Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Волонтерство - це рух життя.

  • 02.10.13, 00:21

Тренінг-семінар з такою назвою з 13 по 15 вересня 2013 р. в м. Бердянськ провела Запорізька міська молодіжна громадська організація «СТЕП» в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

 
Учасниками були 25 представників активної молоді м. Запоріжжя і області віком від 16 до 35 років.

Увага на семінарі була зосереджена на обговоренні наступного кола питань:

- поняття волонтерства та засобів розвитку волонтерської діяльності (як покращувати залучення, координацію та мотивацію волонтерів);
- ефективні методики залучення волонтерів, розвиток соціальних проектів та програм в Запорізькому регіоні;
- волонтерські програми в Україні та за кордоном;
- визначення лідерства, його типи, стилі лідерства та потенціал, вміння розвивати лідерські навики (соціальна відповідальність та робота на користь громади);
- лідерство у волонтерській групі та робота в команді (налагодження комунікації, побудова команди, визначення групи та команди, роль лідерів у побудові команди);
- фандрайзинг: сутність, ресурси, методи та джерела фінансування;
- мотивація і взаємини з донорами. Методи роботи з різними донорами (бізнес, приватні особи, фонди та ін.);
- соціальне проектування (приклади написання заявки на грант);
- проектний менеджмент.


Координатор проекту Вікторія Агєнтаєва ознайомила учасників з можливостями, які надає волонтерська діяльність для молоді та розвитку громад. Під час сесії на тему «Волонтерство» обговорювалося питання створення та функціонування координаційного центру на сайті організації, на якому буде розміщуватися інформація, щодо волонтерської діяльності в регіоні з зазначенням пропозицій від підприємств, установ організацій та пропозицій від волонтерів, а також можливість знаходження партнерів для реалізації соціальних проектів та обмін досвідом, як необхідна умова комунікації та діяльності волонтерів.

Важливою частиною семінару була тема соціальне проектування, експерт (алгоритм написання заявки на грант), в рамках цієї сесії, досить цікавою для учасників виявилося завдання перетворити власні ідеї на проектні заявки.

Учасники були ознайомлені з волонтерськими програмами, як в Україні так за кордоном.

На протязі всього тренінгу учасники активно приймали участь у рольових іграх, які були направлені на отримання коштів на реалізацію проектів, виявлення соціального замовлення громадян, в залежності від наданих умов, для подальшого написання проекту, який би був направлений на зміну існуючої ситуації в громаді.

Враженнями від тренінгу – семінару діляться учасники і тренери:

Говорить керівник проекту, голова ЗММГО «СТЕП» Вікторія Агєнтаєва.

- Цим проектом я загорілась, коли до м. Запоріжжя приїхали волонтери з Америки по програмі «Корпусу миру США». До цього ми з членами ЗММГО «СТЕП» і іншими молодіжними організаціями брали участь і організовували різні акції, але цього здавалось мало. Під час роботи «English club» ми розглядали тему «Волонтерство» і Бейлі Вольф – волонтер «Корпус Миру США», мене запитав: чому в Україні так мало волонтерів, які активно і систематично працюють і щось організовують?

Тоді я замислилась над цим та почала збирати інформацію. У нашої молоді взагалі немає мотивації до дії, вона вважає, що волонтери тільки можуть працювати чи на суботниках, чи доглядати за хворими людьми, але волонтерство - це перший крок до самостійного розвитку особистості.  Працювати волонтерами можна у будь-якій сфері, пробувати себе у різних організаціях.

Мені дуже сподобалось, як свою історію розповідає учасниця з м. Бердянськ Ткаленко Олена – вона з разом командою ГО «Бердянський благодійний фонд «Кольорові долоньки» організовують центр розвитку дітей з аутизмом, всю роботу вона виконує на благодійних засадах, але розуміє в подальшому, коли центр запрацює вона там буде працювати.


Ірина Лех, тренер, заступник голови Правління «Агентства регіонального розвитку «Пріоритет».

- Семінар дуже значущий для всіх, я вважаю, чим більше буде таких семінарів, тим краще.  Спочатку я побачила, що люди з районів дуже слабо уявляють, як вони можуть брати участь у житті громади і впливати на різні рішення, але в процесі роботи та моделювання ситуацій стало зрозумілим, що молодь готова до змін.

Я вважаю, що такий семінар і за заявленими темами, і за складом тренерів і учасників був дуже вдалим. Дуже цікаво було учасникам познайомитись з волонтерами «Корпусу Миру США» Вільямом Осолінським та Бейлі Вольфом. Мета семінару – не тільки розповісти про волонтерів, волонтерський рух, про проектний менеджмент, але й заохотити людей до дій, до розробки власних проектів та змін в їх громадах.


Ділиться учасниця семінару, волонтер Чернігівського Центру для сім’ї дітей та молоді Дар’я Ісаєва.

- Мені дуже сподобалась розповідь волонтерів з «Корпусу Миру США». Люди прилетіли в нашу країну за 1000 кілометрів щоб нас навчити, і це дуже почесно вважається у них в країні – бути волонтером. Вони хочуть, щоб і у нас в країні волонтерський рух став так саме розвинутим, і після цього семінару я також цього захотіла. Взагалі, багато нової інформації я отримала під час семінару, про що я обов’язково розповім друзям і іншим волонтерам.


Підводячи підсумки тренінгу – семінару учасники наголошували на доцільності якомога частіше проводити схожі заходи та залучати до них представників органів влади, оскільки важливість та актуальність тем, підібраних ЗММГО «СТЕП», сьогодні є дуже запитуваною. Практично кожен учасник підкреслював той факт, що завдяки даному тренінг – семінару значно підвищив свій рівень знань, щодо волонтерської діяльності та соціального проектування, здобув необхідні навички, що знадобляться їм у подальшій діяльності.

По завершенню семінару всі учасники отримали сертифікати.


Ставицька Ольга

Далі буде....

0

Коментарі