Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Oleg2B

попередня
наступна

Стан державної мови – престиж нації!

  • 08.05.12, 20:56
Кожна нація має власну мову, навіть та яка не виборола своєї державності. Мова певної нації ідентифікує її, представляє на міжнародному рівні та певною мірою виражає менталітет нації. Більше того, мова ще й виступає символом нації, поряд із прапором і гербом.

За наругу над державними символами передбачається притягнення до відповідальності. На сьогоднішній день українську мову зневажає багато осіб, в тому числі представники органів публічної адміністрації. Тому було б правильно формально зазначити у конституції, що мова є державним символом, і за зневажливі висловлювання про неї запровадити жорсткі покарання.

Про важливе значення національної мови свідчать численні історичні факти. Коли держави-імперії хотіли закріпити своє панівне становище над підкореними націями вони насаджували їм власну культуру особливе значення приділяючи мовному питанню. Державні діячі, котрі прагнули блага для своїх держав та активно їх розбудовували до першочергових стратегічних питань відносили уніфікацію державної мови, якщо в країні населення розмовляло різними діалектами. Запорукою згоди при утворені Швейцарської конфедерації була та обставина, що кожна нація яка вливалась в нову державу зберігала свою мову, мала гарантії що вільно зможе нею користуватись та жодна з цих мов не має домінантного становища.

Сьогодні можна побачити чітку закономірність: мовами розвинених, авторитетних, тих що мають вплив на міжнародній арені держав розмовляють у інших державах, використовують у міжнародному спілкуванні, інколи інші держави визнають мови цих націй своїми державними, і навпаки, якщо держава нації слабка то і її мова перебуває на межі зникнення. Тобто розвиток держави і стан національної мови є взаємопов’язаними.

Нації, які хочуть розбудовувати свої держави та заявити про себе на міжнародному рівні мають взяти чіткий та категоричний вектор на утвердження та забезпечення вживання своєї мови, а також викоренення та повне відсторонення з використання іншої мови, яка цьому заважає. Прикладами є Чехія та Фінляндія, вони при утвердженні своєї державності змогли перейти на використання власної мови у надзвичайно короткий час, не чекаючи зміни покоління, за обставин, коли більшість населення спілкувалась Німецькою та Шведською відповідно. Подібні заходи застосовують Грузія, Естонія, Литва та навіть Франція. Остання забороняє використовувати слова іншомовного погодження, якщо у французькій мові є відповідні слова замінники.

Таке явище, як багатомовність є припустимою тільки у державних утвореннях в яких об’єднано кілька націй, і тільки за умови рівності всіх мов без наявності домінантної.

Україна є державою з великим потенціалом, було б нерозумно залишати все без змін. Необхідно розвиватись, це є природна потреба нації. Відповідно не можна ігнорувати мовного питання. Будь-які висловлення про помірні методи у вирішенні  цього питання, як і про двомовність є антиукраїнськими. Вживання суржику, спілкування московською мовою, навіть якщо це відповідь на нібито ввічливе питання, перегляд фільмів дубляжем цією мовою і все цьому подібне є злочином проти своєї нації, а значить і проти себе та своїх батьків.

Потрібно задуматись, чи можемо ми нарікати на стан нашої держави, в тому числі на її престиж, допоки самі не почнемо щось змінювати, починаючи із себе?

 

Яке, на вашу думку, має бути покарання за зневагу до УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ?


38%, 20 голосів

23%, 12 голосів

2%, 1 голос

38%, 20 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
27

Коментарі

18.05.12, 21:03

Державні чиновники повинні говорити виключно українською мовою ....
За невиконання своїх обов'язків звільняти з роботи .

    Гість: Ром@н_Сергеич

    28.05.12, 21:09

    Тут на сайте по Дню Победы страсти накаляются, так ты еще с языковым вопросом влез.

      38.05.12, 21:23

      не нужно передёргивать

        Гість: шимоза

        48.05.12, 21:32Відповідь на 1 від к Мамай

        Нет!Отрезать язык и вручить планшет с украинской клавиатурой...Пусть пишут раз говорить неумеют!

          Гість: шимоза

          58.05.12, 21:43

          Тогда пальцы отрубить!Только депутатам один оставить,а то работать несмогут!

            анонім

            68.05.12, 21:58

            замало, воно ж через 5 років вийде і знову буде смердіти

              78.05.12, 22:45Відповідь на 1 від к Мамай

              я наголошою, що не тільки чиновники, а всі громадяни мають спілкуватись УКРАЇНСЬКОЮ!

                88.05.12, 22:48Відповідь на 5 від Гість: шимоза

                Прочитай статтю щераз і зверни увагу на останній абзац!

                  Гість: шимоза

                  99.05.12, 00:16Відповідь на 7 від Oleg2B

                  А кто же Вам недает?

                    109.05.12, 11:25

                    Ка кухне - хоть по китайски, а в официальной обстановке - виключно мовою!!!! й не інакше!!!!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      19
                      попередня
                      наступна