Азаровские субсидии для народа оплатит сам народ

  • 23.07.10, 18:07

 Изготавливать документы для назначения субсидий Кабмин решил за счет средств, предусмотренных в бюджете на оказание помощи ветеранам войны.

Кабинет министров Украины постановлением № 624 от 21 июля утвердил мероприятия по организации работы по предоставлению населению жилищных субсидий по упрощенному порядку.

Текст соответствующего постановления за подписью премьер-министра Украины Николая Азарова размещен на Правительственном портале.

В частности, правительство постановило, что закупка товаров, работ и услуг, связанных с изготовлением сообщений о предоставлении населению жилищных субсидий по упрощенному порядку, бланков документов для предоставления таких субсидий и образцов их заполнения, будет осуществляться по процедуре закупки у одного участника по согласованию с Министерством экономики.

Кабмин поручил Министерству финансов увеличить Министерству труда и социальной политики расходы на изготовление материалов по бюджетной программе «Создание и программно-техническое обеспечение системы информационно-аналитической поддержки и информационно-методическое обеспечения учреждений системы Министерства труда и социальной политики Украины» в сумме 6,596 млн грн. путем уменьшения расходов по бюджетной программе «Ежегодная разовая денежная помощь ветеранам войны и жертвам нацистских преследований».

Правительство поручило Министерству труда и социальной политики до 23 июля утвердить формы заявления о предоставлении жилищной субсидии по упрощенному порядку и декларации о доходах и имущественном состоянии лиц, которые обратились за предоставлением такой субсидии. А также обеспечить изготовление сообщений о предоставлении населению жилищных субсидий по упрощенному порядку, бланков документов для предоставления таких субсидий и образцов их заполнения.

Согласно постановлению правительства, Пенсионный фонд должен до 6 августа обеспечить направление пенсионерам материалов для назначения жилищных субсидий.

Правительство на заседании 14 июля утвердило мероприятия по усилению социальной защиты населения при оплате жилищно-коммунальных услуг, которые предусматривают начисление субсидий работоспособным гражданам в случае, если стоимость услуг превышает 15% совокупного дохода и 10% - для неработоспособных граждан.

Источник: УНИАН

Газова залежність, брудне довкілля, чи вітряки?

  • 22.07.10, 20:38

Знизити залежність України від імпортних енергоносіїв, зокрема газу, можна трьома шляхами: нарощуючи видобуток власного блакитного палива, запроваджуючи енергозберігаючі технології і замінюючи використання газу вітчизняними енергоресурсами, у тому числі альтернативними.

Без сумніву, на практиці ці засоби мають запроваджуватися комплексно. Про катастрофічний стан вітчизняного газовидобування і недбале ставлення до енергозбереження "Економічна правда" уже писала. Тепер - про заміщення.

В Україні є певний надлишок двох вітчизняних ресурсів: вугілля і електроенергії. Причому атомні енергоблоки завантажені майже на повну потужність: із 15 діючих зазвичай вимикають тільки один-два у зв'язку із плановими ремонтами.

Побудують в Україні нові реактори чи ні, а поки що на недостатню завантаженість скаржаться лише теплові електростанції, що спалюють те саме вугілля.

Теоретично на електрику і вугілля можна перевести майже все. Європа готується будувати уздовж автодоріг заправки для електромобілів, а провідні автовиробники намагаються зробити свої електричні моделі якнайдешевшими.

Комунальний сектор теж реально перевести на індивідуальне електричне опалення замість централізованого, яке пов'язане з великими втратами тепла.

Інший варіант - будівництво котелень, які працювали б на вугіллі. Втім, у великих містах це робити недоцільно, оскільки вугілля сильніше забруднює атмосферу, ніж газ, і разом з автомобільними викидами це погіршить екологічну ситуацію.

Українські металурги не раз говорили про заміну газу технологією пиловугільного вдування. Через кризу ці програми заморожені, і наразі таку технологію використовують лише Алчевський меткомбінат і "Донецьксталь". Можливо, згодом до них долучаться інші заводи, адже деякі з них уже перейшли на вугілля.

Експерти обговорюють програми відмови від газифікації віддалених регіонів. До кожної сільської хати вони хочуть підвести дроти із струмом напругою 380 В, що дозволить опалювати оселі.

Тимчасом державна Енергетична стратегія передбачає до 2030 року збільшити частку вугілля у загальному паливно-енергетичному балансі країни з 22% у 2005 році до 33% за базовим сценарієм у 2030 році.

В абсолютних величинах 2008 року видобуток вугілля складав 77,8 мільйона тонн, Енергетична ж стратегія до 2030 року передбачає збільшення видобутку до 130 мільйонів тонн за базовим сценарієм і до 121,5 мільйона тонн за песимістичним.

Інтерес до цієї справи також відчувають приватні енергокомпанії, а от екологи і експерти ставляться до збільшення споживання вугілля прохолодно.

Бізнесу: надії на приватизацію

Олександр Селищев, керівник департаменту із стратегічного планування та аналізу компанії ДТЕК, поділився з "Економічною правдою" деякими підрахунками.

Так, використання технології пиловугільного вдування ключовими виробниками дозволить збільшити попит на вугілля на 4-5 мільйонів тонн на рік за п'ять років.

Реконструкція і приватизація ТЕС, зростання попиту на електроенергію за цей час підвищать попит на вугілля до 15 мільйонів тонн, стверджує представник ДТЕК. А теплопостачання та інші галузі, де нині використовується газ, зможуть створити потребу іще у 5 мільйонах тонн, але не раніше, ніж через десятиліття.

При цьому експерт переконує, що видобуток вугілля цілком можна наростити і без постійних державних дотацій.

"Після приватизації компанією ДТЕК шахта "Комсомолець Донбасу" збільшила видобуток з 2 до 4 мільйонів тонн на рік, "Павлоградвугілля" - з 11 до 14 мільйонів тонн на рік. Мінімум 5 мільйонів тонн вугілля на рік за п'ять років можна отримати і на інших шахтах, якщо туди прийде відповідальний інвестор", - каже Селищев.

Приватизація ЖКГ поки що примарна, як і надії на її реконструкцію. Окрім того, на вугілля є сенс переводити лише котельні, а теплоелектроцентралі, на думку експерта, слід залишити газовими, щоб не забруднювати повітря міст.

"ТЕЦ мають високий ККД, і це частково нівелює високу вартість газу. У режимі виробництва тепла та електроенергії ККД ТЕЦ перевищує 90%, найсучасніші ТЕС можуть похвалитися тільки 50%, а українські блоки - 30-35%. Інша річ, що система утворення тарифів на тепло робить і цей сегмент збитковим", - говорить менеджер.

Він визнає, що існуючі лінії електропередач до збільшення споживання струму не готові. Вже зараз є міста, у яких діють певні обмеження.

"Приклад - Київ. Для його розвитку слід реалізувати велику інвестиційну програму. А ще - не всі обленерго приватизовані, система утворення тарифів не стимулює приплив інвестицій. І хоча витрати на реконструкцію мереж не можна порівняти з видатками на модернізацію генерації, але суми теж чималі", - каже Селищев.

Він погоджується, що альтернативну енергетику треба розвивати там, де це можливо, проте частка біопалива в енергобалансі України ніколи не буде значною.

"Альтернатив традиційним джерелам енергії є небагато, хоча і цей напрямок потрібно розвивати. Важливо вирішувати не проблему заміни вугілля іншим ресурсом, а проблему екологічно чистого його спалювання. Особливо це стосується України, адже у нас є власні запаси вугілля. Треба будувати екологічно чисті ТЕС з мінімальними викидами", - пропонує менеджер.

Він додає, що у світі є технології спорудження вугільних ТЕС "без коминів", викиди яких близькі до нуля. Отже, якщо дати волю бізнесменам, вони переведуть країну на вугілля і зведуть використання імпортних енергоносіїв до мінімуму. Однак такі плани задовольняють не всіх.

Екологи: краще палити російський газ

Екологічні організації по-іншому оцінюють перспективи вугільного сектора. За даними Юлії Огаренко з екоклубу "Зелена хвиля", більшість шахт неперспективні для приватизації, видобуток там дорогий і про самоокупність майже не йдеться.

Вона переконує, що шахти, які можуть зацікавити інвесторів, не забезпечать запланований в Енергетичній стратегії приріст видобутку вугілля, і його доведеться досягати за рахунок державних дотацій на решті шахт.

"Треба переводити енергетичний сектор на ринкові умови, споживач має платити справжню ціну. Тоді дешевше буде вже імпортувати газ з Росії", - запевняє експерт.

У 2008 році на кожну тонну вугілля з держбюджету було виділено 266 гривень, тоді як 2009 року дотації "Нафтогазу" для компенсації різниці між цінами закупівлі імпортованого газу та його реалізації становили 148 гривень на тисячу кубометрів. Цей обсяг газу має приблизно ту ж теплотворність, що і тонна вугілля.

Еколог нагадує, що спалювання вугілля порівняно з іншими видами палива дає найбільше викидів вуглекислого газу, а отже, продукція українських підприємств, виготовлена з використанням вугілля, вважатиметься більш вуглецевоємною.

"Це може суттєво знизити конкурентноздатність металургії на міжнародному ринку, якщо ЄС та інші країни-імпортери української продукції введуть податок на товари відповідно до вуглецевої ємності виробництва. І це реально!" - зазначає Огаренко.

За її словами, вугільна промисловість спричиняє цілу низку екологічних проблем: забруднює повітря, змінює геологічний, гідрологічний та гідрохімічний режими територій. Збільшення видобутку лише поглиблюватиме ці негаразди. Окремо експерт прокоментувала сподівання енергетиків щодо "чистих" ТЕС.

"Вугілля нищить навколишнє середовище на кожному етапі виробничого циклу. Враховуючи забруднення прісної води, викиди ртуті та інших токсичних речовин під час спалювання, які шкодять здоров'ю людей, вугільна промисловість, безперечно, дуже брудна справа", - наголошує експерт.

Мовляв, існують технології, які скорочують, але не нівелюють викиди. Однак вони надто дорогі і не знижують негативні екологічні наслідки від видобутку вугілля і викидів вуглецю. Щоб нівелювати і цей фактор, фірми рекламують технологію уловлювання і захоронення вуглекислого газу у підземних або підводних сховищах.

"Ця технологія теж не вирішить проблему. Вона просто не встигне спинити глобальну зміну клімату, потребуватиме великих витрат енергії та гарантій, що сховища будуть обслуговуватися протягом тривалого часу", - вважає Огаренко.

Таким чином, на думку експертів, вирішення проблеми енергетичної незалежності можна досягнути тільки шляхом енергозбереження та активнішого використання відновлювальних джерел енергії, а нарощування споживання вугілля - це тупик.

Висновки експертів: є в кого повчитися

Енергетичні експерти погоджуються: з точки зору екології, вугілля завжди було чи не найбруднішим у світі паливом. До того ж, його доцільніше використовувати як сировину для хімічної промисловості, ніж банально спалювати.

Так, дослідження Міжнародного енергетичного агентства при Організації економічного співробітництва і розвитку закінчується висновком, що для України "підвищення енергоефективності вигідніше і краще впливає на скорочення імпорту, ніж заплановане розширення внутрішніх поставок енергоносіїв".

З цим погоджуються і вітчизняні експерти.

"Ситуація з енергозабезпеченням України схожа на ту, що існувала до 1990-х років у Данії. Левова частка валютних коштів цієї держави, зароблених риболовством, суднобудуванням і сільським господарством, йшла на придбання енергоресурсів", - говорить заступник керівника науково-технічного центру "Псіхея" Геннадій Рябцев.

Активно впроваджуючи енергоефективні та енергозберігаючі технології, вітрову і сонячну енергетику, широко використовуючи біомасу і біогаз, ця країна за 15 років перетворилася на державу з високим рівнем соціальної захищеності населення, здатну проводити незалежну політику на світовій арені.

На думку Георгія Гелетухи, завідувача відділом Інституту технічної теплофізики Національної академії наук, до 2030 року цілком реально підвищити річну частку відновлювальних джерел енергії в енергетичному балансі України до 11% або 33,7 мільйона тонн умовного палива при загальній потребі 302,7 мільйона тонн.

Проте, відокремлювати альтернативні джерела енергії від енергозбереження не можна, додає Рябцев.

"Недостатньо замінити одне виробництво на інше, нехай і екологічно чистіше. Перехід на новий етап розвитку полягає не стільки у застосуванні альтернативних ресурсів, скільки у використанні традиційних технологій з вищим коефіцієнтом перетворення енергії", - стверджує експерт.

Тезу екологів про перевагу спалювання російського газу порівняно з розширенням видобутку вугілля Рябцев трактує так: ще краще разом з впровадженням ефективних технологій розвивати власний видобуток газу, скорочуючи його імпорт.

"Дотації для збиткових українських шахт - хибний шлях. Це те саме, що стояти перед прірвою і кидати туди мішки з державними грошима", - переконаний аналітик.

Овочі вбивці

  • 22.07.10, 20:14
Свіжі овочі можуть бути шкідливими для здоров'я.

Лідерами антирейтингу "Найнебезпечніші продукти", складеного науковим
центром, який контролює якість харчування в США стали: салат, латук,
айсберг, романо, кріп, петрушка і базилік.

В Америці було зареєстровано 13 568 отруєнь норовірусом, сальмонелою та
кишковою паличкою, які люди отримали з листових салатів.

Людина купує зелень, полощить її і нарізає в салат. У той час як на
рослині залишаються шкідливі частки грунту, комахи та нітрати.

Після зелені на другому місці за вмінням накопичувати нітрати стоять
коренеплоди.

Буряки для салатів зазвичай варять, тому він стає безпечним, а от з
морквою і редискою треба бути обережнішими.


Крабові палички - продукт-обманка, в якому м'ясо краба замінено на філе
минтая, пікші, хека або путасу. Якого в них близько 25%.

Основну масу складають крохмаль, яєчний порошок, сіль, цукор, рослинна
олія і стабілізатори, червоні смужки - кармін, каррагінан та інші
барвники.

Страви з крабових паличок порушують обмін речовин і ведуть до зайвих
кілограмів.

Всі дієтологи говорять про те, що ковбасні вироби в салатах варто
замінити курячої грудкою, індичкою або яловичиною.

Якісного м'яса в сучасній ковбасі кіт наплакав. Замість нього кладуть
крохмаль, кісткове борошно, субпродукти, жили, розсіл з каррагінаном.

Коли консервований горошок і кукурудза, маслини, оливки, огірочки та
грибочки знаходяться в салаті, його вже не можна назвати корисним.

У консервованих продуктах багато солі та оцту, що призводить до
порушення водного обміну і закислення організму.

Деякі господині додають у салати оцет. А він не сприяє схудненню, як
думали раніше, а навпаки руйнує кислотно-лужну середу шлунка і викликає
апетит.

Експерти поділили салати на корисні: "вінегрет", "цезар", "грецький",
"капрезе", "капустяний" і шкідливі: "оселедець під шубою", "мімоза",
"олів'є", "крабовий", "морквина по- корейськи ".

Третина продуктів дитячого харчування в Україні є бракованою

  • 22.07.10, 20:06
Третина продуктів дитячого харчування в Україні є бракованою. Це з’ясував Держспоживстандарт під час перевірки підприємств із виробництва та оптової торгівлі. Досліджувалися дитячі суміші, пюре, соки, каші та консерви для українських малюків.

Упродовж першого півріччя 2010 року Держспоживстандарт перевірив продукцію 31 підприємства на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Після перевірок з реалізації було знято 23 тонни продукції для дітей. Лише чверть підприємств-відмінників Порушення в реалізації продуктів дитячого харчування в Україні є дуже поширеними, констатує В’ячеслав Голубовський, директор департаменту Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики. Держспоживстандарт перевірив загалом 700 суб’єктів господарської діяльності, а відхилень від норм не виявили лише на чверті підприємств, які виробляють і продають продукти дитячого харчування. «За перше півріччя перевірено понад 66 тон дитячого харчування, у 36% виявлені такі порушення: відсутність супровідних документів, відсутність необхідної інформації, невідповідність вимогам нормативних документів, відсутність інформації на етикетці про те, що ця продукція повинна використовуватися з консультацією лікаря», - зазначив В’ячеслав Голубовський. Водночас таке порушення, як закінчений термін придатності, становить один відсоток від усіх зафіксованих порушень. Продукти, які продають в Україні, зокрема молочні суміші, ретельно перевіряються. Їхня якість – під суворим контролем, запевняє лікар-консультант однієї з фірм, що виготовляє дитяче харчування, Наталя Сімакіна. «Ми отримуємо гігієнічний висновок і кожні 3 місяці проходимо контрольні випробування. У нас є всі сертифікати про відсутність шкідливих речовин і генно-модифікованих компонентів. Це стосується не лише самого продукту, але й упаковки. Усі наші суміші відповідають вимогам українського законодавства та вимогам Євросоюзу», - запевняє вона. Санкції проти виробників та продавців За результатами перевірки забраковано 89% імпортної продукції. Зокрема, український закон забороняє використання у виробництві продуктів для дітей харчового крохмалю та пшеничного борошна. Натомість міжнародне законодавство використання цих інгредієнтів дозволяє. І продукцію з такими складовими доводиться вилучати, зазначає Олег Поволоцький, голова Держспоживстандарту України. «Під час перевірок були перевірені вітчизняні виробництва і вітчизняні продукти дитячого харчування, які знаходяться в роздрібній мережі, а також імпортовані продукти. При перевірках дитячого харчування вітчизняного виробництва порушень щодо вмісту крохмалю і борошна не встановлено. Є звичайно інші порушення, але саме по цих позиціях їх не було», - зауважив він. Після виявлення порушень на підприємства накладають штрафи. Але їх суми зовсім невеликі: на всіх порушників виписали санкції на 190 тисяч гривень (за 23 тонни браку). «У деяких випадках виробники або торгові мережі хоч і сплачують штрафи, однак продовжують порушувати законодавство. Щоб цьому запобігти, Держспоживстандарт все більше звертається до інших санкцій», - наголосив Олег Поволоцький. Тож крім штрафів, порушників чекає заборона реалізації, заборона випуску, зняття продукції з реалізації тощо. Якщо ви купуєте продукти дитячого харчування, у вас є обмаль можливостей відстояти свої права, стверджує голова товариства захисту прав споживачів Владислав Андрющенко. «Якщо вам потрібне дитяче харчування, а нормального немає – куди ви подінетесь? Вимушені будете купувати те, що є. Ані виробник, ані продавець, ані держава про вашу дитину дбати не збираються. Більше того, у Кримінальному кодексі є 225-та і 227-ма статті. На продавця не варто все скидати, у нього і так відповідальність визначена за обман покупця значно більшою, ніж у виробника. Виробник за виробництво неякісного товару несе значно меншу відповідальність, ніж однісінький продавець. От такий у нас закон». За Кримінальним кодексом, виробнику неякісного продукту загрожує або два роки виправних робіт або штраф у розмірі трьох тисяч гривень. Каталог неякісної продукції Пересічний споживач, купуючи ту ж саму дитячу суміш, або кашу переносну лабораторію за собою не носить; а на око якість не оціниш. Як же тоді робити свій вибір, щоб ризик для дитини звести нанівець? Дієтолог Ігнат Матасар радить передусім звертати увагу на дату виготовлення продукції. «Треба мати на увазі: чим ближче до дати виготовлення, тим краще. Наприклад, дата виготовлення вчорашня, а ви сьогодні купуєте, то це прекрасно. Адже терміни реалізації переклеюють і в самих магазинах. А яке ж харчування найкраще? Безумовно, для дитини найкраще, якщо вона на грудному харчуванні. На жаль, в Україні і в світі жінки не завжди можуть забезпечити дітей грудним молоком. До того ж, з віком дитині треба додавати в раціон й іншу їжу. Тому добре, що суміші існують», впевнений дієтолог. Позитивним моментом у харчуванні дитячими сумішами, на його думку, є те, що в них збалансований вміст усіх необхідних дитині речовин. А мати має просто обрати найбезпечніший продукт, порадившись із педіатром та уважно вивчивши його склад. Крім того, у вересні Держспоживстандарт представить Каталог неякісної продукції та недобросовісних виробників. У ньому будуть розділи, присвячені товарам дитячого харчування, продукції, яка містить ГМО тощо. Дані публікуватимуться в Інтернеті і будуть доступні всім споживачам.

Регіони обіцяли - обдурили!

  • 22.07.10, 13:19
Комуністи у Криму мітингують під лозунгом «Регіони обіцяли - обдурили!»

Кримські комуністи закликають жителів автономної республіки до масових акцій протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги і вимагають від Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА і прем`єра Миколи АЗАРОВА відмінити постанову національного регулятора про подорожчання газу для населення з 1 серпня на 50%.

«Учасники зборів вимагають від Президента В.ЯНУКОВИЧА і його уряду відмінити антинародне рішення про підвищення ціни на природний газ і закликають кримчан вийти повсюдно на мітинги, демонстрації, а якщо необхідно і на страйки проти підвищення цін і тарифів на газ і комунальні послуги», - йдеться у заяві, ухваленій сьогодні на зустрічі з депутатами-комуністами рад усіх рівнів на головній площі Сімферополя.

Організована міськкомом КПУ зустріч переросла на мітинг проти підвищення цін на газ, повідомили УНІАН у прес-службі лідера комуністів Криму Леоніда ГРАЧА.

Головними гаслами акції були «Ні - підвищенню цін на газ!», «Ні - підвищенню цін на послуги ЖКГ!», «Регіони обіцяли - обдурили!».

Учасники мітингу засудили рішення Національної комісії регулювання електроенергетики і заявили, що уряд М.АЗАРОВА «послужливо виконує» вимоги Міжнародного валютного фонду.

«Можновладці цинічно оголосили народу, що збільшення ціни на газ приведе «всього лише» до подорожчання для населення теплопостачання і забезпечення гарячою водою на 20-25%, замовчуючи при цьому, що далі злетять вгору ціни і тарифи на продукти харчування, товари і послуги першої необхідності», - також наголошується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, відпускні ціни на природний газ для населення з 1 серпня зростуть на 50%.

Поступове підвищення внутрішніх цін на газ до економічно обгрунтованого рівня є одним із зобов`язань України в рамках співпраці з МВФ.

Вред шашлыка

  • 22.07.10, 12:52

Любовь украинцев к шашлыкам не знает границ. Этот манящий и дурманящий запах вызывает у всех нас обильное слюноотделение, даже если мы сыты и только-только встали, как говорится, из-за стола. Мясо, прожаренное на костре, любят все без исключения и не едят лишь единицы. К последним относятся лишь те несчастливчики, которым вследствие проблем со здоровьем такое блюдо строго-настрого запретили врачи. Под водочку или без оной, в большой шумной компании или в гордом одиночестве, в шашлычной или на природе — кто откажется от такой вкусноты по собственной воле?

Редко у кого летний выходной денек не проходит без шашлыков. Угли в мангале с шампурами сочного мяса — что может быть прекраснее этого завораживающего зрелища? А запах…а вкус…м-м-м, пальчики оближешь! Огромное желание отведать замаринованные и отменно прожаренные кусочки свинины, баранины, телятины или курочки выманивают городских жителей на лоно природы. Однако зачастую многие из нас не догадываются, какую опасность таит недожаренный шашлык и чем чревата наша вредная привычка периодически пробовать сырое мясо на вкус.

Наверняка среди Вас есть любители недожаренного, а то и вовсе сырого шашлыка? Не то чтобы Вы килограммами едите непрожаренное мясо, но признайтесь, многие из Вас нет-нет, да и залезут в кастрюльку с маринующимся шашлычком, чтобы распробовать кусочек-другой. Или чтобы положить себе в рот промаринованные колечки лука. А это наша вредная привычка, не дождавшись полного приготовления шашлыка, снять шампур с костра заранее и начать есть? Ну а что здесь такого, удивитесь Вы: снаружи-то огонь все прожарил и микробы под натиском высоких температур уже давно погибли! Как бы не так.

Врачи говорят однозначно: непрожаренное мясо опасно. Паразиты, которые живут в сыром мясе, могут вызвать опасные заболевания, лечить которые придется не один месяц и даже год. Речь идет о таких страшных болезнях, как токсоплазмоз, финноз или трихинеллез. Остановимся на каждом из них поподробнее.

Название первой болезни знакомо нам еще по статье «Домашние питомцы: источники инфекций?». Тогда мы рассказывали, что заразиться токсоплазмозом можно при общении с домашними животными. Однако в этот раз мы добавим, что это паразитарное заболевание, возбудителем которого является токсоплазма, можно также получить, съев сырую свинину или баранину. Зачастую зараженный человек может долгое время и не догадываться, что заражен. Во многих случаях болезнь протекает в скрытой форме и до поры до времени никак не дает о себе знать.

Конец света в 2012 году отменяется.

  • 22.07.10, 12:42
Ученые развеяли миф о том, что цивилизация майя предрекла конец света в декабре 2012 года.

Представления о том, что через два года планету ждут невиданные катаклизмы, вероятно, сложились из неверной интерпретации знаков на памятнике из Тортугеро. Этот памятник был найден в 1960-х годах прошлого века. Он представляет собой каменную таблицу, покрытую глифами — знаками, обозначавшими определенный календарный период. Несмотря на то, что таблица сильно повреждена, ученые смогли расшифровать ее сохранившуюся часть. Специалистам удалось установить, что некоторые глифы указывают на год, который в современном летоисчислении может соотноситься с 2012 годом. Однако исследователи убеждены, что таблица не заканчивается этим годом. Так, один из глифов можно расшифровать как 4 772-й год.

Сину Стуса пропонують відмовитися ...

  • 22.07.10, 11:19
Голова Луганської обласної організації ВО «Свобода» Дмитро СНЄГИРЬОВ звернувся з відкритим листом до сина Героя України Василя Стуса Дмитра, у якому пропонує йому відмовитися від звання «Герой України», яке було присвоєне його батькові посмертно у 2005 році.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Луганської обласної організації ВО «Свобода».

У листі, зокрема, йдеться: «Луганська організація ВО «Свобода» звертається до Вас з проханням добровільно повернути державі, яка вже не є українською за своїм змістом, почесну нагороду Вашого батька, який в одному зі своїх віршів писав: «Прощай Україно, навіки прощай. Чужа Україно, навіки прощай». Повернути безкоштовно, а не так, як це хотів зробити онук Степана Бандери. Як відомо, нащадок лідера ОУН-УПА запропонував Президенту Віктору ЯНУКОВИЧУ обміняти нагороду свого діда на резиденцію в Міжгір’ї. Присвоєння звання Героя своєму діду він вважає подарунком від ЮЩЕНКА, аналогічним тому, який той зробив ЯНУКОВИЧУ, подарувавши скандальну резиденцію».

У своєму листі Д.СНЄГИРЬОВ також зазначає: «У 2005 році Вашому батькові – Василю Стусу – було посмертно присвоєне звання «Герой України». Василь Стус заробив цю найвищу нагороду держави своїм життям, відданим за свої переконання та українські ідеали. Але брудні політичні ігри, які зараз ведуться довкола звання «Герой України», націлені на повну дискредитацію цієї нагороди».

Далі голова Луганської «Свободи» описує всі події довкола донецького суду, рішеннями якого було позбавлено звання «Герой України» лідера ОУН-УПА С.Бандеру та командира УПА Р.Шухевича та залишено звання радянському офіцеру Олексію Бересту.

«З іншого боку, Героями України залишаються сумнівні особи, які юридично були і є громадянами нашої країни, але їх внесок у її розвиток викликає чимало питань...”, - зазначив Д.СНЄГИРЬОВ у листі до Д.СТУСА, висловивши думку, що “Ваш батько навряд чи пишався би тим, що знаходиться в одному списку з цими особами».

На Донбассе раздадут российские паспорта

  • 22.07.10, 11:13

Донецкий губернатор Анатолий Близнюк весьма неожиданно заявил, что "двойное гражданство — это правильный путь". И, дескать, не мешало бы его законодательно легализовать. Если учесть, где и когда он это произнес, становится тревожно.

На Донбассе, кстати, тоже предполагают, что тема о двойном гражданстве всплыла с подачи наших восточных соседей и политтехнологов. Об этом "Вечерним Вестям" сказал Игорь Зоц, редактор единственной украино-язычной газеты города "Донеччина": "Похоже, что эта тема имеет что-то общее с "козырной" темой двуязычия, которую вытягивают из рукава в нужное время. Но ведь у нас в регионе 98% русскоязычных изданий, 60% учеников обучаются на русском. Никто никого не ущемляет, поэтому и двойное гражданство не так необходимо. Может, о нем заговорили именно затем, чтобы о более глобальных проблемах забыли?"

СБУ заметила у Януковича проблемы с психикой

  • 22.07.10, 11:06

В эфире одного из телеканалов бывший председатель Службы безопасности Украины Валентин Наливайченко заявил, что действующим Президентом спецслужбы либо манипулируют, либо их сотрудники непрофессио­нальны. Поводом для такого обвинения послужили недавние откровения нынешнего главы СБУ Валерия Хорошковского.

Как напоминают "Вечерние Вести", чиновник объявил, что существует реальная угроза жизни Виктора Януковича. Подтвердил чуть позже эту версию и начальник Управления госохраны Игорь Калинин.

Однако, по мнению большинства политиков и экспертов, объективных причин для покушения на Виктора Федоровича не было. Тем не менее версия была озвучена. Для чего и кому это было нужно? Эксперты высказали мысль, что окружение главы государства попросту боится, что он выйдет из-под контроля. Поэтому намеренно держат Януковича в психологическом напряжении. То есть таким нехитрым способом усиливают зависимость гаранта от себя.

Разумеется, бравые сотрудники спецслужб угрозу вовремя отвели (вероятно, до следующего раза). Ну, а пока глава государства должен быть безмерно благодарен руководству СБУ. Не остался незамеченным и тот факт, что представители власти (те самые, которые объявили об угрозе жизни гаранта) сообщали журналистам, что следы преступления, если исходить из принципа "кому это выгодно", могут вести к оппозиции.

Но, по мнению Валентина Наливайченко, именно такие действия свидетельствуют о профнепригодности людей, призванных обеспечивать безопасность главы страны.

"Профессиональная спецслужба не должна говорить о наличии угрозы государственным деятелям, в том числе Президенту, а должна действовать на упреждение", — пояснил он.

Экс-глава СБУ считает, что у спецслужб страны вполне достаточно сил и средств "не за журналистами бегать, а снять вопрос, касающийся даже намерений совершить возможный террористический акт". Кстати, практически такую же точку зрения высказал и бывший замглавы МВД Геннадий Москаль. Он сказал, что сообщение о покушениях — попытка лишний раз выслужиться перед гарантом.

Бывший руководитель СБУ уверен: в России имеется компромат на многих украинских политиков. Он рассказал, что в свое время архивы КГБ (в том числе документы, касавшиеся негласного сотрудничества с так называемой агентурой) давно вывезены в Москву. Напомним, что экс-заместитель руководителя Службы безопасности, генерал Александр Скипальский также говорил, что в Белокаменной могли сохраниться если не оригиналы, то копии документов, к примеру, о криминальном прошлом нынешнего Президента. Кроме того, генерал предположил: у Кремля есть и другой компромат на Виктора Януковича. Он пояснил, что в советские времена "о всех моментах, которые казались подозрительными в поведении того или иного человека, помощники спецслужб обязательно сообщали "куда надо", и там все это документировали".