хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Щодо поточної ситуації

  • 19.03.14, 10:28
Маю деякі прості й для когось "пустопорожні", але відносно "правильні" думки.

Середньостатистичний російськомовний східняк із Донецька чи Харкова за ментальністю має більше спільного з росіянами Ростовської чи Білгородської області, ніж із галичанами. Мова, конфесія, географія й так далі. Він спостерігає, що відбувається в Україні та Росії, порівнює. І одного сонячного дня він може зробити вибір, причому не на користь України.

На те є багато причин:

1. Див. вище -- ментальна близькість.
2. Більшість урядів України потихеньку, але тягли нас на Захід, тобто подалі від Росії. Жорсткий кордон між Україною та Росією за умови вступу до ЄС чи НАТО може вдарити психологічно та економічно.
3. Фінансово-економічний стан двох країн -- у Росії вище зарплатня, особливо в бюджетників. Причина -- не в тому, що росіяни в рази кращі за нас. Просто в них є нафта й газ. Але це не зменшує бажання мати більше грошей.
4. На даний момент -- попри всі величезні недоліки російського буття -- там є більше перспектив на майбутній розвиток. Росія поки стабільніша за Україну.
5. Росія є суб’єктом у політиці, це сильна країна. Україна зараз -- об’єкт геополітичних домагань Росії та Заходу. Навіть психологічно комфортніше жити в сильній країні.

Україна для багатьох східняків -- не самоціль. Жити в Україні для них -- це звичка, якісь маленькі традиції та ділові зв’язки, але не більше. І якщо тут стане жити ще гірше, вони можуть дуже сильно захотіти до Росії. Разом зі своїми територіями.

Майже аналогічні, але діаметрально протилежні думки є в галичан. Для них ментально ближче Польща, ЄС, НАТО і т. д., аніж далекі росіяни-"москалі". Особливо після анексії Путіним Криму. І дехто з них готовий віддати весь схід України або навіть Київ, аби вступити в євроатлантичні структури. Навіть у вигляді малої та слабкої країни з натовськими базами -- аби тільки було менше корупції та більше грошей-інвестицій. А ще буде легше звалити на кілька років чи назавжди кудись у Німеччину, де багато платять.

Якщо Україна буде розділятися, східняки та західняки матимуть чітку політичну орієнтацію. Для мешканців центру настануть тяжкі муки вибору та боротьби. По центру України (а також між центром та обома флангами) важко провести якийсь чіткий кордон. Російськомовні міста оточені україномовними селами і т. д. Кияни в більшості не хочуть до Росії, зокрема, через те, що стануть не "столичними", а "ліберальний" "безлад" поміняється на специфічний жорсткий "порядок".

Мабуть, варто спробувати втримати Україну якомога "цілішою". Але для цього потрібно, щоб Україна стала привабливою. Щоб не лише "голий" патріотизм підтримував бажання жити в Україні. Для цього, на мою думку, треба зробити кілька речей:

1. Залишитися нейтральною країною, ні в який бік поки що не йти до кінця. Бо з одного боку -- "комфортніше" життя на заході (хоч і контрольоване різними підступними "масонами"), з іншого -- культурно-етнічно близька нам (хоч і деколи вредна) гілка руської цивілізації. Активний рух на захід ставить кордони з братами-росіянами та віддає нас на поталу транснаціональних корпорацій, активний рух на схід може розчинити залишки української самобутності та відсікти корисні речі з заходу. Нейтралітет -- компроміс усередині країни.

2. Спробувати отримати хоч якісь гарантії від сильних країн, що протягом 10-15 років вони не будуть між собою люто боротися за контроль над нами. Але ми вже знаємо ціну таким гарантіям, тому варто кинути гроші та інтелектуальні сили на розвиток свого компактного, але сильного війська. Також варто посилити аналітичні центри та розвідку.

3. Треба проводити розумну й цілеспрямовану політику щодо регіонів. Надати більше повноважень місцевій владі (регіональна мова, гроші), але в той же час намагатися пов’язати регіони різними економічними та ментальними зв’язками. Не варто давати право регіону на відокремлення -- хоча би протягом 10 років, аби мати ще один шанс. Бо якщо зараз утечуть, потім повернутися не зможуть, навіть якщо в нас буде все ОК.

4. І головне та найскладніше. Треба боротися з хворобами нашого суспільства. Корупція, алкоголізм, непрофесіоналізм та інші проблеми можуть поставити остаточний жирний хрест на єдиній Україні. У плані моралі народ може врятувати Церква, але для цього народ має захотіти рятуватися. Для тих, хто ще не хоче, потрібно виробляти та показувати правильні фільми про добро.

5. Усім цим повинні займатися у владі розумні та чесні люди, не радикали. Домінування одного регіону у владі (Галичина чи Донбас -- не важливо) до добра не приведе. Краще об’єднатися в якусь коаліцію на засадах розуму та чесності (або на початку хоча б ситуативного виживання країни), ніж ідеологічно переламувати через коліно половину України чи "доїти" всіх для себе. Потрібні також компетентні люди-лідери, що готові взяти на себе відповідальність і керувати своєю ділянкою. Як знайти та обрати/призначити хороших людей -- теж велика проблема. Було б добре, аби у владу масово пішли професіонали-експерти та громадські діячі. Перші хоча би щось знають і вміють, а другі мають ентузіазм і, можливо, не крастимуть. Себе можна просувати за недорого (а можливо, й безкоштовно) через інтернет. А поки "там" немає нових людей, треба якось тиснути на старих.

На даному етапі в сучасних умовах досягти якихось успіхів у справі рятування України буде дуже важко. Потрібні кардинальні зміни.
4

Коментарі

120.03.14, 21:23

    220.03.14, 21:38Відповідь на 1 від disu

    Тіпа наївний -- еге?

      320.03.14, 21:41Відповідь на 2 від Nech sa paci

      Тіпа наївний -- еге?та нє, наївністю тут - не пахне докладно викладена особиста думка
      з усього тексту , думаю, н е погодяться з тобою саме кияни за оце :

      "Кияни в більшості не хочуть до Росії, зокрема, через те, що стануть не "столичними", а "ліберальний" "безлад" поміняється на специфічний жорсткий "порядок"".(С)

      пізніше - ще зайду-почитаю всєлєнчєскі думки

        420.03.14, 21:47Відповідь на 3 від disu

        "Зокрема" -- значить, не тільки за це.

          520.03.14, 21:51Відповідь на 4 від Nech sa paci

          "Зокрема" -- значить, не тільки за це.можливо ..так, не звернула уваги на цю зноску

            621.03.14, 06:11

            Все на самом деле несколько сложнее и проще одновременно.
            Дело даже не в ментальности. Опыт наших соотечественников, живущих на Западе показывает, что они вполне нормально там приживаются независимо от региона происхождения. Скорее (если говорить о ментальности) дело в промывке мозгов. Росс. СМИ активнее наших и работают затратнее. Ложь которую они распространяют воздействует на слабые умы и они начинают верить, что в Европе кроме планокуров и гомосеков ничего нет, зато Рашка - рай обетованный. Этому же способствует и "внезапная" активизация "профессиональных русских".
            Еще одним моментом, который с завидным постоянством сопровождает общественное бытие рядового украинца - это необходимость все время делать выбор "против", а не "за". Против "бандеровцев" и против Януковича...

              721.03.14, 06:44

              Еще один момент, который способствовал отторжению Крыма от Украины - это то, что наша власть постоянно рассматривала наш народ как сборище из 45млн. идиотов. Во многом мы сами позволяли и позволяем с собой так поступать.
              Примером может служить пример возврата к власти Тимошенко. О Януковиче можно даже и не говорить. Складывается впечатление, что они все рассматривают сотню жизней как вполне приемлемую цену за свою власть.
              Много сложных моментов. Это вообще, целая тема для аналитики.
              Однако, если бы наши власти не вели себя так тупо (не только в Крыму, а и вообще, по всей стране), то никто бы никогда не смог оторвать Крым от Украины.
              Пока что власти ведут себя по принципу: нацарюю рублiв з п'ять та й втечу.
              Наверное, не понимают, что люди после Майдана осознали свою силу...

                Гість: чечако

                821.03.14, 09:04

                верно мыслишь
                нашим верхам бы поболее здравомыслия.

                  921.03.14, 11:07Відповідь на 7 від Сандей

                  Так, найголовніша проблема -- це те, що ми самі не можемо навести лад у своїй країні. Тому знаходяться зовнішні "помічники" з Заходу та Сходу, які ще більше роздирають країну на частини.

                  Щодо Майдану -- мені здається, там випустили джина, який іще більше розхитує ситуацію. Ті ж проросійські громадяни на сході тепер "із повним правом" можуть наливати бензин у пляшки з-під пива й затикати марлею. І рушниці з пістолетами "під полою" носити. "Їм можна -- а нам ні?!" Уже не кажу про відомі версії про те, хто стріляв 20-го числа.

                    1021.03.14, 11:10Відповідь на 8 від Гість: чечако

                    Можливо, й вірно. Як пише вредна, але прикольна Тетяна Монтян, треба розвивати альтернативні інституції знизу, аби потім поміняти правила гри.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна