хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Чорногуз

    Ранньою весною повертається з вирію і чорногуз - великий птах з довгою шиєю і довгими міцними ногами. Коли він не летить, а крила його згорнені, то нам здається, що він весь білий, і тільки його хвіст (гуз) чорний. Коли чорногузвипростовує свої крила, ми бачимо, що це лише кінці крил та довге покривне пір"я чорне, а хвіст , як і все тіло, білий. Ймовірно, що від "Чорного гуза" походить і назва птаха. Але крім цієї, загальнопоширеної назви, у різних місцевостях України чорногуз ще має такі назви: боцюн, бусель, бусел, бузько, лелека.
      Звичайно чорногузи гніздяться по лісах, десь поблизу озера, ріки, болота - там, де плодиться багато жаб, які разом з гадюками та вужами є головною поживою для цього птаха. Згадаймо прислів"я: "Ковтнув, як бузько жабу!" і приповідку:  "На кожній сіножаті і віл пасеться, і бузько жаби ловить!".
     Але далеко не всі чорногузи гніздяться по лісах: велика їх частина селиться у близькому сусідстві із людиною і є напівсвійськими птахами. У нас в Україні чорногуз в"є своє гніздо на хаті, клуні або на великих деревах - дубі, липі, - що ростуть на подвір"ї чи в саду. Гніздо в"ється не на один рік, а на багато років. Кожної весни, коли пара чорногузів поаертається з далекої подорожі, вони лише підправляють своє старе гніздо і там виводять двоє пташенят.
     Старі чорногузи - відважні і розумні птахи, вони не бояться людей, коли вперше прибувають у незнайому їм місцевість, спочатку боязкі, полохливі, завжди насторожені. Але як тільки вони помітять, що люди поклали для них дерев"не колесо на даху будівлі або на вершині дерева (колесо звичайно буває основою для величезного гнізда чорногуза), то відразу ж здогадуюються, що це доброзичливе запрошення, і починають будувати гніздо. Розпочавши будівництво, чорногузи вже не бояться людей, якщо - розуміється - люди їх не турбують навмисно.
      Йдеться про чорногуза звичайного, або білого.
      Хоч і рідко, проте зустрічається в Українї і чорний чорногуз, або гайстер. Цей останній ніколи не гніздиться поблизу людських осель, а лише в лісах, на високих, міцних деревах. Обидва види чорногузів зимують в Африці та в Індії, прилітають до нас у березні, а відлітають у серпні місяці. Перед подорожжю у вирій чорногузи збираються великими табунами.
     За народним повір"ям, господарство, в якому є гніздо чорногуза, є щасливим і захищеним від пожежі...
     Руйнувати гніздо цього птаха - великий гріх, та й небеспечно, бо "хто зруйнує гніздо боцюна, у того хата згорить" - кажуть на Поділлі.
     


10

Коментарі

Гість: feride

121.02.08, 20:11

Згадую, як в дитинстві ми на випередки верещали на все горло «Бузьок-бузьок, моє щастя» і такі в той момент були щасливі - здавалось й справді бузьок те щастя нам приніс

    221.02.08, 20:12Відповідь на 1 від Гість: feride

    Клас

      анонім

      310.04.08, 10:13