хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Інтервью Тимошенко Deutsche Welle

11 Квi 2011, 10:41
Пані Тимошенко, ви були символом Помаранчевої революції. Але схоже на те, що від цієї революції залишилось небагато. Ваш найзапекліший противник Янукович вже протягом року обіймає президентську посаду. Що Ви зробили неправильно?

Прекрасна Помаранчева революція, яку зробили не політики, а зробили українці. І в самій революції було все прекрасне – вона була мирною, красивою, романтичною, зі справжніми, не підробленими ідеями, із справжньою, не підробленою вірою. І люди, які зробили цю революцію, борючись за свою свободу, за право України стати членом європейської родини, не могли собі уявити, що помаранчева революція буде банально зраджена.

Ви знаєте, що через декілька місяців після того, як я була призначена прем‘єр-міністром в 2005 році, мене звільнили – звільнили тому, що я не могла сповідувати подвійні стандарти, не готова була підміняти ті цілі, за які люди стояли на майдані, кулуарними, тіньовими домовленостями з олігархами.

То Ви вважаєте, що в цьому винні Ваші колишні союзники?

Те, що ми не могли змінити – це якраз і було причиною того, що нас відправили у відставку – ми намагались, ми хотіли, ми досить чітко підійшли до вирішення тієї проблеми – прибрати з політики аморальність, подвійні стандарти. Але замість того, щоб до нас прислухатись, мене і всю мою команду прибрали з уряду.

Але це не значить що нам варто опускати руки і зупинятись. Навіть в ті не дуже добрі часи після Помаранчевої революції, все одно була свобода слова, були чесні вибори.

Сьогодні у українців хочуть забрати навіть ті великі надбання, які вони отримали після своєї революції. Але я ще раз підкреслити – нічого не було народом України дарма чи просто так. Україна змінюється.

На Вашу думку, чи існує загроза того, що Україна знову перетвориться на авторитарну державу, як Росія або навіть Білорусь?

Безумовно, Янукович ставить перед собою такі цілі. Він знає, що ті дії, які він проводить при владі, те що він робить несумісне с очікуваннями українського народу – вони у нього відбирають підтримку людей. Тобто він, набираючи владу і проводячи такі нелогічні і нечесні дії в Україні, він думає що стає сильнішим – міняючи незаконно Конституцію, об‘єднуючи в своїх руках три гілки влади: судову, виконавчу і законодавчу і, по суті, знищуючи розподіл влад, яка передбачена Конституцією.

Він думає, що він стає сильнішим – він помиляється: він стає слабкішим оскільки втрачає те, на чому він тримається як політик: це підтримка народу України, підтримка демократичних країн, які так само дали Януковичу шанс і спостерігали, як він цей шанс буде реалізовувати.

Але поки що, здається, незадоволення українців президентом Януковичем тримається у межах. Принаймні, люди не виходять масово на вулиці, щоб протестувати проти Януковича.

Сьогодні українці розраховують на те, що їм все ж таки залишать право на чесні вибори. А вибори – вони будуть фактично через півтора роки. І вони вірять в те, що можна іти мирним, спокійним шляхом і захистити свою владу.

Але якщо в України виникне сумнів – коли Янукович буде ініціювати ревізію закону про вибори в парламент, якщо у народу виникне сумнів в тому, що ці вибори можуть бути чесними, то я не заздрю Януковичу і його кланам, які його оточують - їх народ України на місце поставить.

Ваше особисте становище як лідера опозиції не можна назвати легким. Вас звинувачують у нецільовому використанні коштів, коли Ви були прем’єром, а отже у зловживанні посадовим положенням. Що Ви можете відповісти на ці звинувачення?

Безумовно, сьогодні будь який чесний експерт може вам сказати, що ніяких порушень закону я не допускала і те що сьогодні робить це стара, перевірена сталінськими часами звичка, садити своїх конкурентів у в’зяниці, а іноді - і топити в болотах.

На жаль, Янукович прийшов саме з такою ментальністю неандертальця – саме так він сьогодні бачить як конкурувати в політиці. І тому він вважає що він може розмістити опозиції в тюрми і перейняти славні традиції і досвід його попередника Кучми, тим самим залишитись при владі безкінечно.

Але Ви все ж таки визнали, що використали кошти не за призначенням?

Можна я просто скажу всім хто мене слухає, в чому мене звинувачують? Мене звинувачують в тому, що гроші по Кіотському протоколу в кризу я витратила людям на пенсії. Я би хотіла, щоб всіх інших прем’єрів і президентів після річної перевірки, коли пройдуть всі аудити, звинуватили тільки в цьому. Але і це неправда – тому що японська сторона, яка і платила нам гроші по Кіотському протоколу, провела свій власний аудит в Україні - вже за сприяння цієї влади Януковича. І висновки аудиту є публічними і в них чітко сказано, що гроші Кіотського протоколу нашим урядом ніколи не витрачались. Вони лежать на місці і українська влада просто маніпулює цифрами.

Але за будь яких обставин виплата пенсій не може бути злочином.

Європейці із занепокоєнням спостерігають за тим, що сьогодні відбувається в Україні. Що може та що повинна зробити Європа, щоб чітко вказати на те, що демократичний прогрес останніх років не можна повністю розвернути назад?

Україна є членом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і Україна зараз веде переговори щодо підписання угоди про політичну асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Це досить вагома система впливу на захист демократії в Україні і свободи.

Ми віримо що політики в ЄС мають сміливість називати речі своїми іменами. І зараз вони почали називати речі своїми іменами – резолюція ПАРЄ досить чітко сказала, що в Україні згортається демократія, свобода слова, що в Україні ослаблена система правосуддя. Те саме є в резолюції Європейського парламенту.

Тепер ми очікуємо від української влади, що вони будуть звертати увагу на такі резолюції.

Пані Тимошенко, щиро дякую за інтерв’ю.
23

Коментарі

126.04.11, 21:11

    226.04.11, 21:17

    коли вже ці опозиціонери знайдуть спільну мову.

      Гість: Лютый Гриня

      326.04.11, 21:27

        426.04.11, 21:28Відповідь на 2 від Поговорим

        Опозиція давно об'єднана, а на рахунок інших, думка була висловлена раніше.

          526.04.11, 21:28Відповідь на 1 від Саничок

            Гість: Вуйко Любко

            626.04.11, 21:29Відповідь на 2 від Поговорим

            Як тільки БАГИНЯ щезне з п'єдесталу, так відразу й зрушиться поїзд з місця...
            А зараз релігійні фанатики закидають мене гнилими помідорами....

              726.04.11, 21:30Відповідь на 4 від Нормальний

              Опозиція давно об'єднана, а на рахунок інших, думка була висловлена раніше.Знаю я твою думку.
              Але не всі протиянуковичі є сторонниками Тимошенко.

                Гість: carpathia

                826.04.11, 21:30Відповідь на 2 від Поговорим

                коли вже ці опозиціонери знайдуть спільну мову.пока джулия будет думать что она пуп земли,не знайдут спильной мови

                  926.04.11, 21:31Відповідь на 6 від Гість: Вуйко Любко

                  Як тільки БАГИНЯ щезне з п'єдесталу, так відразу й зрушиться поїзд з місця...
                  А зараз релігійні фанатики закидають мене гнилими помідорами....
                  і кого ти бачиш в такому випадку лідером?

                    Гість: Вуйко Любко

                    1026.04.11, 21:39Відповідь на 9 від Поговорим

                    Претендентів є немало, але як тільки чийсь рейтинг починає загрожувати Юльці, відразу починається активне мочилово того, хто посмів стати їй на дорозі.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      12
                      попередня
                      наступна