хочу сюди!
 

Лана

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 40-57 років

Блокувати колеса – незаконно

  • 16.05.10, 00:54
Блокіратор ставлять на колеса машини, коли власник на паркованні незаплатив за стоянку. (Якщо ж машину водій залишив не на стоянці, то її можезабрати евакуатор, але в такому випадку ви сплачуєте виключно за адміністративнеправопорушення близько 300 гривень). Законних підстав для блокування колістранспортних засобів у КП "Київтранспарксервіс" чи іншої організації немає: Блокування коліс за порушення правил стоянки
  • Кодексом України про адміністративні правопорушення не передбачене.
Київрада не має законних повноважень на прийняття Правил
  • паркування транспортних засобів, якою передбачено блокування коліс.
Повноваження

органів місцевого самоврядування обмежуються лише визначенням місць стоянок транспортних засобів на об'єктах благоустрою населених пунктів відповідно до пункту 11 статті 10 Закону України "Про благоустрій населених пунктів".

Письмовий договір відсутній між КП
  • "Київтранспарксервіс" та водієм транспортного засобу, яким водій дозволяє заблокувати колеса його автомобіля до оплати ним послуг за паркування.
Блокування, фактично, є засобом забезпечення оплати послуг та збору за паркування.Відповідно до частини 1 статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов‘язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Інші види забезпечення виконання зобов‘язання можуть бути встановлені виключно договором або законом (частина 2 статті 546 Цивільного кодексу України). Правочин щодо забезпечення виконання зобов‘язання вчиняється у письмовій формі (частини 1 статті 247 Цивільного кодексу України).

Отже, ніхто не може блокувати колеса автомобіля без укладення письмового договору, яким водій дозволятиме заблокувати свій автомобіль до оплати ним послуг за паркування.

Несплата збору за паркування (збір за паркування є місцевим
  • збором) не є підставою для блокування коліс. У випадку його несплати застосовуються санкції відповідно до податкового законодавства.
Незаконне блокування коліс порушує
  • законне право власника автомобіля володіти, користуватися і розпоряджатися своїм транспортним засобом.
Водій не зобов’язаний оплачувати роботи з блокування та розблокування

колеса автомобіля:

Відповідно до частини 1 статті 837 Цивільного
  • кодексу України роботи виконуються за завданням особи, яка їх замовляє. За відсутності такого замовлення у водія відсутнє зобов‘язання їх оплатити.
Блокування коліс

водій не замовляє. Водій зацікавлений у розблокуванні коліс, але підстав для оплати розблокування коліс немає. Ситуація аналогічна, на приклад, тоді, коли викрадають автомобіль, а потім його пропонують повернути назад за певну суму. Це злодійство і про це потрібно говорити відверто.

Послуги з паркування, встановлені Правила
  • паркування транспортних засобів, по суті, є аналогічними тому, за що справляється збір за паркування. Збір за паркування авто сплачується в спеціально обладнаних або відведених для цього місцях. І плата за паркування, встановлена Київрадою, сплачується за утримання та обслуговування місць для платного паркування.
На яких

підставах київська влада встановила додатковий податок за паркування та куди їдуть кошти від законного збору за паркування?

Отже, у

випадку виявлення заблокованого колеса транспортного засобу, рекомендуємо відмовитися від оплати послуг з блокування та розблокування коліс на місці і вимагати безоплатного розблокування коліс. Закон на стороні водія.

Окрім того, працівники

КП "Київтранспарксервіс" в силу частини 2 пункту 7.5. Правил паркування транспортних засобів зобов’язані розблокувати автомобіль на вимогу водія та відмову ним оплатити роботи з розблокування коліс. При цьому складається у присутності понятих акт про порушення порядку паркування, який направляється в суд для стягнення коштів в судовому порядку. У суді (якщо справа все-таки дійде до суду) водій матиме можливість відстояти свою правоту на підставі вищевикладеної правової позиції.

У випадку

відмови від складання вищезазначеного акту потрібно підготувати заяву з вимогою про розблокування колеса автомобіля і подати її в головний офіс КП "Київтранспарксервіс". Доцільно вимагати, щоб заяву було зареєстровано, в іншому випадку у цей самий день потрібно направити текст заяви рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Жодних підстав для залишення блокувального пристрою на автомобілі у КП "Київтранспарксервіс" більше немає.

Блокування

коліс, нарівні з евакуацією транспортних засобів, є таким самим злодійським методом вибивання грошей з киян та гостей міста. Тільки звичайні злодії потрапляють за грати за свої діяння, а ті, які під "крилом" комунальної влади займаються незаконними поборами, і далі продовжують рахувати свої мільйонні прибутки.

Заява про розблокування транспортного засобу / ДОКУМЕНТ Ніколи не кажіть працівникові КП Київтранспарксервіс, що Ви поспішаете. Навпаки виявіть готовність відстоювати свої права. Повірте, йому легше

зняти блокіратор з Вашого колеса, якщо ви навідруб відмовились платити, ніж втрачати час, за який би він міг отримати гроші від більш піддатливих водіїв. Заява швидше потрібна для того, щоб показати, що Ви так просто не здаєтесь.

Якщо колеса заблокували, потрібно:вимагати усно у працівника КП Київтранспарксервісбезоплатного розблокування автомобіля;
  • з’ясувати прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника КП “Київтранспарксервіс”, який відмовляється від розблокування транспортного засобу;
заповнити заяву про розблокування
  • транспортного засобу;
ознайомити працівника КП “Київтранспарксервіс” зі
  • змістом заяви та наміром звернутися з нею до керівництва КП “Київтранспарксервіс” (якщо він відмовиться поставити підпис на заяві, а так швидше за все і буде, то це треба зазначити у заяві);
зареєструвати заяву про розблокування автомобіля в
  • головному офісі КП Київтранспарксервіс (або надіслати поштою рекомендованим за повідомленням про вручення у випадку відмови у реєстрації заяви. Про відмову зареєструвати заяву в головному офісі КП Київтранспарксервіс потрібно обов’язково додатково зазначити у заяві).
КП Київтранспарксервіс немає більше жодних підстав утримувати

автомобіль і не розблоковувати його.

 

4

Коментарі

116.05.10, 01:47

Да, незаконное. Но разблокировка посредством гидроножниц - это повреждение их имущества, и могут мозги в судах вытрахать и деньги скачать.

    216.05.10, 14:12Відповідь на 1 від Al KazlOFF

    Да, незаконное. Но разблокировка посредством гидроножниц - это повреждение их имущества, и могут мозги в судах вытрахать и деньги скачать.Окружной административный суд г. Киева частично удовлетворил иск юриста Виктора Щербакова и остановил действие абз. 1 п. 31 Правил парковки транспортных средств, запретил парковщикам по всей Украине применять "крабы" и другие средства, препятствующие движению автомобиля,22 апреля 2010 года решение суда вступило в силу - блокировка колес в Украине запрещена.

      316.05.10, 14:14Відповідь на 1 від Al KazlOFF

      Да, незаконное. Но разблокировка посредством гидроножниц - это повреждение их имущества, и могут мозги в судах вытрахать и деньги скачать.Если парковщики все-таки заблокируют колеса, то согласно Правилам парковки ТС они обязаны явиться в течение часа для снятия блокиратора, а при отказе оплатить услугу - составить соответствующий акт и деблокировать ТС. При этом вопрос оплаты применения блокираторов должен решаться в судебном порядке, но поскольку блокировка теперь вне закона, операторы вряд ли станут обращаться в суд.

        417.05.10, 16:40

        cпасибо, с нетерпением жду продолжений