***

Вірш про визвольні змагання 1943 року. Як вам, відчувається потуга?

Старий гуцуле, ось мій кріс,
Мені вже зайвий він...
Бери мій кріс, сідай на віз
І їдь мерщій в загін.

Знайдеш найстрашого у нас,
Що сива борода,
Скажи, що виконав наказ
Розвідник Лобода.

Скажи: канони на горі,
Гостинець під вогнем.
Всю ніч мигають ліхтарі,
А стежка на Черем...

Поки що вільна. Хай ідуть -
Там скрізь густий полин.
Скажи, нехай мене не ждуть
Додому на Волинь.

Пам'ять про олену телігу живе у наших серцях


Олена Теліга: "Життя - це боротьба, а боротьба - це справжнє життя"

Геополітика

"Для Росії ми важливіші як подушка безпеки. Бо світ швидко рухається до Третьої світової війни. Фактично вона вже палає на геополітичних майданчиках Африки та Близького Сходу, де у жорстокій боротьбі зіштовхнулися Захід і Китай. Між ними знаходиться Росія. Фінансово вона залежна від Заходу, але національні інтереси штовхають Москву в протилежному напрямку. Зараз десятки держав почали хитатися під ударами глобальної нестабільності. Європою котиться хвиля бунтів, викликаних економічною кризою. Диктатури Близького Сходу зникають одна за одною. Китай демонструє дедалі більше впевненості, і це штовхає його до агресивніших дій щодо сусідів. Росія, США й чимало інших країн проводять масштабні програми переозброєння. Усе це ланки одного процесу - кризи існуючої моделі світового порядку. У цих умовах війна є найкращим виходом. Вона дозволяє переключити увагу невдоволених мас на зовнішні питання, переформатувати стару модель і прийти до нової. Скоріш за все, воюватиме коаліція Заходу проти Китаю. До якої з цих сторін приєднається Росія, та й переможе. Україна тут - інструмент, за допомогою якого можна подразнювати того чи іншого геополітичного гравця. Штати розвивають систему ПРО, ставлячи під загрозу здатність росіян завдати зворотний ядерний удар. Це дратує Москву, яка зрозуміла, що втратила близько 10 років. Тому Росія почала масштабну програму переозброєння. Але, для американців головна ціль - Китай. Вони намагаються втягнути Росію в коаліцію проти нього. Такі самі зусилля робить і Пекін - зі свого боку. Росіянам Україна потрібна з двох ключових причин. По-перше, як територія для впливу на Західну Європу військовим шляхом. По-друге, в умовах кризи, коли зовнішні ринки зменшуються, колосальне значення має обсяг власної економіки. Тому Росії треба втягнути Україну в свою економічну орбіту. Час обмежений - рік-два"
Юрій РОМАНЕНКО, політолог
журнал "Країна" №7 (160) від 21 лютого 2013 року

***

Далай-Ламу однажды спросили, что больше всего его изумляет.

Он ответил:
 - Человек. Вначале он жертвует своим здоровьем для того, чтобы заработать деньги. Потом он тратит деньги на восстановление здоровья. При этом он настолько беспокоится о своем будущем, что никогда не наслаждается настоящим. В результате он не живет ни в настоящем, ни в будущем. Он живет так, как будто никогда не умрет, а умирая сожалеет о том, что не жил.

***

37. Усі, що просять чогось у Бога й не одержують, без сумніву, залишаються невислуханими з трьох причин: або тому, що просять передчасно, або тому, що бажають надмірного та з марнославства; або ж тому, що, діставши прошене, загорділи б і стали недбалими.