Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Якщо мою дитину ображають ...

    Для того, щоб допомогти дитині пережити труднощі, проблеми батькам варто навчитися бути “контейнером” тобто вислуховувати чадо без критики. Проводьте виховну розмову лише після того, як обдумаєте ситуацію та зважите усі за і проти.
    Маленького Андрійка образив однокласник. Вдарив, почав дражнитися.Хлопчик розповів все батькам і мати вирішила присадити кривдника. Вонаприйшла до школи і присоромила хлопчика. Той в свою чергу розповів своїм батькам, і конфлікт набув розголосу. А можливо був інший варіант розвитку подій?
    На перший погляд права мати Андрійка, але й інший хлопчик постраждав, і його батьки захищали свою дитину. Що ж робити, коли дитину ображають вшколі та виникають конфлікти?
    Практикуючий психолог Галина Орєхова вважає, що усі проблеми починаються з сім’ї, де росте дитина, та батьківського виховання. Батьки беруть на себе відповідальність за фізичне здоров’я дитини, матеріальне забезпечення, але досить часто психологічне здоров’я залишають без уваги.
   - Брак уваги та спілкування із власною дитиною породжує проблеми, коли вона йде до школи. Адже саме школа вчить не лише писати та читати, вона також навчає дружити, спілкуватися. І якщо в дитини адекватна самооцінка, то цих проблем буде менше, - каже Галина Павлівна.
    Якщо вже конфлікт стався і потрібно розв’язувати ситуацію, батькам варто дотримуватися субординації. В жодному випадку мати не повинна самостійно розбиратися із дитиною-кривдником. Вона просто “руйнуватиме” іншу дитину. Також недопустимо, щоб вчитель та завуч з виховної роботи гнобили дитину та звинувачували її. Батьки мають бути присутні.
    Найкраще, якщо батьки підійдуть до вчителя, шкільного психолога. Спеціаліст може порозмовляти з однією, іншою дитиною і дати адекватну оцінку ситуації. Якщо проблема не вирішиться, тоді варто йти до директора і батьків іншої сторони.
   - Добре, коли при таких розмовах дітей немає. Присутність дітей - це вторинна умова, адже вони виходять за стіни навчального закладу, і школа вже не має на них жодного впливу і не несе відповідальності. Тоді за дітей відповідають батьки, і все залежатиме від них, - продовжила психолог.
    Постійне та щире спілкування з батьками допоможе дитині пережити проблеми. Знаходьте час на щоденні розмови, не тільки слухайте, але й діліться своїми турботами та емоціями. Тоді дитина відчуватиме, що ви їй довіряєте і довірятиме вам. Ніколи не показуйте що вам вже нудно і що предмет розмови нецікавий, адже це ранить дитину. Не потрібно просто формально запитувати «Як справи?». Будуйте дружні стосунки з власною дитиною.
   - Навчіться бути для своєї дитини “контейнером” – вислуховуйте без критики, порад. Вміння бути “контейнером” - це 90 відсотків успіху у такій ситуації. Потрібно вислухати, все обдумати, зважити всі обставини і лише після цього проводити з дитиною виховну бесіду. Але й це потрібно робити спокійно, без сварки. Якщо почнете кричати, дитина з часом замкнеться і перестане ділитися з вами, - сказала Галина Орєхова.
   Пам’ятайте, що в кожному віці є свої проблеми і вони дуже значимі для дитини. Те що вам здається дріб’язковим, може мати глобальний характер для вашого чада.
   Брак уваги у молодшому шкільному віці, відсутність взаємодії між батьками і дітьми призводять до «вибуху проблем» у 12 років. Тоді дитина починає мстити батькам, через те, що мама і тато вважали непотрібним спілкуватися та переживати труднощі разом зі своєю дитиною. Адже на батьках лежить відповідальність не тільки за їжу, одяг та інші матеріальні цінності, але й за формування духовного світу дитини, розвиток впевненості в собі, адекватної самооцінки. Пам'ятайте, чим більше проводиш часу із власною дитиною, тим краще її пізнаєш.
   - Проблеми в соціумі – це мінуси виховання. Батькам потрібно навчитися брати відповідальність на себе, - підкреслила психолог.
0

Коментарі