хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Історія розвитку енергетики Житомирщини

  • 09.10.17, 06:12

 Ремонт і державна повірка лічильників електроенергії при електролабораторії.

 З ростом сільських електроустановок з'явилась необхідність у ремонті та державній повірці приладів обліку електричної енергії. У 1961 році електролабораторія одержала стаціонарну установку для регулювання та перевірки електровимірювальних приладів. А на початку 1962 року прийняли на роботу з Житомирського енергозбуту міської електростанції Кучера Д.П., який доповнив і обладнав установку для перевірки після ремонту 3 – х і однофазних електричних лічильників. А влітку організували ремонт та державну повірку приладів обліку електроенергії.

    На початку 60 – х років минулого століття одного стаціонарного стенда було достатньо, щоб відремонтувати і виконати державну повірку в установлені строки електричних лічильників Житомирського енергоуправління Але з швидким ростом сільських електричних мереж області з'явилась необхідність в організації ремонту та державної повірки приладів електричної енергії в західній та північній частині Житомирщини.

    Так у 1967 році передали одну установку по ремонту електричних лічильників в Овручський РЕМ.

    А1968 року організували ремонт 3 – х і однофазних електричних лічильників в Новоград – волинському сільському РЕМ.

    Після організації ремонту лічильників у північній і західній частині області, на деякий час, ми вирішили технічне обслуговування цих приладів сільських споживачів.

    За правильне підключення 3 – х фазних лічильників на підстанціях 35 – 110 кВ відповідав я.

    На початку 60 – х років минулого століття, приладів типу ВАФ –85 для зняття векторних діаграм підключених 3 – фазних двоелементних лічильників без розмикання струмових кіл під навантаженням не було. А наладку роботи лічильників виконували шляхом продзвонкі дротів з'єднання від вимірювальних трансформаторів напруги і струму при вимкнутому обладнанні. З приладів користувалися фазовказівником та тестером.

    В 1960 році на Житомирщині збудували нову підстанцію 35/10 кВ Брусилівську – сільськогосподарського призначення. А в 1961 році ввели в експлуатацію Дубовецьку і Андрушівську підстанції 35/10 кВ у налагодженні яких я не приймав участь, так як чергував на Троянівській підстанції.

    Із розвитком державних електричних мереж у сільских господартвах Житомирщини монтажною організацією “Житомирсільелектробуд” будували дизельні і гідравлічні електричні станції спочатку 30 – 60 кВА, а потім 120 кВА. Обслуговування старих та налагоджених нових збудованих дізельних електростанцій 120 кВА, згідно заявок , виконували ми

    На початку 60 – х років сільським споживачам почали постачати сільгоспмашини із більш потужніми електродвигунами, запуск яких від малопотужних дізельних електростанцій (ДЕС) та ГЕС був малоуспішним

    Тому наша задача була добре налагодити схему автоматичного регулювання збудження при збільшенні навантаження, особливо короткочасними пусковими струмами електродвигунів. У нових, на той час, генераторах 120 кВА примінялася удосконалена схема автоматики регулювання збудження, яку при наявності наших лабораторних приладів можно було чітко налагодити.

    Такі перші ДЕС по 120 кВА були налагоджені в с. Пиріжках Малинського району, Народичського відділення “Сільхозтехніки” та інші.

    В селах, де перші електроустановки, із власних електростанцій були побудовані у 40 – х і 50 – х роках, на початок 60 –х років прийшли у незадовільний технічний стан. Ізоляція генераторів та кіл комутації була забруднена, з низьким опором по відношенню до “землі” та між різними фазами. Заземлення старих електростанцій та ліній 0,4 кВ мали великий опір до 300 – 1000 Ом. Експлуатувати такі електроустановки було небезпечно.

    У Житомирському енергоуправлінні с.г. на початку 60 –х років були передбачені посади техніків та інженерів ЕПУ. В їх обов'язки входили надання технічної допомоги по експлуатації сільських електроустановок визначити незадовільний стан таких електроустановок сільських споживачів без приладів було неможливо. Тому після обстеження електрогосподарств сіл техніками ЕПУ в електролабораторію поступали заявки на проведення лабораторних робіт

    Перші підстанції 35/10 кВ заводом виготовлювачем КРУН – 10 не комплектували вторинними шинками РЗА, для з'єднання між шафами. Ці шинки ми виготовляли з ізольованого дроту, заготовлювали бірки, викладали джгути і з'єднували болтами М4 на затискних клемах.

    З вводом цих підстанцій з'явився значний об'єм лабораторних робіт по підключенню сільських споживачів від нових збудованих ліній 10 кВ. При можливості виїздив авто лабораторією для вводу нових ТП і КТП – 10/0,4 кВ сільських споживачів від ліній 10 кВ. Інколи разом з державною комісією брав прилади і їхав автомобілем “Сільелектробуд” для проведення лабораторних вимірювань і давав дозвіл на вмикання під напругу і навантаження.

0

Коментарі