Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Bimep

попередня
наступна

Як сперечатись з психотипами (MBTI) - частина 2

Перша частина https://blog.i.ua/user/2222714/2416478/


Ок, це був простий приклад. Давайте трохи більше у техніку. Давайте про когнітивні функції.

В когнітивних функціях, коли доходить до протистояння чи дебатів, це стосується функцій прийняття рішень: Fi, Fe, Ti, Te. Тому, що ці функції буквально відповідають за те, як ми будуємо рішення базуючись на сприйнятій інформації, і на чому ми більше всього фокусуємось. Чому вони такі важливі? Бо це вони приймають рішення. А рішення – ведуть до конфліктів.

 

Функції T приписують людині, яка найбільш легко входить в суперечку, щоб захистити те, що важливо для них. Це не тому, що T-типи не є чи не можуть бути емпатичними. Це тому, що вони більше цінують логіку і практичність. Для них корисність речі важливіша, ніж її етика. А практичний профіт важливіший за чиїсь почуття.

 

Te-юзери, а точніше TJ, будуть найбільш жорсткими, найбільш войовничо захищатимуть свою думку. А особливо – ESTJ і ENTJ. Це тому, що Te відповідає за застосування логіки в навколишньому світі для досягнення конкретних результатів. Через те, що їхнє Мислення екстравертне (це значить сфокусоване на навколишньому світі), вони цілком комфортно почувають себе доносячи свою логіку до інших або, в гіршому випадку, вимагаючи, щоб весь світ слідував їхній логіці.

Тож найкращим рішенням сперечаючись з TJ буде надати їм реалістичне рішення проблеми, перед якою вони постали. TJ найменш схильні типи впадати в емоції і, відповідно, зважати на емоції інших. Замість цього вони схильні ставати дратівливими або злими, коли, %#$^@, НІЧОГО НЕ ПРАЦЮЄ! Глибоко вдихни. Не працює так як має працювати, або могло б, або так швидко як могло б. Вони не люблять чекати. Вони не мають ніякого терпіння до того, що не приносить результати. Та й не треба їм терпіння. Нічого вони терпіти не збираються!

Альтернативний підхід до TJ полягає в тому, щоб дати їм рішення, яке може все врятувати настільки швидко і беземоційно, наскільки швидко і беземоційно це можливо. Не плач! Не смійся! Не нуди!


 

TP, з іншого боку, відповідають за цілісність логіки. Краса і довершеність логічної схеми – найважливіша річ для цих типів, особливо для INTP і ISTP. Вірите чи ні, але вони не хочуть говорити нічого, що могло б бути когось образити. Вони хочуть вливатись в соціальну гармонію, але вони не можуть витриматись, щоб не сказати, якщо щось не слідує логічній послідовності. Їм байдуже що ви вирішили задачу правильно. Вони хочуть, щоб проблема була вирішена у найбільш правильний спосіб. Це як той вчитель математики в школі: «Якщо ти знайшов правильну відповідь, але не можеш показати правильний розв’язок – то це не рахується».

Якщо ви в суперечці з TP, найкращим, що ви можете зробити – це усвідомити, що абсолютна більшість TP не хочуть зачепити ваші почуття. Вони можуть думати, що ви тупі, і сказати це вам в обличчя, але вони не хочуть, щоб ви через це засмучувались. З віком у них може з’явитись Fe-шна думка і вони не будуть так робити: «Та, зрештою вони теж не просили таке життя». Якщо вони стають вимогливими або починають ображати, скажіть їм щось на зразок: «Гей, я дуже ціную твій логічний відгук про це, але те, як ти його висловлюєш є трохи агресивним. Я буквально стримую сльози прямо зараз». Це реально може розрядити ситуацію.

Я знаю, ви думаєте: «Та це ж логічний тип, які нахрін емоції?». Але в цьому вся сіль. Ви ж не хочете загнати їх в глухий кут, щоб вони прокручували в своїй голові логічні аргументи знову і знову. Тому, що якщо хочете, то знайте, що інтровертне Мислення має величезний потенціал залізти в суть питання і докопатись до чогось без всякої на те причини. Складно перемогти їх в їхній же грі. Вам треба грати трохи крутіше з ними.



Fe-юзери, а саме FJ, дуже схожі на TJ в тому, що вони будуть твердо відстоювати свою думку, але вони набагато більш тактичні в цьому. Як наслідок, у них серйозні проблеми з прямолінійністю. Їхні бажання зазвичай полягають в тому, щоб зібрати людей разом в якусь емоційну гармонію на довготерміновій перспективі. Гармонія людських відносин – велике значення в житті FJ. Найбільш ймовірно, ви знайдете їх в суперечці щодо людських відносин, які не встановлені правильно. В веденні суперечок FJ є унікальними. Є два типи FJ (і тут я не кажу про Сенсорних чи Інтуїтивних, тож не приписуйте це суто Інтуїтам):

1) ті, що намагаються зберегти поточну спільну гармонію і мир настільки довго, наскільки це можливо

2) ті, що хочуть розгойдати на деякий час човен і піти проти гармонії, щоб потім досягти спільної гармонії в довготерміновій перспективі (Адольф Христос, йопта)

Це залежить від того, чи вважають себе FJ відповідальними за цю групу людей, а фактично – наскільки впевненими та самостійними вони є.

Найкращим способом справитись з конфліктом з FJ буде переконати їх, що на виході все буде емоційно справедливо, що в кінці, всі почуватимуться однаково. Ми всі будемо щасливі. Або ми всі будемо нещасні. Головне – щоб усі почувались однаково.

До речі, раз вони таке роблять, то це хороша ознака того, що ваші відносини з FJ в повному порядку. Якщо FJ насправді розчаровується в людині і вважає її мертвою для себе, він робить те, що прийнято називати door slam (коли повідомлення стають все коротшими, а зустрічі – все рідшими, поки не зникнуть остаточно, так як не можуть відверто сказати людині все, що про неї думають, бо це спричинить скандал). Якщо FJ починає думати, що з цією людиною краще покінчити, це стає для них джерелом смутку та болю, а це веде їх до того, щоб будь-що уникати людину і біль пов’язаний з нею. Хоча door slam – не чисто тільки FJ-шна штука, таке й інші можуть робити.

Fe відбирає дуже багато енергії. Тож якщо вони думають, що все провалилось, що важко для них, вони не будуть вкладати жодного додаткового кілоджоуля, щоб зберегти контакти: «Все ок, я просто хапаю все, що можу, і тікаю звідси».

 

Наступні типи – FP, або Fi-юзери. Вони точно як TP можуть глибоко закопуватись в справу, хіба що це буде не справа логіки, а почуттів. Fi – найбільш особиста з усіх функцій. Вона вирішує, які речі їй подобаються без всякої на те логіки: «Якщо я відчуваю, що це для мене правильно, отже я за це зверну гори. Я навіть стану чемпіоном в цьому. Тому, що тепер ця річ – це частина мене. Я відчуваю її, як себе».

Буде складно через це сперечатись з Fi, бо Fi – це насправді не та функція, що потребує причини. Не те, щоб FP не могли бачити логіку, просто вони не так турбуються щодо того, що є логічним, якщо воно вже морально резонує з ними. Якщо ти їм весь день повторюєш: «Ця річ має сенс», вони все одно скажуть: «Я цього не відчуваю, отже це не має значення». «Дивись, відкрий NFT-магазин. Зараз всім дуже подобаються NFT, всі в захваті від них» - «Я більше люблю малювати своїх пташок, тож я буду далі так робити».

FP дуже маніпулятивні типи. Якщо ви думаєте, що TJ є маніпулятивними, то це не так. TJ прямолінійні і відверто кажуть, що думають – тут небагато шляхів для маніпуляцій. А от пушисті і милі FP, вони – так, вони маніпулятивні. =Р

Найкращим способом сперечатись з FP буде переконати їх, що ти розумієш і поважаєш їхню позицію, навіть якщо ти з нею не згоден. Найгіршим, що можна зробити з FP – це доводити, що є правильним, а що – неправильним. FP хочуть піти і робити те, що резонує з ними, а у відповідь вони дадуть іншим стільки свободи, скільки завгодно: «Якщо ти будеш не будеш заважати мені, я не буду заважати тобі».

Як альтернативне рішення: дайте FP трохи автономії, покажіть їм, що ви їх поважаєте за те, ким вони є, і тоді найбільш ймовірно, що вони не захочуть мати проблем з вами. Тоді вони будуть першими, хто захоче знайти спільну мову.

 


На разі – все.

ПС: Ви скажете: «Круто, Вітер. Отже я зможу знайти підхід до тупих?». Ем, ну, так, слухайте план:

1. Приготуйтесь, що треба буде багато і терпляче говорити. Якщо весь день – то весь день, якщо тиждень – то тиждень. Щоб розуміючи мову опонента спокійно і послідовно донести свою точку зору.

2. Через 5 хвилин пошліть людину нахрін, щоб більше ніколи її не бачити.

 «Чекай, Вітер, а як же методика? Так багато знань. Хіба це те, чого вона вчить?»

Ну:

3. Можете ще надавати конспектом по хлєбалу.

 

 

1

Коментарі