хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Перша королівська династія Русі-України

  • 26.04.14, 08:43
про першого коронованого папою короля Русі Ярополка-Петра Ізяславича


Київський князь Ізяслав Ярославович був одружений на Гертруді, сестрі польського короля Казимира. Вигнаний братами з Києва, Ізяслав звернувся до Польщі, куди прибув з "достатком великим". Польський король Болеслав, однак, не тільки не надав родичеві допомоги, але й відібрав більшість багатств, маючи намі скористатися ними у війні з чехами, і вигнав з країни Ізяслава, а з його суперниками – Святославом та Всеволодом – уклав анти-чеський союз.

Ізяслав тоді звернувся по допомогу до германського імператора Генріха ІУ і прибув до нього у Майнц. Суперники Ізяслава встигли надіслати у Німеччину золота, срібла і скарбів стільки, що, як зазначив німецький хроніст, ніхто не пам'ятає, щоб колись таке багатство ввозилося у німецьку державу. Цінності ці для Німеччини були дочасу, бо її казна спорожніла... Ізяслав мусів втікати.

Прийняв ізгоя ворог Генріха ІУ папа Григорій УІІ, але надав аудієнцію не йому особисто, а його синові Ярополкові. Ціною обіцянки визнати главенство Риму, а Русь – леном святого Петра, Ярополк отримує буллу, за якою влада в Києві повинна належати Ізяславові та його синові Ярополкові. Через три дні після написання цієї булли папа звернувся з посланням до польського короля Болеслава, в якому картав того за пограбування Ізяслава.

Незабаром Ярополк був вінчаний на королівство Руське папою, про що свідчить і зображення на мініатюрах з Трірського псалтиря. На одній з них зображено апостола Петра з ключами, справа від нього дві фігури – жіноча і чоловіча, в багатих порфірних одежах з коронами на головах. Над чоловічою фігурою руський напис: "Ярополк", а жінка не названа по імені. Біля ніг Петра лежить похилена у мольбі друга жіноча фігура в княжій одежі, з написом: "Мати Ярополка".

На іншій мініатюрі зображений Ісус, який вінчає коронами молоду пару. Так, за чоловічою фігурою стоїть святий Петро, а за жіночою – свята Ірина. Не дивно, адже християнське ім'я Ярополка – Петро, а його дружини – Ірина.

Влітку 1077 р. за допомогою польських військ Ізяслав – Дмитро повернув собі Київ, але в жовтні 1078 р. був убитий в Ніжині (тоді – Нежатина Нива), а владу захопив його брат Всеволод. Руський король Петро – Ярополк став володарювати у Володимир – Волинському та Турові.

ДИНАСТІЯ ЯРОПОЛКА ІЗЯСЛАВИЧА
1) Ярополк – Петро – Гаврило Ізяславич (1075 – 22.11. 1086)
2) Ярослав Ярополчич (1086 – 11.8. 1102)
3) Юрій Ярославович (1102 –?)
4) Ростислав Юрійович Пінський (?)
5) Михайло Ростиславович Пінський (– 1247 -)
6) Юрій (Гургій, Гендрус, Арус) Михайлович
7) Вітин Арусович (1283 – 1315)
8) Гедемін Вітинович (1315 – 1329)
9.1) Ольгерд Гедимінович (1329 – 1377)
9.2) Іван – Звездивіт Гедимінович Подільський і Чорторийський
10) Олелько Ольгердович Слуцький





Flag Counter
1

Коментарі