хочу сюди!
 

Маша

44 роки, терези, познайомиться з хлопцем у віці 42-53 років

У Дрогобичі пом'янули жертви НКВС

У понеділок, 14 липня, у  Дрогобичі на вул. Стрийській біля приміщення колишньої тюрми НКВД  відбулося вшанування жертв комуно-більшовицького терору, останки яких 17 років тому було перепоховано на Полі Скорботи.

Панахиду відправили отці Олексій та Софрон, ЧСВВ, після чого виголосили проповіді.

Перед присутніми виступила секретар міської ради Алла Гладун, яка, зокрема, зауважила, що наш обов’язок берегти національну пам’ять про страшні події, які відбувалися у цих мурах. Саме  пам’ять має будити нашу національну свідомість, не давати заснути волі, укріплювати віру. За словами Алли Гладун, наприкінці минулого року сесія Дрогобицької міської ради прийняла ухвалу “Про продовження розкопок жертв комуно-більшевицького терору на вул. Стрийській,1”. Про виділення коштів міська рада клопотала перед Кабінетом Міністрів України, який виділив 40 тис. гривень. Дозвіл на проведення розкопок Державна міжвідомча комісія надала комунальному підприємству Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій “Доля”. Його підрядником є Стебницький гірничорятувальний загін, який невдовзі має розпочати роботи. 

Колишній голова Дрогобицького товариства “Меморіал” Мирона Бучацького, під керівництвом якого проходили розкопки у 1991 році, наголосив, що свій обов’язок до кінця ми не виконали, адже ще не всі останки віднайдені. Це місце має стати святим, тут має бути споруджений меморіальний комплекс. А ще він закликав усі політичні та громадські організації міста об’єднатися заради того, щоб довести до кінця перепоховання жертв комуно-більшовицького терору.

З болем в серці говорив про нинішню політичну ситуацію в Україні відомий громадський діяч Тимофій Бордуляк .

 Хоч і пов’язаний цей захід з однією із найтрагічніших сторінок історії Дрогобича, яку ми не маємо права забувати, однак присутніх було не багато. Окрім небагатьох представників політичних та громадських організацій міста, прийшли літні люди. Хотілося б, щоб на таких заходах було якомога більше молоді. Саме вона для майбуття має зберегти національну пам’ять.  Адже все менше залишається  людей, які були свідками трагічних подій на вул. Стрийській,3.

Довершено гармоніювала тематика заходу із музично-композиційним обрамленням, образом ведучої, якою була Алла Мельничук. На її прохання присутні вшанували пам’ять закатованих хвилиною мовчання.
Під керівництвом відділу сім’ї, молоді та туризму виконавчих органів Дрогобицької міської ради до пам’ятного хреста були покладені вінки, запалені лампадки. Коли  захід підходив до кінця, став накрапати легенький дощик. І природа розділила того дня скорботу Дрогобича. Більшість присутніх  у мікроавтобусах, які надав відділ економіки, поїхали до Поля Скорботи, де також була відправлена панахида, а до могил покладені вінки, запалені свічки пам’яті.

 Фоторепортаж із поминального заходу у фотоальбомі.

2

Коментарі