Кондак святителя Трифиллия, глас 8. Изрядством жития чистоту девства прием, Трифиллие,/ первопрестольник показался еси Левку сии/ и явился еси тем провозвеститель и Богоразумия наставник./ Сего ради радостно взываем ти:/ радуйся, святителей украшение.

Кондак, глас 2. Девства твоего добротами предочистивши душу твою,/ на высоту мучением востекла еси Акилино всечестная,/ любовию Жениха твоего Христа уязвившися,/ Емуже со Ангелы предстоиши, веселящися,/ с нимиже не престай моляся всех наас.

Андроника, Саввы и Александра Московских, Даниила Черного, Андрея Рублева. Тропарь, глас 2. Плоды добродетелей на земли принесше,/ преподобнии отцы,/ в Небесных чертозех ныне благоухаете, яко райстии цвети,/ и лицем к лицу зрите Пресвятую Троицу,/ Юже дерзновенно молите/ спастися душам нашим.

Ин тропарь, глас 2. Плоды добродетелей на земли принесше,/ преподобнии отцы,/ в Небесных чертозех ныне благоухаете, яко райстии цвети,/ и лицем к лицу зрите Пресвятую Троицу,/ Юже дерзновенно молите/ спастися душам нашим.

Ин тропарь, глас 1. Безмолвие от юности возлюбив,/ на гору Маковец пришел еси, Андрониче блаженне,/ обитель общаго жития устроил еси в земнем граде Москве,/ во обители Небеснаго града ныне ликовствуеши,/ молися Христу Богу/ спастися душам нашим.

Кондак, глас 3. Вас молим, преподобный отцы наши,/ телом почивающий на земли,/ духом же Божию престолу предстоящий:/ молитеся о граде Москве/ и о всех, почитающих честную память вашу.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 2, 10-16; Мф. 4, 18-23). Позвал Господь Петра и Андрея, и они тотчас, оставя все, пошли за Ним. Позвал Он Иакова и Иоанна, и они тоже тотчас оставили все и пошли за Господом. Отчего же они так скоро и охотно пошли? Оттого, что увидели лучшее. Таков уж закон у нас в душе, что узнав и вкусив лучшее, она отвращается от худшего и бросает его. Тут совершается то же, что потом Господь изобразил в притче о сокровище, сокрытом на селе, и о бисере многоценном. Это сокровище и бисер — вера в Господа и общение с Ним по силе веры. Обладателями этого мы нарицаемся еще в крещении. Отчего же мы так мало ценим такое сокровище и, мало ценя, меняем на пустошь? Оттого, что во время воспитания не вводят нас во вкус этого сокровища, и оно становится чуждо нашему сердцу. Сердце наше не знает этого лучшего. Оно знает только, что из нехорошего меньше нехорошо и что больше, и на этом основывает свой взгляд. Тут и причина вся, отчего иных зовет Господь и они идут, а мы, и призванные, бежим от Него.

Тэги: Календарь, Православный

Pages: 1 2 3

Православный календарь 25 июня ( 12 июня ст.ст.)

Православный календарь 25 июня ( 12 июня ст.ст.)

Петров пост. Разрешается рыба

Русская Православная Церковь отмечает память святых: Преподобного Онуфрия Великого (IV). Преподобного Петра Афонского (734). Обретение мощей (1650) и второе прославление (1909) блгв. вел. кн. Анны Кашинской. Преподобного Арсения Коневского (1447). Прп. Онуфрия Мальского, Псковского (1492). Преподобного Вассиана и Ионы Пертоминских, Соловецких (1561). Прпп. Онуфрия и Авксентия Вологодских (XV-XVI). Преподобного Стефана Озерского, Комельского (1542). Прпп. Иоанна, Андрея, Ираклемона и Феофила Египетских (IV). Св. Иоанна, воина Египетского. Прп. Онуфрия, игумена Катромского. Св. Юлиана Дагазского (Греч.). Новомч. еп. Онуфрия (1938) и иже с ним: Антония, Варсонофия и Иосифа (1937), и архиерея Александря Харьковского. Св. Олимпия, еп. и исп. пострадавшего во Фрасе (IV). Св. Тиомофея пустынника Египетского (IV). Св. Кунеры, девы Рененской (451) (Нидерл.). Св. Иоанна-Торнике Святогорца Афонского и Грузинского (X). Обретение мощей блж. Иоанна, Христа ради юродивого, Московского чудотворца (1672). Собор всех Святых Свято-Онуфриевского монастытря в Иаблечне (Польша). Чудотворной иконы Божьей Матери (XIV) и св. Онуфрия (XIV) из Свято-Онуфриевского монастытря в Польше.

Молитвы:

Прп. Онуфрия Великого. Тропарь, глас 1. Желанием духовным пустыни достигл еси, богомудре Онуфрие,/ и яко безплотен в ней многолетне подвизался еси трудолюбне,/ соревнуя пророкам Илии и Крестителю:/ и от руку ангельску таин божественных насладився,/ ныне во свете Святыя Троицы купно с ними веселишеся./ Моли спастися нам, твою память почитающим.

Прп. Петра Афонского. Тропарь, глас 4. Мир оставил еси, Петре, Господа ради своего/ и крест восприим на рамо свое,/ на гору достигл еси Афонскую,/ якоже древле фесвитянин Илия./ И в ней пребыв пощением, и молитвами, и бдением,/ Бога милостива творя,/ и Пречистую Богородицу Молебницу предлагая,/ сего ради вопием ти:/ моли Христа Бога, да спасет души наша.

Кондак преподобнаго Петра, глас 2. Удалив себе человеческаго сожительства,/ в пещерах каменных и разселинах пожил еси,/ желанием Божественным и любовию, Петре, Господа твоего,/ от Негоже венец приял еси./ Моли непрестанно спастися нам.

Кондак, глас 3. Сиянием Духа Пресвятаго,/ Богомудре, просвещся,/ оставил еси яже в житий молвы,/ пустыню же достигл еси, преподобие отче,/ возвеселил еси иже над всеми Бога и Зиждителя,/ сего ради прославляет тя Христос, блаженне,/ великий Дародатель.

Блгв. вел. кн. Анны Кашинской. Тропарь, глас 3. Днесь восхваляем тя, преподобная мати,/ великая княгине инокине Анно:/ яко бо лоза плодовита посреде терния,/ процвела еси во граде Кашине твоими добродетельми,/ всех удивила еси чудным твоим житием,/ темже Христу Богу угодила еси,/ и ныне, радующися и веселящися,/ пребывавши с лики преподобных жен,/ наслаждающися райския красоты и веселия./ Молим убо тя:/ моли о нас Человеколюбца, Христа Бога нашего,/ даровати нам мир и велию милость.

Ин тропарь, глас 4. Просветившися Божественною благодатию, преподобная,/ и правостию умною душу твою привязавши в любовь Христову,/ тленныя, и красныя, и временный нивочтоже вменила еси./ Крестным знамением на мысленный враги мужески вооружившися,/ постническими подвиги, постом и молитвами/ углие страстей угасила еси, достославная Анно,/ и по смерти источавши благодать притекающим к мощем твоим./ И ныне, в Небеснем чертозе с мудрыми девами предстоящи Христу,/ моли о нас, почитающих святую память твою.

Ин кондак, глас 8. Скоропослушную помощницу, вси, сущий в бедах,/ благочестно воспоем, Анну святую,/ днесь любовию сошедшеся во обретение честных мощей ея./ Воспоем песнь Единому в Троице Богу, радующеся,/ сподобльшему нас видети пречистое сокровище честных мощей ея:/ от мног бо лет сокровены быта,/ напоследок же нам явлены/ и источают многа и различна исцеления./ Яко да молитвами ея к Богу/ от всяких находящих зол избавимся,/ радостною душею и веселием сердца благодарная воспоем, глаголюще:/ радуйся, утверждение граду нашему.

Кондак, глас 4. Яко пресветлая звезда,/ явилася еси в Российстей земли, во граде Кашине,/ преподобная мати Анно,/ во всех благочестивых и верных женах,/ аки крин, процвела еси чистым и непорочным твоим житием,/ во инокинях же совершенными твоими труды и подвиги,/ и возшла еси к Вышнему граду, радующися и веселящися,/ яко добре совершивши твое течение,/ и ныне честныя твоя мощи,/ аки бисерие драгое, явишася,/ на исцеление всем, приходящим с верою./ Тем и вопием ти:/ радуйся, всекрасная душею,/ и моли Христа Бога/ о спасении душ наших.

Прп. Арсения Коневского. Тропарь преподобнаго, глас 1. Божественною любовию возгоревся,/ мирская пристрастия от души отвергше,/ тесным путем постничества во след Христа/ невозвратным умом шествовал еси, Арсение всеблаженне,/ от Негоже и мзду трудов твоих на Небесех восприим,/ поминай нас, чтущих святую память твою и вопиющих:/ слава Давшему ти крепость,/ слава Венчавшему тя,/ слава Действующему тобою всем исцеления.

Ин тропарь, глас 4. Духом Божиим наставляемый,/ возлюбил еси безмолвие,/ в немже евангельски подвизающуся,/ пречудный Афонский дар -/ Богоматере икона, даровася ти, всеблаженне,/ и, образ добродетелей быв стаду твоему,/ Арсение отче наш,/ к Горнему торжеству возшел еси,/ идеже со Ангелы ликовствуя,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Кондак, глас 8. Трисиятельнаго Божества сиянием просветив сердце твое, преподобие,/ световиден весь явился еси добродетельми,/ яко и Гору Афонскую свет трудолюбия твоего озари,/ идеже святую икону Солнца истиннаго,/ Христа, и Его Пречистыя Матере в дар приим,/ на остров Нева езера пришед,/ обитель устроил еси, всеблаженне./ Тем, верою и любовию к тебе притекающе, радостно вопием:/ радуйся, пресветлый светильниче, Арсение, отче наш.

Блж. Иоанна, Христа ради юродивого, Московского чудотворца. Тропарь, глас 8. Иже Христа ради, волею оставив свое отечество — град Вологду/ и вся красная мира сего возненавидев,/ желанием духовным вселился еси во град Ростов/ и, яко в пустыни скитался в нем,/ гладом, и жаждею и безмерною тяготою плоть свою изнуряя,/ и работая Господеви день и нощь,/ в посте и молитве пребывая в притворе церковнем,/ власы же главы своей пеплом и смолою удручая,/ и, ревнуя Василию блаженному,/ пришел еси в царствующий град Москву/ и в целомудрии и терпении течение добре скончав,/ преселился еси к вечным обителем,/ чудес лучи испущая,/ преблаженне Иоанне, отче наш,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас тойже. Иже Христа ради наложивый на себя мудростию юродство,/ образом буйства зрим от человек,/ умныма же крылома горе возлетая,/ все тело свое веригами обязал,/ яко злато многоценное, соблюдеся в народе,/ очистив ум от страстей,/ веселием духовным прешел еси море мятежнаго сего жития,/ обрете светлость жизни вечныя,/ молим тя, блаженне Иоанне,/ молися прилежно Христу Богу нашему/ сохранитися нам от всякаго навета/ и злых обстояний видимых и невидимых враг, да зовем ти:/ радуйся, многострадально, яко да молитвами твоими направляеми,/ предстоя присно с нами,/ в Троице славимому Богу поем Ему: аллилуйя.

Прпп. Онуфрия и Авксентия Вологодских. Тропарь, глас 8. Православия наставницы,/ благочестия и чистоты учителие,/ Церкви Вологодстей Богодарованное украшение,/ преподобнии отцы наши Онуфрие и Авксентие,/ молите милостиваго Бога,/ да вашим предстательством подаст благодать и мир стране нашей/ и душам нашим спасение.

Прпп. Вассиана и Ионы Пертоминских, Соловецких. Тропарь, глас 8. Прежде отвержением мира,/ яко морскаго треволнения, избегосте, отцы преподобнии,/ послежде же, изволением Божиим,/ в водах морских кончину блаженную приясте/ и к неболезненному покою преставистеся от земли радующеся./ Тем и по кончине от Христа Бога прославистеся чудесы обильно,/ теплии в бедах верным помощницы показастеся,/ и ныне на Небесех предстояще Престолу Христову,/ Вассиане преблаженне и Ионо преславне,/ молитеся присно о душах наших.

Кондак, глас 2. Яко сокровище богатно,/ верным Божественная благодать/ из морских недр издаде мощи ваша, отцы преблаженнии,/ и в месте пусте целы и невредимы обретошася преславно,/ и тако вас ради ныне славится Бог,/ Емуже со дерзновением предстояще ныне на Небесех,/ Вассиане и Ионо досточуднии,/ молитеся непрестанно о всех нас.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. З, 19-26; Мф. 7, 1-8). «Не судите, да не судимы будете». Что за болезнь — пересуды и осуждение! Все знают, что это грех, а между тем ничего нет обычнее в речах наших, как осуждение. Иной скажет: «не поставь Господи в осуждение», а все-таки осуждение свое доведет до конца. Иной оправдывает себя тем, что разумному человеку надо же иметь свой взгляд на текущее, и в пересудах пытается быть хладнокровно рассуждающим; но и простое ухо не может не различать в речах его высящегося и злорадствующего осуждения. Между тем, приговор Господа за этот грех строг и решителен. Кто осуждает других, тому нет оправдания. Как же быть? Как миновать беды? Решительное средство против осуждения состоит вот в чем: считать самого себя осужденным. Кто возчувствует себя таким, тому некогда будет судить других. Только и речей у него будет: «Господи, помилуй! Господи, прости мои согрешения!»

Pages: 1 2 3

Православный календарь 24 июня (11 июня ст.ст.)

Православный календарь 24 июня (11 июня ст.ст.)Петров пост

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Преподобного Варлаама Хутынского (1192) (переходящее празднование в 1-ю пятницу Петрова поста ). Табынской иконы Божией Матери Курской-Коренной икон Божией Матери (переходящие празднования в 9-ю пятницу по Пасхе ). Апостола Варфоломея Апостола  Варнавы (I). Преподобного Варнавы Ветлужского (1445). Перенесение мощей прп. Ефрема Новоторжского (1572). Иконы Божией Матери, именуемой «Достойно есть» («Милующая») (X). Перенес. мощей прп. Аркадия Вяземского и Новоторжского. Свт. Нифонта, патр. Константинопольского (Рум.). Воспоминание явления Архангела Гавриила (X) монаху Афонскому и откровение гимна “ Достойно есть ”. Св. Варнавы Васского около Лимасола на Кипре (Греч.). Мч. Феопемпта и четверых с ним (Греч.). Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы:

Табынской иконы Божией Матери. Тропарь, глас 4. Наста днесь пресветлый праздник, Пречистая Дево,/ честныя Твоей Табынския иконы, Владычице,/ яже паче лучей солнечных возсия,/ от Источника приснотекущаго, Христа, Бога нашего,/ источаеши целебныя дары/ с верою к Тебе притекающим,/ Тя бо Христос Помощницу людем Своим дарова,/ покрывати и спасати от всякия беды рабы Своя,/ едину Благословенную.

Иконы Богородицы «Достойно есть» («Милующая»). Тропарь, глас 4. Oтцев все Афонское множество,/ соберитеся, верно празднующе,/ днесь радующеся и светло восклицающе вси в веселии,/ Божия бо Мати ныне от Ангела преславно воспевается./ Темже, яко Богородицу, присно Сию славим.

Ин тропарь, глас 4. Притецем, вернии, со дерзновением/ к Милующей Царице Богородице/ и умиленно воззовем к Ней:/ низпосли на ны милости Твоя богатыя:/ град сей избави от всякаго обстояния,/ мир даруй мирови/ и спасение душам нашим.

Ин кондак, глас 8. Архангельский глас вопием Ти, Всецарице:/ достойно есть, яко воистинну,/ блажити Тя, Богородицу,/ Присноблаженную и Пренепорочную/ и Матерь Бога нашего.

Кондак, глас 4. Празднует днесь весь Афон,/ яко песнь прият от Ангела чудно/ Тебе, Чистей Богоматери,/ Юже вся тварь чтит, славящи.

Апостолов Варфоломея и Варнавы. Тропарь, глас 3. Апостоли святии,/ молите Милостиваго Бога,/ да прегрешений оставление/ подаст душам нашим.

Ин тропарь, глас тойже. Язык огнедохновен в силе Духа приемше,/ во плоти пришедшее Слово проповедаете всюду,/ Егоже ради ов во главу усечен,/ ов же камением побиен,/ и есте апостольскому лику украшение,/ Варфоломее и Варнаво,/ темже память вашу почитаем и просим:/ молите Христа Бога подати нам грехов оставление.

Кондак, глас 3. Господень был еси всеистинный служитель,/ апостолов же явился еси седмидесятих первый,/ озарил еси и с Павлом проповедь твою,/ всем возвещали Христа Спаса,/ сего ради песнопении Божественную память твою, Варнаво, совершаем.

Кондак, глас 4. Явился еси великое солнце вселенней/ учений сияньми и чудес страшных, световодя почитающия тя,/ Варфоломее, Господень апостоле.

Перенесение мощей прп. Ефрема Новоторжского. Тропарь прп. Ефрему, глас 1. Божественною свыше благодатию просветився, Богомудре,/ и по смерти яви тя светлость жития твоего,/ темже источаеши мирови благоухание,/ иже с верою притекающим к раце мощей твоих, Ефреме преподобне./ Тем вопием ти:/ слава Давшему ти чудесем благодать,/ слава Прославльшему тя в чудесех,/ слава Действующему тобою всем исцеления.

Кондак, глас 8. Светозарную лучу похвалим, преподобие,/ твою честную раку,/ многосветлою свещею просвещает бо Господь церковь твою от цельбоноснаго гроба твоего/ и озаряет омраченная наша сердца./ Якоже солнце незаходимое, отче,/ подобие образа твоего возсия нам,/ и град Торжек тобою благодать приемлет,/ обогащающу ти всех нас добротою чудес,/ содеянием благодати поющих ти: аллилуйя.

Прп. Варнавы Ветлужского. Тропарь, глас 1. Желанием духовным распалився/ и мятежи мирския отринув,/ к Богу любовию прилежно присовокупися./ И Того вседушне взыскуя, во внутреннюю пустыню отшел еси,/ при водах вселися,/ идеже во слезах и трудех пребывая многолетное время,/ в терпениих мнозех житие ангельское проходил еси/ в наставлении Божественнаго разума/ и множество монахов собрал еси, мудре,/ ихже, посещая не остави,/ Варнаво преподобне, отче наш,/ Пресвятей Троице моляся,/ от зол всяческих избавити и спасти души наша.

Кондак, глас 8. От юности, преподобие, плоть твою в постех и молитвах истончил еси/ и, крест твой взем, усердно последовал еси Христу,/ темже и к Вышним течение радостно совершил еси,/ идеже со всеми святыми предстоиши./ И ныне стадо твое посещай, поминая чтущих всесвятую память твою,/ да вси благодарственно вопием ти:/ радуйся, Богомудре Варнаво, наставниче пустынный.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 5, 17-6, 2; Мф. 9, 14-17). Спрашивали Господа: почему ученики Его не постятся? Он отвечал: потому что еще не пришло для них время. Потом приточною речью показал, что, вообще, строгость внешнего подвижничества должна соответствовать обновлению внутренних сил духа. Прежде возгрей дух ревности, а потом налагай на себя и строгости, ибо в таком случае есть в тебе внутренняя новая сила, способная с пользою выдержать их. Если же, не имея этой ревности, возмешься за строгости, увлекаясь или только примером других, или показностью подвижничества, то не на пользу это будет. Немного еще продержишься в этой строгости, а потом ослабеешь и бросишь. И будет тебе еще хуже, чем было прежде. Строгость без внутреннего духа — то же что заплата из сырцового полотна на ветхой одежде, или вино новое в старых мехах. Заплата отпадет, и дыра делается еще больше, а вино прорывает мех, и само пропадает и мех делает негожим. Это, впрочем, не значит, что строгости не годны, а внушается только, что надо начинать их в порядке. Надобно сделать, чтобы потребность их шла извнутрь, чтоб они удовлетворяли сердцу, а не теснили только совне, как гнет.

Pages: 1 2 3

Православный календарь 23 июня (10 июня ст.ст.)

Православный календарь 23 июня (10 июня ст.ст.)

Петров пост. Разрешается рыба

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Священномученика  Тимофея, еп. Прусского (361-363). Обретение мощей свт. Василия, еп. Рязанского (1609). Собор Рязанских святых. Святителя Иоанна, митр. Тобольского (1715). Собор Сибирских святых. Сщмчч. Николая, Василия пресвитеров и мч. Павла (1918). Сщмч. Тимофея пресвитера (1940). Прп. Силуана, схимника Печерского, в Дальних пещерах (XIII-XIV). Мчч. Александра и Антонины девы (ок. 313). Прп. Феофана Антиохийского (369). Свт. Вассиана, еп. Лавдийского (409). Свт. Павла, митр. Тобольского (1770). Сщмч. Митрофана, 1-го пресв. Китайского (1900). мч. Неаниска Мудрого, Александрийского (Греч.). Прп. Канида Каппадокийского (Греч.). Свт. Аполлона (Греч.). Свт. Алексия, еп. Вифинийского (Греч.). Свт. Астерия, еп. Петрского (IV). Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы:

Свт. Иоанна, митр. Тобольского. Тропарь, глас 8. Наставниче благочестия,/ сиротствующих питателю,/ скорбящих утешителю, недугующих врачу безмездный,/ душею страждущих скорый помощниче,/ теплый молитвенниче о всех ко Господу,/ святителю отче Иоанне,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас 2. Явился еси во тьме неведения пребывающим просветитель,/ вдов и сирот утешитель,/ дивный врач немощствующих,/ младенцев и отроков наставник,/ родителем же пресветлое радование,/ святителю отче Иоанне,/ моли Христа Бога подати стране нашей в вере утверждение,/ воинству нашему на враги победу и одоление,/ людем же своим велию милость.

Тропарь Собора Сибирских святых, глас 3. Церкве Христовы светольницы,/ всея России украшение,/ святои вси, в земли Сибирстей просиявши,/ Владыку всех молите/ мир вселенней даровати/ и душам нашим велию милость.

Ин тропарь, глас 4. Церкве Христовы светольницы,/ всея России украшение,/ страны Сибирский просветотелие,/ от тьмы древняго неверия и прелести идольский люди избавльшии,/ наставницы благочестия, святителие Христовы:/ Димитрие, Иннокентие, Иоанне,/ Софроние, Павле, Мелетие/ и апостоле Иннокентие/ с праведными Василием страстотерпцем и Симеоном Верхотурским,/ Престолу Господа Вседержителя предстояще,/ Владыку всех молите/ мир вселенней даровати/ и душам нашим велию милость.

Кондак святителя Иоанна, глас 2. Явился еси во тьме неведения пребывающим просветитель,/ вдов и сирот утешитель,/ дивный врач немощствующих,/ младенцев и отроков наставник,/ родителем же пресветлое радование,/ святителю отче Иоанне,/ моли Христа Бога подати стране нашей в вере утверждение,/ воинству нашему на враги победу и одоление,/ людем же своим велию милость.

Кондак, глас 3. Днесь Собор Сибирских святых предстоит в Церкви/ и невидимо за ны молится Богу./ Ангели со архиереи славословят,/ апостоли же с мученики ликовствуют,/ святии вси Церкве Христовы радуются/ и паства Сибирская веселится:/ вси бо купно молят Превечнаго Бога.

Кондак, глас 4. Честнаго образа Твоего знамение празднующе людие Твой, Богородительнице,/ имже дивную победу на сопротивныя граду Твоему даровала еси./ Темже Тебе верою взываем:/ радуйся, Дево,/ христиан похвале.

Свт. Павла, митр. Тобольского. Тропарь, глас 3. Прославим, вернии, благочестие возлюбившаго/ и от юности иго Христово усердно восприимшаго,/ ревностнаго святителя Церкве Российския,/ в Богоспасаемом граде Тобольске подвизавшагося./ Ты же, Богомудре отче Павле,/ телом убо в нетлении почивая,/ духом же Престолу Божию предстоя,/ моли спастися всем нам.

Кондак, глас 8. Звезду церковную, от Киево-Печерския Лавры возсиявшую/ и чрез Новград в Сибирскую страну достигшую,/ идеже ревностно служением своим сияющую,/ святителя почтим,/ Тобольския митрополии столетие венчавшаго:/ радуйся, отче Павле, всея Сибири чудотворче.

Свт. Василия, еп. Рязанского. Тропарь, глас 4. Первее в Муроме святительством почтен был еси,/ из негоже неправедно изгоняемъ,/ на мантию, яко на легкий корабль, возшел еси,/ на нейже паче естества, яко безплотен,/ по водам шествие творя,/ промышлением Вышняго и заступлением Богоматере управляемь,/ богоспасаемаго града Рязани достигл еси/ и в нем, архиерейства престол восприим,/ богоданную паству рязанскую добре упасл еси,/ святителю отче наш Василие,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас 8. Яко многосветлая звезда, от града Мурома возсиял еси,/ святителю Василие,/ по водам же дошед до града нашего Рязани,/ Церковь Божию добре упасл еси,/ просвещая люди учением и житием твоим./ Поминай и ныне чада твоя, молим тя,/ наставниче наш добрый,/ и за ны Христу Богу и Пречистей Его Матери молися,/ да благодарною душею зовем ти:/ радуйся, угодниче Христов и теплый к Богу о нас молитвенниче.

Прп. Силуана, схимника Печерского, в Дальних пещерах. Тропарь, глас 3. Многаго ти ради воздержания и безмернаго пощения/ приемый свыше благодать чудотворения/ и к Богу велие дерзновение стяжавый,/ постником удобрение, Силуане,/ Тому молися,/ да подаст нам мир и велию милость.

Кондак, глас 8. В бденном и трезвенном молении/ и крепком всегдашнем пребывая пощении,/ тело свое умерщвлял еси, Силуане преподобие,/ и многих учением твоим в тыяжде добродетели наставляя,/ привел еси Христови./ Емуже в веселии днесь предстоя,/ поминай нас, чтущих память твою. Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 5, 10-16; Мф. 8, 23-27). Переправлялись на ту сторону моря. Господь спал. Поднялась буря и все пришли в ужас, а о том, что Господь с ними и что, следовательно, с Ним нечего бояться, и забыли. Так бывает и в порядках жизни, житейских и духовных. Подымется буря бед или страстей, мы обыкновенно встревоживаемся до расслабления, думаем, что это и в порядке вещей: а Господь шлет нам урок: «маловеры!» И справедливо! Нельзя, чтоб не обратить внимание на происшедшее; но можно всегда сохранить разумное спокойствие. Прежде всего посмотри, чего хочет от тебя Господь, и покорись смиренно под крепкую руку Его. Не мятись, не полошись. Затем воздвигни веру свою, что Господь с тобою и припади к стопам Его с молитвой. Но не вопи: «погибаю!», а с преданностью взывай: «Господи! если хочешь — можешь. Однако не моя, но Твоя воля да будет». Верь, что таким образом безопасно минуешь поднявшуюся бурю.

Pages: 1 2 3

Православный календарь 22 июня (9 июня ст.ст.)

Православный календарь 22 июня (9 июня ст.ст.)

Петров пост.

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Святителя Кирилла, архиеп. Александрийского (444). Преподобного Кирилла, игумена Белоезерского (1427). Прав. Алексия Московского (1923). Преподобного Александра, игумена Куштского (1439). Мцц. Феклы, Марфы и Марии в Персии (346). Блж. Кирилла Вельского (Важского). Св. Колумба Ионского, просветителя Шотландии (597) (Кельт. и Брит.). Св. Баифина Тирийского (600) (Кельт. и Брит.). Сщмч. Александра Прусского (Греч.). Прп. Кирилла (Греч.). 3-х мцц. дев Хиосских (Греч.). Преп. Иоанна Шавтели, еп. Гаенатского (XIII) (Груз.).

Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы

Тропарь преподобного Кирилла Белоезерского глас 1

Яко крин, в пустыни давидски процвел еси, отче Кирилле,/ злострастия терние искореняя,/ и собрал еси в ней ученик множество,/ страхом Божиим и учением твоим наставляемых,/ ихже и до конца, яко чадолюбивый отец,/ не оставил еси, посещая, да вси вопием:/ слава Давшему ти крепость,/ слава Венчавшему тя,// слава Действующему тобою всем исцеления.

Кондак преподобного Кирилла Белоезерского глас 8

Яко преобидев тленная и долу влекущая мудрования, отче,/ к Вышнему течению радостно устремился еси,/ и тамо со святыми Пресвятей Троице предстоя,/ моли от враг сохранитися стаду твоему,/ яко да святое твое успение празднующе, вопием:// радуйся, преблаженне Кирилле, отче наш.

Тропарь святителя Кирилла Александрийского глас 8

Православия наставниче,/ благочестия учителю и чистоты,/ вселенныя светильниче,/ архиереов богодухновенное удобрение,/ Кирилле премудре,/ ученьми твоими вся просветил еси,/ цевнице духовная,// моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак святителя Кирилла Александрийского глас 6

Бездну нам учений богословия источил еси/ яве от источник Спасовых,/ ереси погружающую,/ блаженне Кирилле,/ и стадо невредимо от треволнений спасающую,/ странам бо всем наставник, преподобне,// яко Божественная являя.

Тропарь преподобного Александра, игумена Куштского глас 4

Иже плотским дебельством Богови работати изволи,/ в пустыню вселився,/ в нейже многими поты и труды/ безтелеснаго равноангельнаго пребывания возможе достигнута,/ таже от Бога узрен быв,/ сподобися великих чудес в жизни и по преставлении,/ на нечистыя духи силу восприим,/ изгониши от приходящих к тебе с верою,/ темже, отче Александре,/ за вся ны моли,/ спастися душам нашим.

Ин тропарь преподобного Александра, игумена Куштского глас 8

Во плоти, яко Ангел, на земли подвизася,/ желанием духовным в пустыню вселися/ и, со зверьми живый, весь Христови быв,/ Тому невозвратно шествовал еси, ведом к Небеси,/ последуя Божественным стезям, отче блаженне Александре,/ яко чуден, чудеса источаеши/ и отгонявши недуги к тебе приходящих с верою,/ но яко имея дерзновение ко Господу,/ поминай нас, чтущих честную память твою.

Кондак преподобного Александра, игумена Куштского глас 8

Иже земная оставль,/ в пустыню вселився,/ Христовым стопам последовал еси, тепле,/ и Того, славне, на раму своею честньш крест взем,/ умертвил еси плоти взыграния/ труды постническими и желанием духовным, всеблаженне,/ темже зовем ти:/ радуйся, Александре, пустынный жителю.

Ин кондак преподобного Александра, игумена Куштского глас 6

Пустынный жителю,/ опустевшая ны от благотворных помышлений вражиими прилогми,/ презельным твоим к Богу молением сердца наша очисти,/ яко да благодарственно вопием ти:/ радуйся, яко земным пустынножительствием, Александре,/ дошед Небеснаго Царствия.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 4, 13-25; Мф. 7, 21-23). «Не всякий, говорящий Мне: Господи! Господи! войдет в Царство Небесное, но исполняющий волю Отца Моего Небесного». Одною молитвою не спасешься; с молитвою надо соединять и исполнение воли Божией, — всего, что на ком лежит по его званию и строю жизни. И молитва предметом своим должна иметь преимущественно прошение о том, чтоб Бог сподобил нас не отступать ни в чем от святой воли Его. И обратно, кто имеет ревность исполнять во всем волю Божию, того и молитва дерзновеннее перед Богом и доступнее к престолу Его. Даже так бывает, что где хождение в воле Божией не сопутствует молитве, там самая молитва не бывает настоящею молитвою, трезвенною и сердечною, а только внешнею, читательною, во время которой нравственная неисправность как туманом закрывается многословием, при неустроенности и блуждании мыслей. Надо и то, и другое сладить благочестием, и будет плод.

Pages: 1 2 3

Православный календарь 21 июня ( 8 июня ст.ст.)

Православный календарь 21 июня ( 8 июня ст.ст.)

Петров пост. Разрешается рыба

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Великомученика Феодора Стратилата (319). Святителя Феодора, еп. Ростовского и Суздальского (ок. 1023). Обретение мощей блгв. князей Василия и Константина Ярославских (1501). Преподобного Ефрема, патриарха Антиохийского (545). Прп. Зосимы Финикийского (VI). Иконы Божией Матери Ярославской (XIII)

Иконы Божией Матери Урюпинской (1827) Новомч. Феофана Константинопольского (1559) (Греч. ). Прп. Атры Нитрийского, Египетского. Прп. Навкратия, игумена Студийского. Прп. Феофила Лужского и Омучского, ученика прп. Арсения Коневецкого. Мчч. Никандра и Маркиана (Рум.). Свт. Медарда, еп. (Нидерл.). Перенесение мощей мч. Альпега игумена Кантербургского. Мц. Каллопии (Греч.). Прп. Мелании старицы, из «Лавсаика»(Греч.). Мч. Никандра (Греч.). Мч. Марка (Греч.). Новосщмч. еп. Варлаама (1942) и брата его Германа (Ряшенцова) (1937). Св. Павла, исп. Каиюмского в Константинополе (766). Сщмч. Тевдоре Квелтского (1609) (Груз.). Собор церкви Креста во Мцхете (Груз.). Прп. Навкратия, брата св. Василия Великого (IV). Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы:

Вмч. Феодора Стратилата. Тропарь, глас 4. Воинствословием истинным, страстотерпче,/ Небеснаго Царя воевода предобрый был еси, Феодоре:/ оружиями бо веры ополчился еси мудренно,/ и победил еси демонов полки,/ и победоносный явился еси страдалец./ Темже тя верою/ присно ублажаем.

Кондак, глас 2. Мужеством души в веру оболкийся/ и глагол Божий, аки копие, в руку взем, врага победил еси,/ мучеников превелий Феодоре,/ с ними Христу Богу моляся не престай о всех нас.

Свт. Феодора, еп. Ростовского и Суздальского. Тропарь, глас 8. В молитвах бдя, сердцем же о стаде твоем выну болезнуя,/ учением своим всех просветил еси, Феодоре премудре,/ темже Христа Бога моли,/ в день памяти твоея даровати нам велию милость.

Ин тропарь, глас 8. В молитве бдя, Горняя желая,/ дольняя возненавидел еси,/ и, сердцем болезнуя, выну о стаде своем печешися,/ учением бо своим всех просветил еси,/ Феодоре премудре, Христа Бога моли в памяти твоей/ даровати нам велию милость.

Кондак, глас 3. Яко велие солнце,/ возсия преславная память твоя, премудре Феодоре,/ в нейже подававши в бедах сущим спасение,/ притекающим к тебе усердно,/ благодатию, еюже облагодати тя Христос/ в жизни нескончаемой.

Обретение мощей блгв. князей Василия и Константина Ярославских. Тропарь, глас 2. Ваше отечество хвалится обагрением кровей ваших,/ Церковь же Божия радуется,/ приемши телеса ваша,/ людие, песненный лик составльше,/ духовною цевницею вопиют:/ ликуй, Василие, радуйся, Константине,/ Ярославлю славо и всей России радосте.

Ин тропарь, глас 8. Возвысившеся на добродетель, к желанию крайнему,/ и достигосте к Небесней высоте,/ благовернии велицыи князи Василие и Константине,/ и безстрастным житием украсисте души своя,/ пощением же изрядно победисте бесовския полки/ и воспримете чистую совесть,/ в молитвах яко безплотнии пребысте,/ возсиясте в мире, аки солнце, преславнии,/ молите спастися душам нашим.

Кондак на преставление, глас 8. Яко цвети честнии различный,/ в райстей пищи процветше невещественно,/ отечеству своему славу велию/ и сродником похвалу и честь явльше,/ всеистиннии победницы, великий Василие и славный Константине,/ но убо не престайте молящеся о граде вашем и о всех рабех своих,/ избавити их от напастей, и бед, и всяких лютых обхождений, вопиющих вам:/ радуйтеся, граду нашему Ярославлю великое утверждение.

Кондак на обретение мощей, глас 4. Днесь Церковь разширяет недра своя/ и приемлет многоцелебныя мощи ваши,/ добропобеднии страдальцы,/ Василие славне и Константине Богомудре,/ и, яко шипок благовонный, напояется пречудными ароматы,/ богатными чудодеянии от неистощимых сокровищ,/ от преславных мощей ваших,/ и радостно чад своих созывает вопити, людие:/ радуйся, двоице пречудная, отечеству своему стено необоримая.

Урюпинской иконы Богородицы. Тропарь, глас 3. Явилася еси на древе в Донской земли,/ благодатная Твоя икона. Богородице,/ больныя исцеляти, заблуждшия обращати;/ темже умильно молимся Тебе:/ избави град наш от всякаго зла/ и спаси люди, к Тебе притекающия.

Кондак, глас 5. Всеблагая Чистая Богородице,/ к Тебе прибегаем, вернии,/ Тобою бо познахом милость Божию,/ чудную икону Твою,/ от ней же вси здравие и спасение приемлем.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 4, 4-12; Мф. 7, 15-21). «Берегитесь лжепророков». С начала христианства и доселе еще не было времени, когда бы не имело приложения это предостережение. Господь не указал, каких именно остерегаться лживых пророков, ибо как их определить? Они меняются, как мода, и всякое время порождает своих. Они всегда выступают в одеждах овчих, с видом доброжелательства в поступках и с призраком истины в речах. В наше время одежда их сшита из прогресса, цивилизации, просвещения, свободы мыслей и дел, личного убеждения, не принимающего веры, и тому подобного. Все это льстивая прикрышка. Потому-то, встречая выставку этой одежды, не спеши открывать уха твоего речам одетых в нее пророков. Присмотрись, не кроется ли волк под этой овчею одеждой. Знай, что Господь единый двигатель к истинному совершенству, единый умягчитель сердец и нравов, единый просветитель, единый дающий свободу и исполняющий сердце ощущениями истины, дающими убеждение, которого ничто в мире не сильно поколебать. Потому, коль скоро заметишь в речах новых пророков какую-либо тень противоречия учению Господа знай, что это волки-хищники, и отвратись от них.

Pages: 1 2 3

Православный календарь 20 июня ( 7 июня ст.ст.)

Православный календарь 20 июня ( 7 июня ст.ст.)

Петров пост. Монастырский устав: горячая пища без масла

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых:

Священнномученика Феодота Анкирского (303). Новосщмч. Андроника (Никольского), архиеп. Пермского, Александра, Алексия, Александра, Валентина, Вениамина, Виктора, Александра, Павла, Владимира, Игнатия, Михаила, Николая, Павла, Александра, Николая пресвитеров, Григория диакона и мчч. Афанасия и Александра (1918). Сщмчч. Николая и Петра пресвитеров (1919). Священномученика Маркеллина, папы Римского, и мчч. Клавдия, Кирина и Антонина Сщмч. Маркелла, папы Римского, мчч. Сисиния и Кириака диаконов, Смарагда, Ларгия, Апрониана, Сатурнина, Папия и Мавра воинов и Крискентиана, мцц. Прискиллы, Лукины и Артемии царевны Мцц. Калерии (Валерии), Кириакии и Марии в Кесарии Палестинской (284-305). Собор Ивановских святых. Прп. Даниила Скитского, Египетского. Мц. Потамиены девы, Александрийской. Мц. Зинаиды в Кесарии Палестинской. Свт. Колмана, еп. Дроморского (VI) (Кельт. и Брит.). Свв. жен Есии и Сусанны, учениц прп. Панкратия Таорминского, с ним умученных (Греч.). Мч. Ликариона Ермопольского, Египетского (Греч.). Прп. Панагия (Паисия) Кефалонского (Греч.). Мчч. Тарасия и Иоанна (Греч.). Св. Стефана иеромонаха (Греч.). Св. Анфима иеромонаха (Греч.). Св. Себастьяна чудотворца (Греч.). Св. Антония (в схиме Абрамия), монаха Кожеозерского (1634).

Молитвы: Сщмч. Феодота Анкирского. Тропарь, глас 4. И нравом причастник,/ и престолом наместник апостолом быв,/ деяние обрел еси, Богодохновенне,/ в видения восход,/ сего ради, слово истины исправляя,/ и веры ради пострадал еси даже до крове,/ священномучениче Феодоте,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 2, 28-3, 18; Мф. 6, 31-34; 7, 9-11). «Не заботьтесь». Как же жить то? Надо есть, пить, одеваться. Но Спаситель не говорит: ничего не делайте, а не заботьтесь. Не томите себя этою заботою, которая съедает вас и день и ночь и не дает вам покоя ни на минуту. Забота такая — болезнь греховная. Она показывает, что человек на себя оперся, а Бога забыл, что упование на Промысл Божий потерял, все хочет у себя устроить одними своими трудами, добыть все нужное и добытое сохранить своими способами. Сцепился он сердцем с тем, что имеет, и на нем почивать думает, как на прочной основе. Любоимание связало его, и он только и думает, чтоб побольше забрать в свои руки. Мамон этот стал ему вместо Бога. А ты трудиться — трудись, а заботою злою себя не томи. Жди успеха всякого от Бога и в Его руки предай участь свою. Все добываемое принимай, как дар от руки Господа, и в крепком уповании ожидай от Него продолжения щедродательности. Знай, что одна минута — и может ничего не остаться от всего, что имеет многоимущий, если захочет Бог. Все тление и прах. Стоит ли из-за этого томить себя? Итак, не заботьтесь!

Pages: 1 2 3

Православный календарь 19 Июня (6 Июня ст.ст.)

Православный календарь 19 Июня (6 Июня ст.ст.) Неделя 1-я по Пятидесятнице. Всех святых.

Заговенье на Петров пост (мясопуст).

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых:

Икон Божией Матери «Умягчение злых сердец»  и «Семистрельная» Иконы Божией Матери «Нерушимая Стена» Преподобного Виссариона, чудотворца Египетского (IV-V). Преподобного Илариона Нового, исп. и игумена Далматского (845). Прп. Рафаила исп. (1957). Свт. Ионы, еп. Великопермского (1470). Прп. Паисия Угличского (1504). Прп. Ионы Климецкого (1534). Прмцц. дев Архелаи, Феклы и Сосанны (293). Пименовской иконы Божией Матери Свв. 5 дев в Кесарии Палестинской: Марфы, Марии, Киры, Валерии и Марции (Греч.). Прп. Аттала чудотворца (Греч.). Мч. Геласия (Греч.). Прп. Фотия (Греч.). Св. Иуста, патр. Александрийского (130). Мчч. Аманда, Аманта, Александра, Лукия, Александра, Александрии, Доната и Перегра в Новиодунуме (320). Св. Кладиа Весанконского (699) (Галл.). Св. Василия Мангазейского в Сибири (1602). Св. Иарлафа Клуаин-Фоиского (560) (Кельт. и Брит.).

Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы

Кондак преподобного Виссариона глас 2

Вышних сил подражав, преподобне,/ образом птиц житие пожил еси,/ временная в забытии положив,/ непрестанным желанием влеком к Небесным добротам Христа Царя,/ дондеже Того достигл еси, Висарионе,// моли непрестанно о всех нас.

Тропарь преподобных Виссариона и Илариона глас 4

Боже отец наших,/ творяй присно с нами по Твоей кротости,/ не отстави милость Твою от нас,/ но молитвами их// в мире управи живот наш.

Кондак преподобного Илариона глас 2

Ограды живоносныя твоея пажити,/ пастырски невредимо стадо соблюл еси/ и явился еси высотою дел велик, новый Иларионе,/ по благочестии многи муки и скорби прием:/ тем во всерадостный живот вселився Горняго Сиона,// моли за ны, преподобне

Тропарь святителя Ионы, епископа Великопермского глас 4

Святителю Церкви Великопермстей,/ истинный хранителю апостольских преданий,/ столпе непоколебимый Православия,/ благочестия учителю,/ Ионо святителю блаженне,/ Владыку всех моли/ мир пастве твоей/ и всей Русстей земли даровати/ и всем нам спастися.

Тропарь преподобного Ионы Климецкого глас 4

Ангельскому житию поревновав, блаженне Ионо,/ оставил еси отечество твое, великий Новград,/ и, пришед в пределы Олонецкия/ и в пустыню вселився,/ в трудех, молитвах и слезах подвизался еси,/ и, яко мудрый купец, Царствие Небесное наследовал еси./ Темже любовию вопием ти:/ моли Христа Бога,/ да спасет души наша.

Кондак преподобного Ионы Климецкого глас 2

Христовым стопам последователь быв, блаженне Ионо,/ радуяся, вселился еси в пустыню,/ Вышняго Промыслом наставляемь,/ и, не убоявся вражиих приражений,/ якоже столп непоколебим,/ уготовал еси себе в жилище Духу Пресвятому,/ мы же, память твою совершающе, вопием радостно:/ радуйся, яко озарявши нас чудесы твоими;/ радуйся, яко оставил еси временная ради будущих благ./ Радуйся, яко возставляеши ленивых ко спасению./ Моли убо Христа Бога, отче преподобне,/ да спасет души наша в День Судный.

Тропарь преподобного Паисия Угличского глас 8

Христовы ради любве отечество и род оставил еси,/ и, ангельскому житию поревновав,/ в пустыню вселился еси,/ в нейже многотрудное житие явил еси/ и чудес дарования от Бога приял еси,/ Паисие преподобне,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Ин тропарь преподобного Паисия Угличского глас 8

Христовы ради любве отечество и род оставил еси/ и, ангельскому житию поревновав,/ духовному отцу твоему преподобному Макарию, подражатель быв,/ града Углеча достигл еси,/ и близ того при водах в пустыню, Ангелом показанную, вселился еси,/ и обитель прекрасну Матери Божией воздвигл еси,/ и множество монахов собрал еси,/ имже и наставник ко спасению быв,/ и чудес дарования от Бога приял еси,/ Паисие преподобне,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Ин тропарь преподобного Паисия Угличского глас 8

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси/ и, иже из глубины воздыханьми, во сто трудов уплодоносил еси,/ и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Паисие, отче наш,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Кондак преподобного Паисия Угличского глас 2

Чистотою душевною божественно вооружився/ и непрестанный молитвы, яко копие, имый,/ крепко ссекл еси бесовское ополчение,/ Паисие, отче наш,/ моли непрестанно о всех нас.

Тропарь преподобных Виссариона и Илариона глас 4

Боже отец наших,/ творяй присно с нами по Твоей кротости,/ не отстави милость Твою от нас,/ но молитвами их// в мире управи живот наш.

Тэги: Календарь, Православный

Pages: 1 2 3

Православный календарь 18 Июня (5 Июня по ст. ст.)

Православный календарь 18 Июня (5 Июня по ст. ст.)

Сплошная седмица. Пост отменяется

В этот день:

Русская Православная Церковь отмечает память святых

Священномученика Дорофея, еп. Тирского (ок. 362).

Сщмч. Михаила пресвитера (1931). Сщмч. Николая пресвитера (1943). Перенесение мощей блж. Игоря-Георгия, в монашестве Гавриила, вел. кн. Черниговского и Киевского (1150). Святителя Константина, митр. Киевского и всея России (1159). Благоверного кн. Феодора Ярославича (брата св. Александра Невского), Новгородского (1233). Обретение мощей прпп. Вассиана и Ионы Пертоминских, Соловецких чудотворцев (1599). Мчч. Маркиана, Никандра, Иперехия, Аполлона, Леонида, Ария, Горгия, Селиния, Ириния и Памвона (305-311). Прп. Феодора чудотворца, пустынника Иорданского (ок VI). Прп. Анувия, пустынника Египетского (IV). Прп. Дорофея, из обители аввы Серида (620). Игоревской иконы Божией Матери (1147). Прп. Петра Сербского (Серб.). Новомч. Марка Смирнского (1801) (Греч.). Свт. Иллидия, еп. Клермонтского (Галл.). Сщмч. Вонифатия (Винфрифа) Кредитонского, архиеп. Майнцкого (754) (Кельт. и Брит.). Мч. Христофора Римского (Греч.). Мч. Конона Римского (Греч.). Св. Дорофея, настоятеля Чилиокамского на Черном море (XI). Свв. Агафия и Никодима, икономов Ватопедийских (XIV).

Молитвы

Тропарь священномученика Дорофея глас 4 И нравом причастник,/ и престолом наместник, апостолом быв,/ деяние обрел еси, Богодохновенне,/ в видения восход;/ сего ради, слово истины исправляя,/ и веры ради пострадал еси даже до крове,/ священномучениче Дорофее,/ моли Христа Бога// спастися душам нашим.

Ин тропарь священномученика Дорофея, епископа Тирского  глас 5

Нищелюбием обогатився/ и милость воздержания источив,/ наслаждения Царствия Небеснаго сподобися,/ страдальчески беды приим по стаде своем,/ и апостолом обретеся ссельник,/ отче священномучениче Дорофее,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Кондак священномученика Дорофея глас 5

Добродетельми сияя, и Божественными учении паче солнца,/ и страдании, блаженнее, облистал еси,/ просветил еси землю, Дорофее, отгнав мглу многобожия и лютыя ереси.// Сего ради память твою светло празднуем.

Тропарь блаженного Игоря, великого князя Черниговского и Кмевскогоглас 4

Наста днесь всечестная память страстотерпца благовернаго князя Игоря,/ созывающая люди в пречестный храм Спасов,/ идеже радостно сошедшеся благочестивых множество/ молитвенно празднуют святую память твою,/ и с верою взывают ти:/ молися, святе, стране Российстей, граду Чернигову и всем православным христианом/ в мире и благоденствии спастися. Кондак блаженного Игоря, великого князя Черниговского и Кмевского глас 6 Изменил еси земнаго княжения славу/ во иночества образ смиренный/ и страдальчески земное житие скончав,/ ныне на Небесех радуешися,/ усердие моляся/ о чтущих тя, Игоре, страдальцев похвало.

Тропарь преподобных Вассиана и Ионыглас 8

Прежде отвержением мира,/ яко морскаго треволнения, избегосте, отцы преподобнии,/ послежде же, изволением Божиим,/ в водах морских кончину блаженную приясте/ и к неболезненному покою преставистеся от земли, радующеся./ Тем и по кончине от Христа Бога прославистеся чудесы обильно,/ теплии в бедах верным помощницы показастеся,/ и ныне на Небесех предстояще Престолу Христову,/ Вассиане преблаженне и Ионо преславне,/ молитеся присно о душах наших.

Кондак преподобных Вассиана и Ионы глас 2

Яко сокровище богатно,/ верным Божественная благодать/ из морских недр издаде мощи ваша, отцы преблаженнии,/ и в месте пусте целы и невредимы обретошася преславно,/ и тако вас ради ныне славится Бог,/ Емуже со дерзновением предстояще ныне на Небесех,/ Вассиане и Ионо досточуднии,/  молитеся непрестанно о всех нас.

Тропарь святителя Константина, митр. Киевского и всея Россииглас 4

Апостолов преемниче,/ архиереев сопрестольниче,/ России всея пастырю и учителю,/ всеблаженне отче Константине,/ Владыце всех молися/ мир пастве твоей даровати/ и спасение душам нашим и велию милость. Кондак святителя Константина, митр. Киевского и всея России глас 8 Звезду российскую,/ от Киева возсиявшую/ и Чернигов блаженною кончиною своею озарившую,/ всеблаженнаго святителя Константина почтим,/ просяще его молитися Христу,/ да подаст мир стране нашей/ и душам нашим велию милость.

Тропарь благоверного князя Феодора глас 8

От благочестиваго корене отрасль благочестивая прозябл еси/ и, скончався в юности, лета долга твоими добродетельми исполнил еси,/ благоверный княже Феодоре,/ сего ради Владеющему временами молимся,/ да молитвами твоими подаст нам долготу лет// и низпослет стране нашей велию и богатую милость.

Ин тропарь священномученика Дорофея, епископа Тирского глас 5

Нищелюбием обогатився/ и милость воздержания источив,/ наслаждения Царствия Небеснаго сподобися,/ страдальчески беды приим по стаде своем,/ и апостолом обретеся ссельник,/ отче священномучениче Дорофее,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года

(Рим. 1, 7-12; Мф. 5, 42-48). «Любите врагов ваших, благословляйте проклинающих вас, благотворите ненавидящим вас и молитесь за обижающих вас и гонящих вас». Без любви никого нет на свете: любят родителей и родных, любят благодетелей и покровителей. Но чувство любви к родителям, родным, покровителям и благодетелям естественно, и строится само собой в сердце; оттого и цены ей не дает Господь. Настоящая же христианская любовь проверяется отношением к недругам. Не только какая-нибудь легкая и случайная неприятность не должна погашать нашей любви к другим, но даже напасть и гонение, бедствия и лишения, намеренно вражески причиняемые. Мы должны не только благословлять этих людей, но еще благотворить им молиться за них. Присмотрись, есть ли в тебе такое расположение к недругам твоим, и по тому суди, есть ли в тебе христианская любовь, без которой нет спасения?

Pages: 1 2 3

Православный календарь 17 июня ( 4 июня ст.ст.)

Православный календарь 17 июня ( 4 июня ст.ст.)

Сплошная седмица. Пост отменяется

В этот день: Русская Православная Церковь отмечает память святых: Святителя Митрофана, 1-го патриарха Константинопольского (325-326). Сщмч. Петра пресвитера (1918). Новомчч. архиеп. Андроника Пермского и Василия, архиеп. Черниговского и иже с ними (1918). Преподобного Мефодия, игумена Пешношского (1392). Мчч. Фронтасия, Северина, Севериана и Силана (I). Мч. Конкордия (ок. 175). Сщмч. Астия, еп. Диррахийского (II). Преподобного Зосимы Киликийского, еп. Вавилона Египетского (VI). Сщмч. Иоанникия, митр. Черногорско-Приморского (1945). Свв. Марфы и Марии, сестер св. Лазаря четверодневного. Преподобных Елеазара и Назария, Олонецких чудотворцев. Прп. Софии Фракийской. Прп. Иоанна, игумена Монагрийского, Кизичского. Прп. Алония Скитского, Египетского. Св. Тита, еп. Византийского (III). Сщмч. Апонация и мчч. Камара, Зотика, Гадана, Нинита, Иулиа, Атала, Евтиха, Амаса, Карина, Сатурнина и 30-и других, пострадавщих в Новиодунуме (320). Св. Оптата, еп. Милевумского в Нумидии (376) Св. Петрока Корнуэльского (594) (Кельт. и Брит.). Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем! Молитвы: Тропарь праздника Пятидесятницы, глас 8. Благословен еси, Христе Боже наш, / Иже премудры ловцы явлей, / низпослав им Духа Святаго, / и теми уловлей вселенную, / Человеколюбче, слава Тебе.

Кондак, глас 8.

Егда снизшед языки слия,/ разделяше языки Вышний,/ егда же огненныя языки раздаяше,/ в соединение вся призва;/ и согласно славим Всесвятаго Духа.

Свт. Митрофана, 1-го патриарха Константинопольского. Тропарь, глас 4.

Правило веры и образ кротости,/ воздержания учителя/ яви тя стаду твоему/ Яже вещей Истина./ Сего ради стяжал еси смирением высокая,/ нищетою богатая,/ отче священноначальниче Митрофане,/ моли Христа Бога/ спастися душам нашим.

Кондак, глас 2.

Веру Христову ясно ты проповедал еси/ и, сию соблюдая,/ во множество воистинну возрастил еси верное твое стадо./ Темже со Ангелы, Митрофане, срадуешися,/ Христу моляся непрестанно о всех нас.

Кондак, глас 4.

От младенства явился еси честен сосуд,/ святитель быв избран Богу, Емуже с веселием взывал еси:/ равен еси, Христе, Отцу и Духу.

Прп. Мефодия, игумена Пешношского. Тропарь, глас 8.

Божественною любовию от юности распаляемь,/ вся, яже в мире красная, возненавидев,/ Христа Единаго возлюбил еси,/ и, сего ради в пустыню вселився,/ в ней обитель сотворил еси,/ и, собрав инок множество,/ приял еси от Бога чудес дар, отче Мефодие,/ и был еси о Христе собеседник и спостник преподобному Сергию,/ с нимже у Христа Бога испроси православным Христианом здравие, и спасение,/ и душам нашим велию милость.

Свв. Марфы и Марии. Тропарь, глас 3.

Праведнаго Лазаря Боголюбивыя сестры,/ Марфо и Марие преславныя,/ чистым сердцем Христа в житии вашем возлюбили есте,/ мироносиц вземше чин,/ и Его, яко Сына Божия, безбоязненно исповедали есте,/ сего ради ныне во обителех Отца Небеснаго/ со Ангелы и всеми святыми славно царствуете./ Умолите, Егоже возлюбили есте,/ и нам, грешным, в вере и любви Христовой утвердитися/ и Царствия Небеснаго сподобитися.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года(Рим. 1, 28-2, 9; Мф. 5, 27-32). «Всякий, кто смотрит на женщину. . .

уже прелюбодействовал с нею». Как же быть, если живя в обществе, нельзя не смотреть на жен? Но ведь не просто смотрящий на жену прелюбодействует, а смотрящий с вожделением. Смотреть — смотри, а сердце на привязи держи. Смотри очами детей, которые смотрят на женщин чисто, без всяких дурных мыслей. Женщин и любить должно, ибо в заповеди о любви к ближним не исключаются и они, — но любовью чистою, в которой имеется в мысли душа и духовное средство, помимо всего прочего. . . В христианстве, как перед Богом, нет мужеского пола, ни женского, так и во взаимных отношениях христиан. Всячески, скажешь, трудно. Да, без борьбы не бывает, но борьба предполагает нехотение худа; нехотение же милостивым Господом вменяется в чистоту.

Pages: 1 2 3