хочу сюди!
 

Sveta

34 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

***

Земля живих копалин.

100 мільйонів років тому замість білих глевких круч тут було море. З часом із залишків золотистих водоростей і маленьких мушель утворилися крейдяні відслоєння. «Їх можна зустріти лише в межиріччі Волги й Дону та на сході України. Зокрема, на Харківщині, понад річкою Оскіл», - розповідає Максим Височин, директор Національного природного парку «Дворічанський», який створили чотири роки тому спеціально для охорони цього ландшафту. Але тепер існування парку – під загрозою.

Жителі села Кам’янки, котре межує з парком, зібрали майже 250 підписів за його ліквідацію. Нарікають, що тісно проводити господарську діяльність. «»Місця для випасу худоби практично немає», - скаржиться Тетяна Метельникова, депутат сільради. З ініціативи селян 25 га парку розорали й засадили соняшником.

Тимчасово здатність добре відбивати та щільність поверхні роблять крейди унікальною екосистемою. Тут збереглися надзвичайно рідкісні рослини ще з льодовикового періоду. Серед тих реліктів 22 види можуть рости лише на вапнистих породах і занесені до Червоної книги України. Водночас учені зазначають, що для сільського господарства ці землі пристосовані погано. «Посіяти тут щось так, щоб воно прижилося, навряд вдасться», - каже Яків Дідух, геоботанік Національної академії наук України. – Славка Куцай.

Натгео Україна. березень 2014.

2

Коментарі

14.03.14, 18:49

Жлоби і тут деребанять все що тільки можна.