хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Історична довідка

“Яка там Клара Цеткін!”
 
Про історію Міжнародного жіночого дня пересічний українець знає мало. Може, десь чув, що це свято запровадили на честь дня народження чи то Клари Цеткін, чи то Рози Люксембург, які були полум’яними революціонерками…
Дійсно, пропозиція святкувати день восьмого березня виходила від Клари. Вона його озвучила на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року. Але явно не на честь самої себе, бо народилася 5 липня. А от у її подруги Розалії день народження - 5 березня. Це вже ближче. Та між ними одного разу пробігла чорна кішка - Роза стала коханкою Клариного сина Костянтина, від якого була старша на 15 років.
Втім, деякі дослідники стверджують, ця дата у давнину була професійним святом єврейських повій. Нібито цифра “8 є сакральним знаком сороміцької символіки - ну як зараз “69. Інші кажуть, що до цього причетні німецькі повії, які 1909 року разом з феміністками під проводом тієї ж Клари провели маніфестацію за права жінок. Нарешті відомо, що 8 березня 1895 року путани американського Чикаго вийшли на демонстрацію з вимогою виплатити зарплату матросам, у котрих не було грошей, щоб розраховуватися з ними за послуги. Втім, за іншими даними, демонстрація цього дня була не в Чикаго, а у Нью-Йорку, до того ж через 13 років, і то були не повії, а звичайні трудівниці.
А ось історики відсилають усіх цікавих до Біблії. У “Книзі Естер (Есфірь)” розповідається про історію єврейського свята Пурим. Героїня книги - вихованка й племінниця єврея Мордехая - врятувала життя перському цареві Артаксерксу. Він за це зробив її своєю дружиною, не знаючи, що вона єврейка. Міністр Аман (Гаман) домігся дозволу царя знищити усіх євреїв у царстві, бо дуже їх ненавидів. Він кинув жереб (пур), щоб призначити день погрому. Випало на 13 число місяця адара. Естер прийшла до чоловіка і відкрилася йому. Артарксеркс був так вражений, що змінив своє рішення на протилежне: “…царь позволяет Иудеям, находящимся во всяком городе, …убить и погубить всех сильных в народе и области, которые во вражде с ними, детей и жен, и имение их разграбить” (Есф. 8, 8-11). Амана повісили разом з десятьма його дітьми. Всього було знищено 75 000 персів.
З того часу уже 2,5 тисячі років у період між 20 лютого і 25 березня (день святкування змінюється відповідно до місячного календаря - як і Пасхи) євреї святкують день свого чудесного порятунку - Пурим.
Ленінська “Правда” 1917 року називала 8 березня “Днем Жіночого Робітничого Інтернаціоналу”. Більшовики намагалися залучити жінок до поширення революційних ідей. Цікаво, що Клара Цеткін - єврейка, а на чолі усіх революційних переворотів початку ХХ століття були саме вихідці з єврейського народу.
Коли якось я одній колезі напередодні 8 березня нагадав про “дику Клару”, вона тільки махнула рукою:
- Яка там Клара Цеткін! Цей день уже став просто жіночим святом. Нам просто хочеться хоча б раз на рік ніжності, тепла, любові, уваги, подарунків, теплих слів, квітів…
Дійсно, останні десятиліття це свято уже втратило будь-який ідеологічний підтекст. Хоча відзначають його в Європі лише в чотирьох країнах - Росії, Україні, Білорусії і Молдові.

Отож, милі жінки, із святом! І - ВСЬОГО ВАМ, ЧОГО ХОЧЕТЬСЯ!
10

Коментарі

19.03.09, 19:14

схожі замітки на ХайВеї кілька разів надибував, цікава інформація

    210.03.09, 11:14

    нам треба, щоб нас любили щодня. а як щодня не люблять - то хоч раз на рік. а ти - душка щодня тому цього дня можеш не напрягатися ми тобі це пробачимо у будь якому разі