хочу сюди!
 

Татьяна

57 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Як зробити ідеальний шашлик

  • 31.07.09, 10:39
У СВІТІ
СПЕЦТЕМИ
РЕГІОНИ
Трибуна
ФАКТ ДНЯ
  Вівторок, 02 травня, 2006 СПЕЦТЕМИ
Як зробити ідеальний шашлик

У шашлику важливо все: саме м'ясо, маринад, дрова i навiть те, як ви нанизуєте м'ясо на шампури 

Тiльки-но пригрiє сонечко, як усi думки про те, щоб вибратися на природу, до рiчки, до озера, i... посмажити шашлик. 

Як правильно вибрати м'ясо, якими мають бути дрова? Це та iнше з'ясовувала кореспондентка "Експресу".

Кухар iз досвiдом Микола Сварчук смажить шашлики вже понад двадцять рокiв. "У шашлику все має значення -- вiд вибору м'яса до подання на стiл готової страви, -- каже вiн. -- Спочатку треба купити хороше м'ясо. Традицiйно це баранина з приємним запахом i бiлими прожилки жиру. М'ясо має бути не липким, а трiшки вологим. 

Якщо берете свинину, вона повинна мати рожевий колiр. Найкраще, коли це ошийок або окiст. 

Нинi шашлики роблять ще й з курятини, яловичини. М'ясо належить купувати з розрахунку пiвкiлограма на одну особу".

Наступне -- пiдготовка шашлика. "М'ясо нарiжте на кубики, приблизно по п'ять сантиметрiв, -- радить пан Сварчук. -- Стосовно спецiй. Має бути чорний перець, кiлька лаврових листочкiв, сiль i багато цибулi -- пiвкiло на три кiлограми м'яса. Накрайте її на тоненькi кружальця. Можна купити готовi
спецiї, а можна приготувати самому: трiшки бадану, базилiку, чверть подрiбненого мускатного горiха".

За словами майстра, є безлiч рецептiв маринадiв. М'ясо можна маринувати в майонезi, кефiрi, сметанi, винi, соку цитрусових, в помiдорах, рiзноманiтних соусах i навiть у пивi. 

"Мiй улюблений маринад -- яєчний, -- каже мiй спiврозмовник. -- Чому саме яйця? Завдяки такому маринаду шашлик вийде не сухим, а буде соковитим. Яйце запечеться найпершим i утворить легеньку шкiрочку над м'ясом. Тому сiк iз шашлика не капатиме на жар, а запiкатиметься усерединi. Смакота неперевершена!

На 4 -- 5 кiлограмiв м'яса вибиваєте десять свiжих яєць, додаєте спецiї, цибулю i ретельно вимiшуєте, щоб жовтки та бiлок з яєць добре розмiшались. Якщо ви зробите маринад зранку, то до обiду, коли почнете смажити, м'ясо буде якраз готове".

Щоб приготувати шашлик iз баранини, на один кiлограм м'яса дайте кiлька цибулин, пiвсклянки оцту, кiлька помiдорiв, 3 -- 4 столовi ложки соусу ткемалi, на кiнчик ножа -- сушеного барбарису, лимон, чорний мелений перець, зелень, сiль -- до смаку. Маринуйте до чотирьох годин -- i можна смажити.

Найкраще смажити шашлики на дровах iз
вишнi та iнших фруктових дерев. Пiдiйдуть i вiльховi, буковi, дубовi та березовi. Гарно пiдiбранi дрова нададуть вашому шашлику
особливого смаку. 

Не варто смажити м'ясо на соснових та ялинових гiллях.

"Нанизуйте м'ясо на шампур вздовж волокон, -- радить Микола Миколайович. -- Воно краще триматиметься, не прокручуватиметься, коли будете перевертати. 

Смажити слiд 15 -- 20 хвилин. Поливайте вином, щоб надати шашлику своєрiдного аромату й м'якостi. Перш нiж подати до столу, на кiлька хвилин прикрийте його рушничком, щоб вiдiйшов. А тодi -- смачного".

Олександра ГУБИЦЬКА, Експрес

84%, 16 голосів

16%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
1

Коментарі

Гість: arcanawt

131.07.09, 10:47

Некоторых гусениц можно есть, но сначала их нужно побрить