хочу сюди!
 

Наталія

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 40-45 років

Додаткова відпустка мами, що всиновила двох малолітніх дітей

  • 31.03.22, 21:18

   Одним з безпосередніх учасників трудових відносин є добросовісна мати, що всиновила двох малолітніх дітей з числа дітей, які в свою чергу позбавлені батьківського піклування. Яку тривалість має щорічна додаткова відпустка, що надається такому працівнику?

   Правовому регулюванню даного питання притаманні своєрідні особливості. Зокрема, з’ясовуючи, чи гарантовано право на щорічну додаткову відпустку, добросовісній мамі, що, працюючи за трудовим договором, заразом усиновила двох малолітніх дітей, які в свою чергу позбавлені батьківського піклування, треба дослідити такі правові джерела:

1.              1. Конституцію України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Конституція України);

2.               2. Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII зі змінами та доповненнями (далі – КЗпП України);

3.               3. Закон України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР зі змінами та доповненнями (далі – Закон України «Про відпустки»).

    Чинне законодавство, будучи багаторівневою системою юридичних правил, водночас гарантує всім особам цілу низку різних за своєю суттю можливостей, яким в свою чергу притаманний майновий чи особистий немайновий характер. Скажімо згідно з правовою нормою, яка закріплена вітчизняним законодавцем в ч. 1 ст. 45 Конституції України, кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    Подібне за своїм змістом положення передбачають інші нормативні акти, що посідають одні з головних місць в непростій структурі приватного права. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 2 ст. 2 КЗпП України, всім працівникам гарантовано право на відпочинок, як це встановлено законами про обмеження робочого дня та робочого тижня, а також про щорічні оплачувані відпустки.

    Чинне законодавство передбачає складну класифікацію такої можливості. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в п. 3 абз. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки», одним зі встановлених видів соціальних відпусток є відпустка в зв’язку з усиновленням дитини.

    Вказаним видом ефективного відпочинку можуть скористатися різні особи. Зокрема у відповідності до правової норми, яка отримала належне закріплення в ч. 1 ст. 19 Закону України «Про відпустки», особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, надається одноразова оплачувана відпустка у зв'язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя - одному з них на їх розсуд).

   Звідси випливає чимало важливих положень, що мають практичне значення. Скажімо однією з фізичних осіб, яка усиновила дітей, що в свою чергу були  позбавлені батьківського піклування, є добросовісна мати, яка, всиновивши двох малолітніх дітей, позбавлених батьківського піклування, заразом працює за трудовим договором.

    Вказана особа може скористатися різними за своїм змістом преференціями, які отримали належне закріплення у відповідних нормативно-правових актах. Зокрема добросовісна та чесна мати, яка, всиновивши двох малолітніх дітей, що в свою чергу були позбавлені батьківського піклування, водночас працює за трудовим договором, може скористатися правом на одноразову оплачувану відпустку в зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 70 календарних днів.

0

Коментарі