хочу сюди!
 

Марина

36 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-45 років

Іще один закарпатськи смаколик - ґомбовці.

   Якщо на Закарпатті вам запропонують скуштувати (покушьити) блюдо з дивною назвою ґомбовці не відмовляйтесь, це смачно. Чомусь сьогодні захотілося солодкого і згадала про  мої любимі ґомбовці. Ще в осени заготувала фотографії для того, щоб почастувати  ними  моїх друзів, але, як то кажуть, вміла наварити.....

    Що таке ґомбовці, якщо просто, це пісні дріжджові пончики з начинкою із сливки або густого варення. Весь прикол блюда в тому, що воно готується на паровій бані і подається присипаним горіхами з цукром, або спеціальною піджаркою з манки. Смакові якості описати не беруся, бо це справа індивідуальна. Скажу лише, що гомбовці люблять не тільки солодкоїжки, а й суворі чоловіки смакують ними так, що лиш встигай накладати. Я тестувала це блюдо на незакарпатцях -  штук 5-10 зїдають під кліп ока.

 

        Що необхідне для приготування ґомбовці? Мука, дріжджі, олій або маргарин, слива або варення із слив чи яблук,  цукор,  горіхи або манка, ну і звичайно терпіння .

        Робимо звичайне дріжджове тісто,  з розрахунку 25-30гр дріжджів на 500-600 гр муки. Замішуємо тісто на воді,  в кінці добавляємо трохи олії  або розтопленого маргарину. Тісто не повинно бути занадто туге, але і не рідке. Тісту даємо підрости. Після того як вон підросте розпластуємо його на дошці до товщини приблизно 1 см. Нарізаємо стаканом колечка і кладемо начинку. Якщо б це було восени то обовязково кладіть венгерочку(сливку). Із сливою вони найсмачніші. В свої я кладу половинку сливи, тому що люблю  маленькі ґомбовці, на один укус. За звичай, у нас їх роблять більшими і кладуть всеридину цілу сливу без кістки.

 

              А тепер стулюємо тісто, зіщипнувши кінчики до купки і скручуємо гарненьку кульку.

     

        Кладем на дошку зліпленим униз і знову даємо трохи підрости. Поки наші гомбовці підростають готуємо посуду для запарювання і спеціальну присипку. Я  варитиму на марлі, можна і на сітці. До марлі вони менше  пристають. Отож закріпляю марлю на кастрюлі з водою і кладу на вогонь щоб закипіло.

     Поки все готується до прийому першої порції готую присипку з манної крупи. Для цього на сковорідку з олією насипаю дві-три столові ложки манки. Піджарюю помішуючи на легкогму вогні до злегка рожевого. В процесі жарки з'являється дуже специфічний запах який дає блюду просто незабутній аромат. До піджареної манки  невеликими порціями доливаю холодну воду ( десь приблизно 120-180 гр) і розмішую щоб маса не збилася в крупинки. Не перестаємо розтирати манку в сковорідці аж до того часу поки манка знову не стане розсипатися. Вона повинна набухнути а зайва вода має випаруватися. Це, як правило, декілька хвилин. За цей час закипіла вода.

       Викладаємо на марлю  підрослі гомбовці, накриваємо кришкою  через 8-10 хвилин ( в залежності від роміру) гомбовець готовий. Якщо недоварений сяде, якщо переварений - зморщиться. 

Знімаємо в миску, поливаємо олією або  маслом, посипаємо манкою (або молотими горіхами) цукром  і кличемо челядь. Зазвичай порожні миски обступають газдиню на кухні швидше ніж готуються порції. 

Отож готуйте і смакуйте поки мене не буде.

29

Коментарі

110.12.11, 14:59

    Гість: вячеслав69

    210.12.11, 15:00

    Был в Закарпатье, пробовал... блюдо "на любителя" как и остальные блюда (к примеру ЗГАНЯНКА, или голубцы з КВАСНОЇ КАПУСТЫ)

      анонім

      310.12.11, 15:01

      ух ты!

        Гість: jassya

        410.12.11, 15:05

        Гарна газдиня! Смачний рецепт!

          510.12.11, 15:20

          пішов подивлюся.. що там у холодильнику

            610.12.11, 18:22Відповідь на 1 від Мари_НКа

              710.12.11, 18:24Відповідь на 2 від Гість: вячеслав69

              Значить вони, гомбовці, були не зовсім правильні або холодні. Зрештою в кожної газдині бувають кулінарні невдачі
              А що таке зганянка я і сама не знаю

                810.12.11, 18:24Відповідь на 3 від анонім

                  910.12.11, 18:25Відповідь на 4 від Гість: jassya

                  Дякую

                    1010.12.11, 18:25Відповідь на 5 від UA2

                    Як я вас розумію

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      8
                      попередня
                      наступна