хочу сюди!
 

Катерина

42 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Рвекться там, де найтонкіше

  • 02.04.11, 13:11
Вплив Сонця на історію. Чому Лівія і скільки часу лишилося в Януковича?
01.04.2011 _ Олександр Зінченко
Версія для друкуКоментарі4

Цикл сонячної активності співпадає з соціальними збуреннями на Землі. Кожні 11 років наше світило то "розжарюється", то залишається спокійним - і з цими змінами пов'язані потрясіння та війни. Зараз Сонце виходить на пік своєї активності...

Кабінет професора був занурений у напівтемряву. Стіл натомість був залитий ультрамариновим сяйвом якоїсь фантастичної зірки: з монітора комп'ютера вона освітлювала кілька книжок, здається, з астрофізики, якісь папірці з синусоїдами та... дві відкорковані пляшки вина.

(...)

- Професоре, я нічого не розумію: ви мені написали мейл про те, що хочете поговорити про події у Єгипті і про свої прогнози щодо України...

- Дозвольте я наллю вам вина...  Спочатку - з пляшки 2007 року... От. Що скажете?

- Мало!

- Тепер з іншої пляшки... І будьте уважні - ви берете участь у науковому експерименті! Вдихніть аромат, посмакуйте перший ковток... Що тепер скажете?

- Різниця приголомшує! Мені спочатку здалося, що я вдихаю запах троянди, а не вина... Вино 2000 року відчутно краще!  

- А от тепер сідайте, і я вам розповім про те, чому "Мускат білий Червоного Каменю" врожаю 2000-го року у вісім разів дорожче звичайного, який зв'язок між якістю українського вина, масовими протестами в Тунісі, Єгипті, Лівії, Бахрейні (і де там іще?), а також тим, скільки Президенту України Януковичу лишилося спокійно керувати країною...

Листопад 1989 року. 200 000 на Вацлавській площі у Празі

...Десь на початку, здається, 1999 року мене попросив колега підмінити його на лекції, присвяченій подіям 1989 року...

- "Ніч саперних лопаток" у Тбілісі, "Круглий стіл" у Польщі, 250 000 маніфестантів на перепохованні Імре Надя у Будапешті, 200 000 - на Вацлавській площі у Празі, розстріл на площі Тянаньмень, румунська революція і страта Ніколає Чаушеску, зруйнований Берлінський мур, різня у Фергані,  готовий запалати Карабах...

- Так, і можна іще багато чого додати: світ раптом просто вибухнув подіями! І мені треба було тим студентам пояснити важливість цього року.

 Чеська "Оксамитова революція" 1989-го відбулася без крові, яка була за 21 рік до того, під час Празької весни, у 1968-ому

Отже, починається лекція, прошу їх назвати три-чотири найважливіші події у вітчизняній історії ХХ століття. Хлопці - а то був "фізмат" - проявляють пострадянську освіченість: "Велика Жовтнева" - 1917-й! А хтось відразу згадує революцію 1905 року. Звичайно, "Велика Вітчизняна війна" - 1941-й, хтось каже про смерть Сталіна - 1953 рік... А мені більше вже й не треба було! Я їх питаю, мовляв, що між цими числами спільного?

І тут "фізмат" вибухнув математичною термінологією: більшість слів, які вони використовували я або не чув, або від шкільних часів добре забув. Прийшлося зупинити термінологічну дискусію. Кажу, що обійдемося без інтегралів і пишу на дошці: 1905 + 12 = 1917, 1917 + 12 = 1929, 1929 + 12 = 1941, 1941 + 12 = 1953... і так двонадцятками довів той ряд до 1989-го року.

Всі дати, які ви тільки-но назвали - ось вони у цьому ряду. І всі вони належать до року Змії за східним календарем... І щось я потім таке патетично-загадкове виголосив про "століття Змії", звиви спіралі часу і цикли в історії...

- Це ви серйозно?

- Тільки у сенсі дидактичному! Бо то був педагогічний прийом: трохи знання стереотипів, трохи психології...

  У 1989 році "ефект доміно" трапився у Центральній Європі: на відміну від Чехословаччини, Польщі, Німеччини та Угорщини, у Румунії масові протести призвели до кровопролиття. Бухарест, грудень 1989

Я згодом той жарт повторив у одній компанії. Варто, знаєте, нашому брату тільки потрапити до нового середовища, як тебе хтось "після третьої" запитає: "Ото скажи як історик, що буде у майбутньому?" І не віджартуєшся, що історик - він не Нострадамус, і переймається переважно минулим...

Ну, я візьми й бовкни, що 2001 року будуть масові протести... І розповів про "цикл Змії" - 2001 рік був у ньому наступним. Ну, а далі грянув "касетний скандал", почалася "Україна без Кучми", трапилася сумнозвісна бійня на Банковій, на Шевченкові роковини... І я задумався над тим, може, я тоді, за пляшкою не дуже-то і пожартував?!  

- Але тоді, треба було, щоб і 1977-го, а перед тим у 1965 році відбулося щось визначне...

- Саме так! А нічого такого не відбувалося... І от днями я дивився новини з Африки. Вам не здається, що то було схоже на епідемію? Іще вчора ніби все гаразд, а сьогодні - тисячі людей на вулицях. І та епідемія перекидається з країни в країну, ніби її вітер несе з Тунісу до Єгипту і далі! Бачте, що у Лівії коїться?!

- Люди прагнуть змін!

- Але то ламало красиву гіпотезу: вони ж мали вийти на вулиці у 2013 році, а не тепер. А тут минулого року збурилася і досі час від часу хвилюється Греція, потім у листопаді лондонські студенти знищили офіс правлячої партії консерваторів, а тепер - "ефект доміно" у Північній Африці та на Близькому Сході. І знаєте, що мене підказало нову ідею? Ейяф'ятлайокютль!

Мені колись трапилося читати популярний нарис з вулканології, там йшлося про те, що вулканічна активність збільшується у роки активного Сонця.

Як ви знаєте, Сонце періодично то "розжарюється", то знову стає спокійнішим. На це явище звернув увагу в середині ХІХ століття астроном-любитель Генріх Швабе. Виявилося, що сонячні плями, які є одним з проявів сонячної активності, з'являються на нашій зірці періодично: то їх нема, то стає все більше, а потім знову зникають вже зовсім.

Згодом все повторюється і так - в середньому - кожні 11 років. Кожні 11 років.

Днями мені траплялися повідомлення про виверження чергового вулкану (того, якого російська Вікіпедія політкоректно називає Уайнапутіна), а перед тим, у січні я прочитав про виверження Етни, нарешті відчутно потрусило Нову Зеландію - і я відчув непереборне бажання подивитися на Сонце!  

Це бажання легко задовольнити на симпатичному сайтіа, яким опікуються співробітники Астрономічної обсерваторії Харківського університету: "Мінімум сонячної активності закінчився і почався новий 24-й цикл!"

Для мене, людини в питаннях астрофізики необізнаної, той заголовок мав такий вигляд, щоновий сонячний цикл міг би і не розпочатися, і що це врешті-решт сталося - то велика люб'язність з боку нашого світила!

Так от, там йшлося про те, що сонячна активність після кількарічної перерви нарешті почала зростати - 13 грудня 2007-року, пік максимуму очікується 2012 року, а його потужність буде на 30-50 % більшою за попередній 23-й.

У ХХ сторіччі сплески сонячної активності синхронні найбільшим суспільним збуренням. Фото звідси

...На ХХ століття прийшлися цикли з номерами від 14-го до 22-го, а 23-й, і ось тепер - 24-й - то вже ХХІ століття. 14-й сонячний максимум прийшовся на 1905-07 роки, потім у 1912-13 був мінімум, у 1914 почалося нове зростання сонячної активності, яка сягнула максимуму у 1917-18 роках.

- Тобто, перша російська революція припала на 14-й сонячний максимум, початок Першої світової війни - на фазу активізації, а наші Визвольні Змагання та російські Лютнева і Жовтнева революції - на наступний 15-й максимум?

- Правильно, а іще із тим максимумом співпало проголошення незалежності Польщею і іще низкою інших країн Центральної Європи. Десь на 1922-23 роки потрапляє наступний мінімум. Потім Сонце знову починає збурюватися.

Між іншим, період зростання сонячної активності теж є небезпечним. Бо після періоду спокою раптом починаються геомагнітні бурі, спричинені сплесками на Сонці. І для когось то може стати тим чинником, тією остатньою краплею, яка назавжди "вимкне" організм. І Ленін у 1924, і Сталін у 1953 померли на самому початку фази зростання сонячної активності.

- Сонце - кіллер!

- І для економіки теж: наступний 16-й максимум 1928-29 років співпав із Великою Депресією, а в СРСР відмовляються від політики НЕПу.

Антирадянські повстання 1930-го року на Лівобережній Україні та на Кавказі відбуваються вже на тлі спаду сонячної активності. А от у мінімумі повстання - то рідкість. Навіть, якщо всі обставини до того примушують, суспільство, здається, просто не знаходить на це сил. Як гадаєте, на який проміжок потрапив наступний мінімум?

- Я вже порахував: 1932-33 роки.

- Так отож. А наступний 17-й максимум співпадає із початком Другої світової війни - йдеться про 1938-39 роки.

4

Коментарі