хочу сюди!
 

Таня

44 роки, терези, познайомиться з хлопцем у віці 44-48 років

Янукович навчив Медведєва

  • 06.10.10, 11:43
Янукович навчив Медведєва, як підкорити столицю без виборів, - Гриценко

«За кілька днів Янукович спробує провести через Раду новий закон «Про Кабінет Міністрів України» №7208. Насправді – це закон про систему влади в Україні, влади Януковича». Як повідомили JeyNews в прес–службі партії «Громадянська позиція», про це заявив у блозі на власному сайті голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Він розповів, що запропонований законопроект вносить зміни до тридцяти двох діючих законів і кодексів. Метою ж цих змін, на переконання народного депутата, є не тільки приведення їх у відповідність до Конституції часів Кучми.

«Янукович хоче отримати набагато більше повноважень, ніж їх мав Кучма», - впевнений Гриценко.

За словами голови Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, свого часу Кучма міг звільнити Генерального прокурора згідно визначеного законом вичерпного переліку підстав. Янукович же відповідно до запропонованого законопроекту матиме право звільняти Генпрокурора «також з інших підстав».

«Колір прокурорської краватки, приміром, не сподобався, dress-code – штука серйозна! «Інші підстави» для звільнення високих посадовців, крім прокуратури, Янукович включає і до інших законів. Що ж, Янукович навчив Медведєва, як підкорити столицю без виборів – тепер Медведєв вчитиме Януковича, як звільняти чиновників з формулюванням «внаслідок втрати довіри Президента», - вважає Гриценко.

Також народний депутат нагадав, що при Кучмі СБУ була «підпорядкована президенту і підзвітна Верховній Раді», Янукович же залишає СБУ підпорядкованою собі.

«Ніякої підзвітності – нікому! Вилучаються вимоги закону про СБУ щодо інформування Ради, обов’язку відповідати на запити депутатів, тимчасових і постійних комісій. Такі ж зміни вносяться до закону про Війська урядового зв’язку, як їх раніше називали, а тепер – Державної служби спецзв’язку та захисту інформації. Жодного парламентського контролю! Навіть формального звіту наприкінці року в письмовій формі. А тим часом Лавринович з Грищенком розказуватимуть нам і Брюсселю про приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм», - наголосив голова «Громадянської позиції».

Разом з тим Гриценко повідомив, що згідно з законопроектом №7208 Янукович буде сам, замість Кабміну (як це було при Кучмі), призначати і звільняти заступників голови податкової служби. Також Янукович матиме право перерозподіляти як державний, так і місцеві бюджети – до області, району, міста і села включно, перекидаючи кошти з однієї програми на іншу, як завгодно без жодного погодження з Бюджетним комітетом Верховної Ради.

«Про таке Кучма і не мріяв! Якщо не забули, при Кучмі саме опозиції віддавали контроль за розподілом і перерозподілом бюджету (Бюджетний комітет очолювали Тимошенко, Турчинов, Порошенко). Янукович вирішив, що ні «чужим», ні «своїм» депутатам нема чого контролювати розподіл бюджетних коштів, - зазначив народний депутат. – Також значна частина кадрових призначень, насамперед – усієї вертикалі голів місцевих державних адміністрацій, здійснюватиметься Януковичем не за поданням Кабміну, як це було при Кучмі, а прем’єр-міністра. Жодного обговорення чи хоча б формального схвалення (відхилення) кандидатур Урядом як колегіальним органом», - відмітив він.

З прийняттям запропонованого проекту Закону, на думку голови Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, Янукович контролюватиме і впливатиме майже на все – прокуратуру і суди, силовиків і правоохоронців, податкову і митницю, природні монополії і радіо з телебаченням, комунальні послуги і теплопостачання, ядерну енергетику і поводження з відходами, охорону прав на сорти рослин і теплопостачання, виробництво електроенергії і використання скидного енергопотенціалу,  навіть особисто затверджуватиме Положення про Міністерство охорони здоров’я.

Гриценко впевнений, Янукович не просто приводить законодавство і свої повноваження у відповідність до Конституції Кучми, а перевершує свого вчителя.

«Колегіальні органи, що передбачають обговорення і голосування – парламент, Кабмін – нівелюються, їх повноваження і можливості контролю за Президентом, силовиками, бюджетом кардинально зменшуються, - заявив народний депутат. – І ще один висновок – Янукович не довіряє насамперед своїй власній команді. Він хоче не лише уникнути залежності від «своєї» більшості і «свого» Уряду, а ще й кожному чиновнику по всій вертикалі одягти кільце в ніс і взяти на ланцюг», - підкреслив він.

Втім, поки законопроект не прийнято, на переконання Гриценка, ще є шанс уникнути усього вищезазначеного.

«Парламентська опозиція не має голосів, щоб не допустити схвалення цього небезпечного закону одразу в цілому, без обговорення, як це останнім часом робиться. Парламентська ж більшість голоси має. Вона може вилучити з цього законопроекту найбільш небезпечні норми, що виводять Президента, Кабмін, силові структури і бюджет країни з-під парламентського і взагалі – будь-якого контролю. Доки Литвин не поставив на голосування, а Чечетов не підняв руку догори, парламентській більшості ще не пізно схаменутися! Якщо не заради країни, то хоча б з інстинкту самозбереження», - закликав голова «Громадянської позиції».

5

Коментарі