хочу сюди!
 

Лариса

52 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 38-57 років

Гуцули і німці

Згідно із совєтською історичною традицією висвітлювати німців негативно вважалося добрим тоном. Багато нинішніх українських істориків вийшло із совєтської доби, тож вони і продовжили цю тенденцію. Прикро читати їхні примітивно-упереджені оцінки ролі німців, особливо коли йдеться про Першу світову війну. До слова, в мемуарах українських вояків 1914 – 1918 років очорнювання німців немає. Це ж стосується і спогадів Михайла Горбового. Більшість його згадок про німців підтверджують доброзичливе і щире ставлення німецьких вояків до українців, і навпаки.
Важливо те, що німці визнавали гуцулів українцями, не раз кричали їм «hpch!» («Слава!») та ви казували переконання, що такі бойовики, як гуцули, «мусять добути вільну Україну». Німці із задоволенням слухали у виконанні гуцулів «Ще не вмерла Україна» та «Mein Faterland» - стрільці і цю пісню вміли добре виконувати. А чому б не порадувати німецьких камарадів?!
Гуцули не раз знаходили «щирих приятелів між чужинцями-Німцями», бо німці, пізнавши бойову вартість гуцулів, ставилися до них як до рівних і рідних, як до товаришів по зброї.
Командир Гуцульської сотні лейтенант Альфонс Ерле миттєво оцінив верховинців. «Українські стрільці! – сказав він. – Я з вами лише другий день, та вже пізнав вас доволі. Пізнав я вашу амбіцію і те, що ви не новобранці, як ми сподівалися, а знамениті стільці-боєвики… Я вас цілим серцем полюбив, хоч недовго з вами пробуваю. Але вашу вартість я пізнав умить. Я пізнав і те, що з вами силою ніхто не вдіє, навіть я, котрий перевів уже 14 вишколів».
Після бою нагорі При сліп лейтенант Ерле був ще категоричніший. Він сказав гуцулам, що «таких боєвиків йому ще не доводилося стрічати, що з такими хотів би жити і вмерти»…
Сотник Ерле роздобув десь полковий оркестр, наказавши диригентові грати винятково українські пісні: «Ми гайдамаки», «Не пора», «Не миритись» та інші, « чим до решти вхопив нас за серце». Так гуцули знайшли «рідних братів…між чужинцями-Німцями. Відтепер, - заначав Горобовий, - творили ми з Німцями одно: начеб вони не німецькі, а справді стрілецькі старшини».
Зустрівшись у с. Петрове на Закарпатті з буковинськими стрільцями куреня Паппа, вояки Гуцульської сотні з’ясували, що й у цій частині ставлення німецьких старшин до українців «дуже гарне і дбайливе».
Коли надійшов час прощатися з німецькими офіцерами, гуцули засумували. «З великим жалем прощали ми дотеперішніх старшин Ерле і Прібека та хорунжого – свідчив Горобовий. – А шкода, що вони пішли, бо в них були ми придбали пару знаменитих старшин. Вони хотіли остати при У.С.С.»
Сотню очолив адвокат Омелян Левицький. Він був українець, але за вояцькими прикметами поступався Альфонсу Ерле та іншим німецьким старшинам.
Слід зазначити, що Альфонс Ерле так закохався в гуцулів, що не полишав думки знову повязати свою долю з українцями. 1918 року мрія здійснилася – він став отаманом УГА. Був начальником штабу Начальної команди УГА, 1-м квартирмейстером і начальником штабу 1 корпусу УГА.
Не один він розбудовував Галицьку армію та бився проти поляків за те, що Галичина увійшла до складу Української держави. Згадаємо хоча б таких провідних німецьких старшин, як Альфред Шаманек, Альфред Бізанц, Фердинанд Лянг, Карл Аріо, Северин Байгерт, Вільгельм Габсбург-Лотрінген, Арнольд Вольф, Фердинанд Льонер, Вільгельм Льобковіц, Ріхард Шобер, Антін Кравс, Ганс Кох, Густав Ціріц, Франц Тінкль та багато інших етнічних німців. Слава їм!

Гуцули у Визвольній боротьбі
Спогади січового стрільця Михайла Горбового
15

Коментарі

1122.02.10, 21:41Відповідь на 10 від Соняшний

Ось мої думки http://blog.i.ua/user/325265/313635/

    Гість: Sisilia

    1222.02.10, 23:14

    Удивительно немцы командуют украинцами. А в нас небыло своих без немцев?

      1323.02.10, 21:09Відповідь на 12 від Гість: Sisilia

      Ви постійно іронізуєте?
      В нас все було, ще й яке.

        Гість: Sisilia

        1424.02.10, 19:49Відповідь на 13 від Mamay_

        У нас украинцев было только Запорожское войско и их слава. А это позор немцы командуют гуцулами.

          1524.02.10, 20:20Відповідь на 14 від Гість: Sisilia

          У нас було багато чого і не тільки З. військо.
          Ви чогось не "допонімаєте"...або я
          Німці не командували гуцулами. Німці добровільно воювали у лавах УСС за Українську Державу, за право українських земель долучитися в одну державу з Великою Україною. А німці тому, що вони займали герівні посади у війську Австро-угорської імперії. Така тоді була система. Українці в російській імперії небагато керівних посад займали, а всеодно складали основу всього війська і проливали кров за чужі інтереси. І вони ж ці вояки взяли активну участь в українізіації військових частин російської армії після 1 світової і у вирі революційних подій.
          Не позор, а Слава всім борцям за Волю.

            1624.02.10, 20:24Відповідь на 14 від Гість: Sisilia

            Москалі кричать про "доблесть руского оружія", але це ж брехня!!! Такого ніде і ніколи не існувало. Російська імперія за свою історію не виграла жодної війни і жодного бою. Це все робилося гарматним мясом підкорених народів: татар, башкирів, українців, білорусів, поляків і багатьох-багатьох інших... Українці етнічні, рядові і старшини російської армії проливали кров на передовій в обороні Севастополя, а москаль кричить "Севастополь - рускій город"....

              Гість: Sisilia

              1725.02.10, 18:08Відповідь на 16 від Mamay_

              Російська імперія за свою історію не виграла жодної війни і жодного бою. Це все робилося гарматним мясом підкорених народів. Объясните пожалуйста. Как не победив и поработить народ и не один?

                Гість: Sisilia

                1825.02.10, 18:13Відповідь на 15 від Mamay_

                За деньги, скорей всего. Я многого не понимаю может потому что я женщина. Да мне переустановили виду, а здесь нет Украинского языка.

                  1925.02.10, 19:11Відповідь на 18 від Гість: Sisilia

                  Додайте українську: контекстне меню на значку "ру" чи "ен" - параметри - додати - вибрати із списку...

                    2025.02.10, 19:14Відповідь на 17 від Гість: Sisilia

                    Объясните пожалуйста. Как не победив и поработить народ и не один?Що тут пояснювати, ця політика і ментальність дісталася їм у спадок від Золотої орди. А те, що вони підкорили інші народи і не один, то тут питання риторичне: вони підкорили, чи ми підкрилися через низку зрад і зрадників... як бачите продають усе...