хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Виставка творів Петра Марковича "Борислав Івана Франка"



        Петро Маркович народився 1934 року в селі Чорноріки Коростянського повіту (Польща). Навесні 1945 року його сім'ю було депортовано на східний Донбас. У 1947 році відбулося повернення на західні терени з поселенням у Бориславі.
1954 року вступив до Львівського училища прикладного та ужиткового мистецтва на відділ художньої кераміки. Потім навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Педагоги з фаху: Р.Сельський, Б.Горбалюк, В.Черкасов. Закінчив його у 1969 році. Відтоді працює викладачем Львівського державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва ім. І.Труша.
У жовтні 2004 року відзначалося 70-річчя від дня народження Петра Марковича. До цієї події було приурочено персональну виставку художника "Борислав Івана Франка" у музеї Івана Франка. Зустріч з творчим доробком Петра Марковича принесла глядачам приємне враження. Більшість творів художника присвячена бориславській тематиці і пов'язана з творчістю І.Франка: з часами, коли Борислав славився видобутком нафти. У роботах головну роль відіграє не колористичний талант, а певна вихована школою культура, що містить у собі щонайсерйозніше ставлення до правди.
Петро Маркович віртуоз художнього шрифту. Шрифтові композиції та екслібрис - складова його творчості. Він учасник всеукраїнських та багатьох обласних виставок кераміки, графіки та екслібрису.
Сімдесять п'ять робіт, представлених на виставці, творять своєрідний світ, співзвучний особистості автора. Його характеризує серйозний ліризм і потреба етичної гармонії.
      1994 року в музеї етнографії відбулася персональна виставка Петра Марковича. У 2002 році його твори експонувались у музеї Івана Франка. Далі твори Петра Марковича були виставленні у музеї-садибі Івана Франка в Нагуєвичах та у Дрогобицькому краєзнавчому музеї. Понад двадцять робіт з бориславської тематики було подаровано музеєві Івана Франка і вони стали частиною постійної експозиції.
Представлена на огляд виставка зібрана з подарованих автором творів, що зберігаються у фондах музею та доповнена чисельними роботами станкової графіки з власних збірок Петра Марковича


.



































0

Коментарі