Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Элла

44 роки, стрілець, познайомиться з хлопцем у віці 40-54 років

Об'єднання чи роз'єднання

Клич "об'єднання" став незвичайно славним в колах української демократії. Після кожного струсу, після кожної катастрофи історичної, після кожної компрометації того чи іншого проводу – лунав клич об'єднання. Кожний, кому оброблені фрази заступали думку, розумів цей клич, як єдині ліки проти всіх недуг, як чудодійний засіб, що гоїть всі рани, а з каліки робить Геркулеса.
Чому саме демократія носиться з тим кличем, як хтось з "писаною торбою"?
Демократія не вірить в творчу силу одиниці; демократія не вірить в роль особистості в історії; демократія – панування багатьох, знав лише закон числа, тягар "живої ваги"; для неї не існує проблема проводу. Лінива думка, що тяжко обертається серед складних обставин життя, воліє все спрощувати при: "Ах, залитім сварки! Чи такий тепер час? Чи ж не йде на нас грізна хмара? Згода будує, незгода руйнує. В єдності сила!" – ось ті, до зануди пережовуванні, стерті від частого вжитку, безглузді фрази, з якими виходять демократи. Ось якими закляттями демократичні баби-шептухи гадають оздоровити націю.
Клич об'єднання такий привабливий і ніби такий ясний й логічний, – має одну велику хибу. Ті, що твердять про необхідність об'єднання різних сил, в суспільстві, цілком минають питання громадської вартості тих сил. Заохочуючи ліпити одне ціле з найрізнішого людського матеріалу, вони минають надзвичайно важливе питання якості матеріалу, з якого ліплять. Забувають, що гасло об'єднання – не існує само для себе, лише – як засіб для досягнення цілі. Коли кілька військових відділів об'єднують в один, то для того, щоб збільшити їх ударну силу. Надзвичайно важливе питання: чи всяке об'єднання ту ударну силу збільшує?
Чи коли зберемо до купи ("об'єднаємо"!) кепського флейтиста, кепського скрипаля і ще гіршого піаніста, – чи з того вийде добрий оркестр? Або чи вийде добрий оркестр з вправних навіть музик, коли ними диригуватиме шофер? Наполеон казав, що: "армія з ослів, під проводом лева, зробить більше, ніж армія з левів під проводом осла".
Чи, коли до загартованого в боях відділу домішати у десять разів більше здеморалізованих, зледачілих, не звиклих до дисципліни страхополохів, чи це збільшить ударну силу такого "об'єднання"? Чи могли б ми загасити пожежу, об'єднавши всіх пожежників, зібравши їх до .купи на вози, але з дірявими шлангами? Чи чисельна політична організація довго проіснує, коли об'єднає ідейних людей з провокаторами?
Справа об'єднання не така ясна й проста, як видається демократичним прихильникам механічного об'єднання чистих з нечистими. Якщо суспільство переживає лихоліття, причиною цього лихоліття не обов'язково є роз'єднання. Коли спільноті треба збільшити її силу опору ззовні чи зсередини, або коли треба удесятерити її ударну силу, – то не допоможе у цьому тільки об'єднання.
Добра воля – є доброю волею, але убогість думки демократів – мусить уступити перед історичними фактами, підтвердженими солідними й не дурними дослідниками. А історичні факти промовляють не на користь наївного гасла маніяків об'єднання.
.........................................................................................................................................
                                                                                                         Дмитро Донцов
13

Коментарі

18.07.08, 20:11

Обожнюю Донцова! Завжди чітко та зрозуміло і саме в ціль. Дякую

    Гість: _________

    28.07.08, 20:13

    а что же предлагает автор - непанятна...

      Гість: Крайтос

      38.07.08, 21:20

      Правда. Но не истина.

        48.07.08, 21:27Відповідь на 2 від Гість: _________

        Це початок статті - далі там все зрозуміло, просто занадто велика, щоб додати повністю)

          58.07.08, 21:27Відповідь на 1 від Shelma

            Гість: _________

            68.07.08, 22:03Відповідь на 4 від Mamay_

            а можно вкратце подвести итог?

              анонім

              79.07.08, 00:06

              Об'єднуємось

                Гість: vitaliч

                89.07.08, 09:35

                діло ясне, що справа темна

                  99.07.08, 10:33

                  Точьно написано!

                    109.07.08, 18:36Відповідь на 6 від Гість: _________

                    а можно вкратце подвести итог? Будь ласка
                    "Нація піде за яскравою, не роздвоєною, виразною ідеєю і за групою — хоч з іншими не об'єднаною — але відважною і яка знає чого вона хоче і куди йде.

                    Об'єднання політичних партій, партійок і клік — одна річ. Об'єднання нації — інша. Це останнє – є річ першої ваги."

                    (Дмитро Донцов. "ОБ'ЄДНАННЯ НАЦІЇ, НЕ ПАРТІЙ!" вересень 1948.)

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна