хочу сюди!
 

Sveta

34 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

“Отаман Ільницький”

Новий фільм Романа Коваля та Олександра Домбровського
11 лютого його прем’єра відбулася на телеканалі “Культура”


“Отаман Ільницький” – це 8-й фільм документальної серії “Роман Коваль. Повернення правди”. У ньому розповідається про командира Марківської сотні та Окремого наддністрянського куреня Армії УНР полковника Семена Ільницького з с. Кетроси, тепер Довжок Ямпільського району Вінницької області.
“Найбільше вразило українське диво на Ямпільщині, диво пробудження українського народу від, здавалося, віковічного сну малоросійства, – розповідає автор фільму. – Мало хто вірив, що цю етнографічну масу можна пробудити до державного буття. Але загуркотіли в Петрограді громи Лютневої революції – і села, які ще в березні 1917 р. плакали-ридали за російським царем, села, в яких уже не співали українських пісень, раптом рішуче потягнулися до свого. З натовпу вчорашніх малоросів ніби за помахом палички якогось доброго чарівника виросли козацькі сотні й курені, що на краю української землі взялися боронити свою національну державу. Боронили та співали українських пісень, які їм із фронту принесли українізовані частини, що вертали на Батьківщину.
Диво з див: селяни, які лише кілька тижнів перед тим уперше почули слово “Україна”, сприйняли його, стали називати себе українцями, та ще й з гордістю, та й ще брязкаючи зброєю, та ще й стріляючи в тих, хто не хотів нас на нашій землі!
Під враженням можливості українського дива в найтяжчій ситуації перебуваю й досі. Коли хтось із песимістів скаржиться на несприятливий хід подій, демонструє, нехай і переконливі, факти занепаду українства, скиглить, що все пропало, згадую козаків Марківської сотні та їхнього отамана – Семена Ільницького”.
Показ фільму заплановано у Вінниці, Ямполі та на батьківщині отамана Ільницького – в с. Довжку.
10

Коментарі

112.03.12, 20:09

Відповідаю на питання: "де взяти?". Ніде, нема. Але майте на увазі, буде.
У мережі можна знайти інші фільми, якщо Ви не бачили: "Семен Гризло", "Отаман Зелений", "Юрій Горліс-Горський", "Отамани Холодного Яру"...тощо.
Шануймося!

    анонім

    213.03.12, 10:19

    от сучари яничарські, а в Тернополі фашистський август восьмого показують

      313.03.12, 10:49Відповідь на 2 від анонім

      от сучари яничарські, а в Тернополі фашистський август восьмого показуютьНехай показують. Саме на тернопіллі подібний фільм має викликати зворотню до очікуваної реакцію!

        413.03.12, 10:50Відповідь на 1 від Mamay_

        Відповідаю на питання: "де взяти?". Ніде, нема. Але майте на увазі, буде.
        У мережі можна знайти інші фільми, якщо Ви не бачили: "Семен Гризло", "Отаман Зелений", "Юрій Горліс-Горський", "Отамани Холодного Яру"...тощо.
        Шануймося!
        Дякую!