Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Mamay_

попередня
наступна

Цікаво знати!

                 Козак Мамай - образ воїна і філософа

...ідея великого синтезу двох способів мислення, (мислення мудреця-філософа, в арійській традиції – брахмана, та воїна, в арійській традиції - кшатрія) двох українських культур здавна хвилювала душі наших предків, проте не знаходила виразного формулювання і не могла реально здійснитися. Але ті великі і драматичні колізії, які народ не може вирішити в реальному житті, він вирішує у своїх міфах.

Життєво необхідна проблема синтезу двох частин української душі втілилась у міфічному образі козака Мамая. Згадаймо його зображення на народних картинах. На перший погляд - це чистої води кшатрій-козак: під рукою у нього шабля і сагайдак зі стрілами, кінь поряд - осідланий, заграє сурма - і через мить він вже в бою.

Але, придивившись уважніше, ми знаходимо в цьому образі чимало дивного і таємничого, що ніяк не вписується в наші уявлення про звичайного воїна. Адже Мамай сидить у дивній для українців позі і є ніби в стані медитації. Його очі розфокусовані і направлені вдалечінь. Таке враження, що перед нами знаходиться тільки тіло, фізична оболонка, а душа злетіла до неба. Можливо, у такий спосіб Мамай живиться космічною енергією або через молитву просвічується божественною мудрістю. В руках у нього бандура, яка ще більше посилює враження, що перед нами поет і філософ, священик і мудрець. Його обличчя сповнене неземними спокоєм і добротою, натхненням і любов'ю.

Таким чином, в одній особі народна міфологія поєднала, здавалось би, несумісні якості - якості воїна і священика, безкомпромісного бійця і мудрого філософа, кшатрія і брахмана. Це вже не є звичайна людина - це надлюдина, яка володіє новими можливостями, в стані вирішувати принципово нові завдання.

Мамай - це ідеальний образ, що дає міфологічне вирішення проблеми України, показує шлях, яким треба прямувати, - шлях синтезу і універсалізму. А чи можливо здійснити такий синтез у реальному житті? Є підстави стверджувати, що так. До подібного універсалізму наближалася українська козацька еліта (особливо ХVІ-ХVІІ ст.), яка була високодуховною і високоосвіченою, володіла високими інтелектуальними, моральними І водночас бійцівськими якостями. Це стало можливим завдяки тіснішій взаємодії тодішніх українських брахманів і кшатріїв.

9

Останні статті

Коментарі

edikkk

116.06.07, 12:37

*Є підстави стверджувати, що так.* -?
*До подібного універсалізму наближалася українська козацька еліта* -кто?

    216.06.07, 12:39Відповідь на 1 від edikkk

    Що означає хто??? Друже мій а історію в школі вчили?

      edikkk

      316.06.07, 12:41Відповідь на 2 від Mamay_

      Втомтаидело што нетолька в школе

        416.06.07, 12:46Відповідь на 3 від edikkk

        Поважаю!!! Без минулого не буде майбутнього!!! Історію необхідно знати!!! Є в мене кілька дуже класних статтів про взаємовідносини України з "московитими"!!! Як додам обговорим!!!

          edikkk

          516.06.07, 12:50Відповідь на 4 від Mamay_

          Я уважаю нашу историю. НО многие историки ее сильно идеализируют. Щетают, что если мы будим знать правду, будем меньше любить.

            616.06.07, 12:57Відповідь на 5 від edikkk

            Ідеалізують? Я вважаю, що наша історія трагічна а не ідеальна!!! Краще знати правду (навіть темні сторінки) ніж якісь казки!!! Що стосується любові??? В нашій країні багато людей, які незрозуміло чого ненавидять мову, все національне, некажучи про історію, самі незнають хто вони!!! Хлопи? Ну може я перебільшую?

              edikkk

              716.06.07, 13:06Відповідь на 6 від Mamay_

              Почему трагичная? Еслибы история развивалась подругому, мыбы и насвет непоявились
              Главное чтобы она нас чемуто научила.
              Сейчас этого невидно. Повтаряют теже ошибки.
              Паны чубляться, а у хлоп!в чубы тр!щать.
              Сильнее это нас неделает

                816.06.07, 13:22Відповідь на 7 від edikkk

                Трагічна - бо брат з братом воює!!! На протязі всієї історії:
                Київська Русь - князі, Козацька Україна - козаки, (Коліївщина, Гайдамаки, Опришки - це повстання - тут все нормально), потім революційний час, громадянська війна. І ніхто, як, Ви, зазначили не вчиться, зараз ділять нас на "Схід" і "Захід" . Забули, що в Югославії було 10 років тому. Раз ми є , значить все добрре

                  edikkk

                  916.06.07, 13:28Відповідь на 8 від Mamay_

                  Щитают нас хлопами безмозглыми. Абидна.
                  Украина уже несколько раз пропадала, кагда ее начинали делить.
                  Сейчас делают тоже самое. Врезультате опять панувать хтото чужой прийдет

                    1016.06.07, 13:33Відповідь на 9 від edikkk

                    Згоден!!! Так воно було не раз, сподіваюсь може не буде більше!!!
                    Те, що відбувається у Верховній Раді, повинно було коли-небуть статися, сталося зараз!!! ЦЕ ДУЖЕ ДОБРЕ!!! Частковий перехід від капіталу і криміналітету до незалежних посадовців!!! Хоча вони всі там однакові!!! Але так болісно вони за свої попи переживають!!!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна