Профіль

illnata

illnata

Україна, Іллінці

Рейтинг в розділі:

Цікавинка в моєму місті.

  • 29.11.10, 11:56

А чи знаєте ви… Іллінецький кратер — одна з найстаріших астроблем Землі, віком близько 400 млн. років, знаходиться поблизу містечка Іллінці на Поділлі (40 км на південний схід від м. Вінниці, міжріч Соб — Сібок). Координати: 49°07 пн.ш. 29°06 сх. д.

Наслідком зіткнення 400 млн. років тому космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн. тон і діаметром 230-300 м) з твердими породами було утворення метеоритно-вибухового кратера з первісним діаметром близько 7 км, і глибиною до 600-800 м. Це місце на Поділлі несе на собі відбиток («шрам») грандіозної події планетарного масштабу — зіткнення нашої планети з кометою чи астероїдом.

В результаті всебічних досліджень було доведено, що Іллінецький кратер має космічне походження. В імпактитах Іллінецького кратера виявлено підвищений, порівняно з земним, вміст нікелю, іридію, кобальту в співвідношеннях, характерних для порід, забруднених метеоритною речовиною. І це дало змогу однозначно й остаточно ідентифікувати цю геологічну структуру, як типовий метеоритний кратер.

Вже кілька десятиліть українські вчені обстежують кристалічні породи Іллінецької астроблеми. В останні роки (1999, 2002, 2005 рр.) у м. Вінниці відбулося три міжнародні конференції «КАММАК — Комети, астероїди, метеори, метеорити, астроблеми, кратери», присвячені проблемі взаємодії малих тіл Сонячної системи з планетами і утворенню ударно-вибухових геоструктур. Вінницю обрано місцем для конференцій саме у зв’язку з тим, що поблизу розташована найдавніша в Україні Іллінецька астроблема.