хочу сюди!
 

Наталія

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 40-45 років

Окремі аспекти додаткової відпустки в зв'язку з навчанням

  • 04.04.22, 21:02

   Одними з безпосередніх учасників трудових відносин є наймані працівники, обрані до складу виборних профспілкових органів державного підприємства. Яку тривалість має щорічна додаткова відпустка, що надається таким людям на час їх профспілкового навчання?  

   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, з’ясовуючи, яку саме тривалість має щорічна додаткова відпустка, що в свою чергу надається найманим працівникам, які у відповідному порядку обрані до складу виборних профспілкових органів державного підприємства, на час їх профспілкового навчання, треба дослідити такі правові джерела:

1.         1. Конституцію України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України);

2.         2. Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII зі змінами та доповненнями (далі – КЗпП України);

3.         3. Закон України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Закон України «Про відпустки»).

    Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил, водночас гарантує всім особам цілу низку різних за своєю суттю можливостей, яким в свою чергу притаманний майновий чи особистий немайновий характер. Скажімо згідно з правовою нормою, яка закріплена вітчизняним законодавцем в ч. 1 ст. 45 Конституції України, кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    Подібне за своїм змістом положення передбачають інші нормативні акти, що посідають одні з головних місць в непростій структурі приватного права. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 2 ст. 2 КЗпП України, всім працівникам гарантовано право на відпочинок, як це встановлено законами про обмеження робочого дня та робочого тижня, а також про щорічні оплачувані відпустки.

    Чинне законодавство передбачає складну класифікацію такої можливості. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в абз. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки», одним зі встановлених видів щорічних відпусток є додаткова відпустка в зв’язку з навчанням.

    Вказаним видом ефективного відпочинку можуть скористатися різні особи. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 14 Закону України «Про відпустки», на час профспілкового навчання найманим працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 6 календарних днів.

    Звідси випливає чимало важливих аспектів, що мають практичне значення. Скажімо одним зі вказаних працівників є наймані працівники, що були обрані  до складу виборних профспілкових органів державного підприємства.

    Вказані особи можуть скористатися різними за своєю суттю преференціями. Наприклад, на існуючий час профспілкового навчання найманих працівників, обраних до складу виборних профспілкових органів державного підприємства, даним особам надається додаткова оплачувана відпустка, загальна тривалість якої в свою чергу становить до шести календарних днів.

0

Коментарі