Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Чорна, як ніч! Міцна, як кохання!!!

  • 07.11.10, 12:24

Кава - мандрівник із стажем. Більше двох тисяч років він мандрує по світу, завойовуючи країни і континенти, підкорюючи серця людей своїм незрівнянним смаком і чудовим ароматом. Першовідкривачі Перші достовірні згадки про каву відносяться на початок нашої ери. У прадавніх арабських легендах згадується таємничий гіркий напій, що піднімає настрій і зміцнюючий дух. Його відкриттю ми зобов'язані аравійським пастухам які одного дня помітили, що кози, що поїдають плоди кавового дерева, починали поводитися підозріло активно. Спробувавши ягоди, пастухи знайшли їх украй несмачними. Проте дуже скоро навчилися готувати з них настоянку, що бадьорить, на воді, а трохи пізніше - варити їх. Так з'явився напій, що дістав назву "кагуа" (дослівно в переведенні з арабського - що "заважає заснути"). В середині XV століття він потрапив в Константинополь і настільки сподобався туркам, що у той час навіть вийшов закон що дозволяв жінці розвестися з чоловіком, якщо той не міг забезпечити її щоденною порцією кави. Двома століттями пізніше кавові зерна завоювали Італію, а потім і усю Європу. Зерна вищої проби Нині існує більше 60 видів кавових дерев, але культивуються всього два - Арабика (Coffe Arabica) і Робуста (Coffe canephora). Відмінності між ними досить вагомі. Арабике властивий більш насичений аромат, в ній майже в два рази менше кофеїну. Робуста ж не так запашна зате має багатший смак. Як правило, виробники кави рідко пропонують споживачам один сорт в чистому вигляді. Звичайно це змішані в різних пропорціях Арабика і Робуста. Їх поєднання дають широкий спектр смакових відтінків і ароматів. У лексиконі професійних дегустаторів присутньо понад 30 (!) термінів, що характеризують букети напоїв. Серед них такі апетитні, як: терпкий, витончений, пікантний, винний, карамелевий і шоколадний. Втім смак кави залежить не лише від пропорцій сортів, але і від регіону, де були вирощені боби. Наприклад, м'яким, тонким і трохи винним присмаком відрізняється кава з Колумбії. А ягоди, дозрілі в Коста-Ріці, залишають гострий, злегка кислуватий післясмак. Знавці стверджують, що на смак напою здатний вплинути навіть спосіб зборки урожаю. Естети віддають перевагу зернам, зібраним натуральним способом. Робиться це за допомогою звичайної мішковини: її розстилають під деревами і чекають коли ягоди дозріють і самі впадуть вниз. Правда, справедливості ради варто відмітити, що такий метод застосовується украй рідко. Як правило, урожай збирають або руками, або за допомогою механізованої техніки.

Жарка тема З одних і тих же зерен можна отримати каву різних смакових якостей. Усе залежить від міри прожарення.  Легке скандинавське обжарювання відкриває в кавових бобах тонкий смак і ледве уловимий аромат. Зерна проводять на сковороді не більше восьми хвилин а тому мають ледве уловимий світло-коричневий відтінок. Зварений з них напій чудово поєднується з молоком, саме тому його рекомендують для сніданку. Ягоди середньої міри обжарювання - віденської - відрізняються темнішим відтінком і багатим, злегка солодкуватим ароматом. Вони смажаться 9-11 хвилин. Приготований з них напій вважається універсальним. Він хороший як з молоком, так і без нього. Сильна міра обсмажування - французька - найпоширеніша. Зерна смажаться 12-13 хвилин, набули характерного темно-коричневого кольору і починають лисніти, виділяючи ефірні олії. Саме вони надають каву розкішний аромат і виражену гіркуватість. Зерна дуже сильного обжарювання - італійською - мають темно-коричневий колір, що плавно переходить в чорний (що недивно, адже на сковороді вони провели 14 хвилин). Визначити нюанси смаку украй складно, зате можна насолодитися по-справжньому густим і міцним напоєм. Він сильно гірчить і має дуже виразний "палений" присмак. Таку каву прийнято пити чорним або з вершками.

У чому готувати? Джезва. Вона ж турка. Це пристосування має ідеальні характеристики для приготування напою - вузька шийка і широке дно. Така геометрія дозволяє зберігати аромат кави і усі ефірні олії. Якщо вирішиш обзавестися туркой - вибирай мідну з харчовим покриттям усередині. Фахівці вважають такий варіант найоптимальнішим. Французький прес. Він же френч-прес. У нім кава не варить, а просто заварюють гарячою водою (не окропом!). Такий спосіб сподобається тим, кому до душі не занадто міцний напій. Краплинна кавоварка. Її винайшов французький архієпископ де Беллуа аж в 1800 році. У спеціальному резервуарі з водою рідина нагрівається до 90-95° З, після чого крапає у фільтр з кавою. А звідти, забравши у мелених зерен аромат і колір, потрапляє в чашку. Напій виходить не дуже міцний. Якщо тебе це не влаштовує вибирай кавоварку невеликої потужності (до 800 Вт). Смак стане багатше. Гейзерна кавоварка. Принцип її роботи простий. У нижній частині пристрою вода нагрівається, а потім у вигляді пари перекочовує у верхню частину

15

Коментарі

Гість: Hysteric

17.11.10, 12:45


    Гість: Hysteric

    27.11.10, 12:47

    варю в гейзерное кофеварке и в турке.
    вообще идеальное кофе это 20 % арабики и 80% робусты.

      37.11.10, 12:48

      Ґрунтовна стаття

        47.11.10, 12:55Відповідь на 1 від Гість: Hysteric

          57.11.10, 12:56Відповідь на 2 від Гість: Hysteric

          варю в гейзерное кофеварке и в турке.
          вообще идеальное кофе это 20 % арабики и 80% робусты.
          І мені, будь ласка, кави філіжанку...в ліжко до сніданку...

            67.11.10, 12:56Відповідь на 3 від Діду

              Гість: Hysteric

              77.11.10, 13:02Відповідь на 5 від Francisk02

                Гість: taurus_ua

                87.11.10, 13:09

                Пойду ка я выпью чашечку этого восхитительного напитка!

                  97.11.10, 13:11Відповідь на 7 від Гість: Hysteric

                  Ну то як?

                    107.11.10, 13:11Відповідь на 8 від Гість: taurus_ua

                    Пойду ка я выпью чашечку этого восхитительного напитка!Смачного!!!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна