Перші історичні згадки про цитрину (російською
лимон ) ведуть у Китай у 8 сторіччя.
В 11 сторіччі араби привезли цю культуру в Іспанію, де рослина прижилась
і, як вважають вчені, набула сучасного вигляду.
У Росії цитрина з’явилась у 19 сторіччі, і селяни села Павлово
під Нижнім Новгородом вирощували її у кадушках.
Ці цитрини так і називали: павловські кімнатні лимони (українською –
цитрини) .
Думаю, що й в Україні цитрина з’явилася саме тоді, як і в Росії, і то була кімнатна цитрина.
Але, мабуть, в Україні для кислоти у стравах використовується квас.
Або різні квашені овочі чи фрукти.
Думаю, що квашення – то суто українська традиція.
В Україні квасять і солять все: капусту, огірки, помідори, яблука, гриби.
Раніше кожна господиня ще з осені заготовляла буряки в бочках і користувалася ними впродовж зими.
Буряки можна заквасити в трилітровій банці: очищені цілі невеликі чи порізані більші плоди скласти в посудину. Нарізані скибками залити теплим однопроцентним розсолом (10 г солі на 1 л води), цілі — 2—3% розчином солі у воді. Для поліпшення смаку можна додати насіння кмину, кілька зубчиків часнику, а для пришвидшення процесу бродіння — житній сухар чи ложку цукру.
Буряки притиснути чимось важким, щоб не спливали. Банку обв’язати марлею і тримати за кімнатної температури, поки триватиме процес бродіння. Постійно збирати піну. Згодом тримати буряки в прохолодному місці.
Варто знати: і буряки, і квас нададуть неповторного смаку борщу, збагатять організм живильними речовинами. З оздоровчою метою протягом дня випивають склянку бурякового квасу. Можна до нього додати ложку меду.
Такий квас також корисний людям, що страждають від анемії, гіпертонії, головного болю. Справляючи сечогінний ефект, він зумовлює виведення солей (зокрема уратних), сприяє підтриманню нормальної життєдіяльності лімфатичних залоз, печінки, селезінки, жовчного міхура.
Квасом споліскують волосся після миття, виводять веснянки та пігментні плями на обличчі.
Коментарі
Гість: Камрад
118.05.11, 11:13
Что за пиздоватое слово - "цытрына"

Гість: Сёдня удалюсь
218.05.11, 11:29
а зачем ускорять процесс брожения в буряках?
Гість: Сёдня удалюсь
318.05.11, 11:29Відповідь на 1 від Гість: Камрад
товарисч, идите дрочите в зомбосообществах
TatianaR
418.05.11, 11:37Відповідь на 2 від Гість: Сёдня удалюсь
щоб квас швидше був готовий
Гість: Сёдня удалюсь
518.05.11, 11:49Відповідь на 4 від TatianaR
ну не знаю, надо будет как нибудь к специалистам на борщ напроситься.
а у меня только со сметаной наваристый
TatianaR
618.05.11, 11:53Відповідь на 5 від Гість: Сёдня удалюсь
так сметана кожному борщу додає смаку
Гість: Камрад
718.05.11, 11:58Відповідь на 3 від Гість: Сёдня удалюсь
Чу! Я слышу голос с параши!
Гість: Сёдня удалюсь
818.05.11, 12:02Відповідь на 7 від Гість: Камрад
Мари_НКа
918.05.11, 12:22
Я однажды ела такой борщ.Вкуснота.

Лимонный сок добавляю в зажарку для борща.
Гість: Сёдня удалюсь
1018.05.11, 12:23Відповідь на 6 від TatianaR
это такой своеобразный гешефт?
